Ingrediente: 2 crapi proaspeţi, întregi, 1 lămâie, mirodenii după gust.
Mod de preparare: Grătarul se unge cu slănină. Se spală peştele şi se sărează. Peştele se pune întreg pe un grătar, după ce a stat cu sarea pe el 30 min. Pentru a fi uşor de manevrat, se poate folosi o foiţă de aluminiu, peste care se aşează peştele. Dacă secţiunea nu este groasă (2-3-4 cm) nu este necesară întoarcerea. Se mănâncă direct în foiţă. Daca îl doriţi însă crocant, în acest caz el trebuie pus direct pe grătar, şi întors des (o dată la 2-3 minute). Dacă îl lăsaţi mai mult pe o parte se va arde. Se poate folosi şi un grătar special de peşte, cu mâner şi 2 părţi metalice, pentru o manevrare mai uşoară. Pe grătar normal se foloseşte o paletă pentru a realiza întoarcerea. Se unge cu puţin ulei dacă nu este destul de gras. Când peştele se aureşte, se scoate de pe grătar. Se asezonează cu puţină lămâie. Se serveşte cu cartofi natur si morcovi fierţi. Se poate servi şi cu mujdei de usturoi. (Lucullus)