Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10526
De la 07 Ianuarie 2003
122582465

Cred că imigranţii români sunt săraci şi muncitori

  • 9 June 2008, 23:00
Spaniolii cred ca imigrantii romani sunt saraci si muncitori. Din randurile lor ar iesi insa si multi infractori. Acesta este rezultatul unui recent studiu realizat in Spania pentru Agentia de Strategii Guvernamentale, transmite BBC, preluat de Romanian Global News.
Romania este vazuta de spanioli ca fiind o tara cu dificultati economice, fara locuri de munca. Potrivit acestui raport aproape trei sferturi din populatia spaniola considera ca sunt prea multi imigranti in Spania. Studiul "Imaginea Romaniei in Spania" arata ca 21% dintre spanioli asociaza tara cu saracia si mizeria. De asemenea 9% dintre spaniolii intervievati asociaza Romania cu delincventa iar 5% cu prezenta tiganilor. Presedintele asociatiei ADERE din Spania, Daniel Tecu, spune ca aceasta perceptie nu e departe de adevar dar, in acelasi timp, s-ar merge mult pe niste clisee. "Este adevarat ca imaginea romanilor din Spania nu este destul de buna”.
“Nu se poate compara cu cea din Italia insa. In comparatie cu alte tari, cum ar fi Statele Unite, romanii din Spania sunt vazuti rau”. “De altfel, intr-o mica masura motive exista, o statistica recenta a Ministerului de Interne din Spania arata ca 10% dintre romanii din Spania sunt delincventi”. “Va dati seama, doar o statistica ca asta si este suficient ca sa lase o impresie proasta", spune la BBC Daniel Tecu.
Raportul arata ca spaniolii din zona centrala, unde se afla cea mai mare comunitate romaneasca din Spania, au o parere mai buna despre imigrantii romani decat cei din zona de Nord si Nord-Vest unde se afla cei mai putini imigranti romani. Totusi, cea mai frecventa asociere facuta in mod spontan este aceea cu delincventa - 17% dintre respondenti. Daniel Tecu mai spune ca mass-media are o mare influenta asupra imaginii Romaniei, prezentand frecvent infractiuni ale romanilor din Spania. "In Spania, in momentul in care un strain face o infractiune i se spune nationalitatea”. “In momentul in care un spaniol face o infractiune in raport de 10% i se spune nationalitatea, in rest nu se spune”. “Nu mi se pare corect. Apare o infractiune la televizor, din zece infractiuni una este facuta de un roman se spune ca e roman si din momentul acela evident ca imaginea romanului in mintea spaniolilor se contureaza dupa ce au vazut la televizor", mai spune Daniel Tecu. Zece la suta dintre spanioli ii vad pe romanii ca fiind saraci, oameni muncitori in cautarea unei vieti mai bune. Peste 70 % din populatia Spaniei considera ca sunt prea multi imigranti in Spania, iar majoritatea cetatenilor se declara de acord cu expulzarile de imigranti.
Sase din zece spanioli percep cresterea somajului ca fiind legata de numarul ridicat de imigranti. Problema imigratiei este una dintre temele cel mai aprins discutate in prezent la nivel european, in urma mai multor infractiuni de care sunt acuzati cetateni straini, intre care si romani.
Incepand de la cazul Mailat, de pilda, au existat destule motive pentru ca guvernul Italian sa introduca o serie de masuri menite sa combata imigratia ilegala, masuri criticate de Uniunea Europeana. Neoficial se estimeaza ca ar fi vorba de peste doua milioane de romani plecati sa lucreze in strainatate. (Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ofertă înşelătoare de la UPC
A dat în judecată autorităţile care refuză rezolvarea problemei maidanezilor
Nuntă ca în poveşti la Palat
Sub teroarea cenzurii
Limba română păstrată cu sfinţenie în California
Sfaturi din partea Poliţiei de Frontieră pentru călătoriile de vacanţă
Concediul paternal pentru creşterea şi îngrijirea copilului
Program Tele'M Botoşani marţi, 10 iunie
Horoscop
Întrebarea supăratului
Anunţ avertizare
Expoziţie de cărţi la Muzeul Judeţean
Şi-a violat anal, timp de doi ani, propria fetiţă
Se pregăteşte de comemorarea poetului nepereche
Neînţelegeri în formarea Consiliului judeţean
Ioan Rotundu
Comentariul comentariilor (CXXXII)
(Ioan Rotundu)
Lucia Olaru Nenati îşi lansează alte două cărţi
Ministrul Păcurariu dă cu tifla la peste 50 mii de botoşăneni pensionari
Obştea Dracşani nu se lasă păcălită de Prefectură
subprefectul Elvădeanu se crede jignit în demnitatea sa
Nimeni nu va scăpa fără să plătească taxa de gunoi
Liceeni sportivi deveniţi logicieni de rang european
Partidele trebuie să grăbească raportul financiar
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog