Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Infracţiuni
Economic
Învăţământ
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
26333
De la 07 Ianuarie 2003
122911982
Corespondenta din Viena

Liviu Voinea explică investitorilor străini că trebuie să se supună actualei puteri

  • 14 January 2014, 23:00
"Eu sunt tehnocrat, dar coalitia MEA are o majoritate de 70% in Parlament", a declarat Liviu Voinea marti la Viena, in fata unei sali pline de investitori straini si bancheri, in cadrul conferintei Euromoney. Ideea este un non-sens intrucat tehnocratii si partidele politice nu se intersecteaza. Voinea a starnit hohotele de ras ale celor prezenti dupa ce a marturisit ca a supravietuit 13 luni in functia de ministru, ceea ce dupa "standardele locale" inseamna foarte mult.
Asculta mai jos un fragment din interventia ministrului roman al Bugetului Una din marile probleme, nu doar ale Romaniei, ci si ale altor tari din jur e legata de persistenta deficitului de cerere, a mai spus oficialul roman. "Ca sa incep cu Romania, cresterea la 9 luni a fost cea mai ridicata din Europa. Mizam pe o crestere de 2,2% in acest an, dar credem ca aceasta este o prognoza conservatoare. Cresterea Romaniei este inca sub potential pentru ca multe tari din regiune au inca un deficit de cerere. De ce avem acest deficit? Creditele neperformante, reducerea expunerii bancilor, devalorizarea monedelor locale, ajustarile fiscale, toate acestea reduc "combustibilul" necesar cresterii, ..
Ceea ce cred ca e nevoie in Europa acum este de a reduce acest gap si de a reusi sa isi reia si sa isi creasca productia", a mai spus Voinea.
Romania se confrunta cu un paradox: are cel mai mic deficit de cont curent din istoria sa, cel mai mic deficit bugetar de la inceputul crizei, cea mai mica inflatie si cea mai mare rata a cresterii la 9 luni in Europa. Tarile din zona sunt norocoase intrucat majoritatea au facut deja ajustarile necesare si au o rata de absorbtie a fondurilor europene inca scazuta.
Ne dorim investitii straine productive. Foarte multi din banii care au venit in trecut au fost orientate catre zone mai putin productive, cum e retailul.
Coruptia vine din doua surse: una dintre surse o reprezinta arieratele autoritatilor locale. La inceputul anului trecut am spus:"Gata, acesta este momentul zero!". Am adoptat legea insolventei autoritatilor locale si speram sa fi stopat ca arieratele sa genereze coruptie. A doua, contractele bilaterale din energie, care au fost eliminate tot in cursul anului trecut. A existat cazul Hidroelectrica care a intrat in insolventa, situatie din care a iesit in vara trecuta. Acestea snt masurile concrete luate de Guvernul roman in directia eliminarii coruptiei. E greu sa fii ministru al Bugetului. Am supravietuit 13 luni in aceasta pozitie, ceea ce dupa standardele Romaniei, inseamna o perioada lunga. Eu sunt tehncrat, dar coalitia mea are o majoritate confortabila in Parlament. Nu vreau sa vorbesc despre masurile pe care le-as lua pentru a reduce deficitul cererii intrucat acestea sunt in negocieri cu Fondul si cu Comisia Europeana.
Evenimentul Euromoney reuneste 12.000 de participanti- bancheri, analisti, economisti si oficiali guvernamentali din tarile Europei Centrale si de Est. Discutiile vor aborda sectorul financiar din ECE si vor include dezbateri despre perspectivele economice ale regiunii, tendintele din sistemele bancare ale tarilor ECE, potentialul de dezvoltare al pietelor de capital si politicile de finantare ale guvernlor din regiune.
De asemenea, sunt organizate mese rotunde pentru a analiza evolutiile si problemele fiecarei economii in parte.
Din partea Romaniei sunt prezenti la eveniment ministrul delegat al Bugetului, Liviu Voinea, viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, Enache Jiru, secretar de stat in cadrul Ministerului de Finante, dar si numerosi bancheri ai bancilor cu prezenta locala si CEO-ul Bursei de Valori Bucuresti, Ludwik Sobolewsk
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Graviditate proaspătă
Memorialul Ipoteşti: Comunicat de presă
Ce urmăreşte Băsescu prin discursul său unionist?
Mihai Eminescu va fi prezentat americanilor în 16.000 de pagini şi 38 de volume
Slobozia: Primar PSD implicat în acţiuni de şantaj şi cămătărie
Codul etic al cadrelor didactice şi finanţarea corectă a educaţiei sunt soluţiile pentru corupţia din sistem
Botoşani: Primareul Portariuc oferă un apartament elevilor silitori
Traian Băsescu solicită OSCE să intervină în Transnistria
Premierul Victor Ponta si-a cerut scuze pentru afirmaţiile legate de europarlamentarul Elmar Brok
Reacţia mea este nefericită
Parlamentul European a legat respectarea statului de drept de finanţare
direct vizată este Romnânia
Mugur Isarescu: Cel mai mare pericol pentru România in 2014
Horoscopul zilei
Recidiva lui Portariuc şi predica părintelui Partenie
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog