Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5450
De la 07 Ianuarie 2003
123201753
pnl

Cristian Tabără, īmblīnzitorul de zimbri

  • 26 February 2008, 23:00
|n desişul pădurii seculare din rezervaţia de la Bucşani se zăresc siluetele lor masive, iar pămīntul se cutremură sub ropotul copitelor lor. Creaturi fabuloase, īnvăluite īn mister, gonesc spre un loc ştiut numai de ele. Sīnt printre ultimele exemplare ale unei specii descinse din legendă, care duc cu gīndul la “īntīiul descălecat” şI la īnceputurile istoriei.
Pentru prima ediţie din acest an a emisiunii “Te vezi la Ştirile Pro Tv”, difuzată duminică, 2 martie, īncepīnd cu ora 13:15, Cristian Tabără s-a aflat la rezervaţia de zimbri de la Neagra Bucşani, līngă Tīrgovişte, “regatul” acestor creaturi masive şi imprevizibile, care stăpīneau odinioară pădurile Europei. Pīnă la sfīrşitul secolului al XVIII-lea, turmele sălbatice de zimbri umblau nestingherite prin anumite zone ale ţării noastre. Astăzi, un număr restrīns de exemplare, protejat de lege, se află īn crescătorii, rezervaţii, sau la grădini zoologice. Păstrīndu-şi silueta maiestuoasă de altădată, ultimii zimbri din Romania stau mărturie vie a importanţei pe care au avut-o īn vremuri străvechi strămoşii lor, care petreceau īn preajma voievozilor, iar chipul lor pecetluit pe drapeluri era un īnsemn al autorităţii.
După cum spune Dumitru Voicu, directorul rezervaţiei de la Bucşani, Cristian Tabără şI echipa “Te vezi la {tirile Pro Tv” au fost primii oameni, īn afara personalului specializat, care s-au apropiat atīt de mult de zimbri. A fost o īntīlnire neaşteptată atīt pentru oameni, cīt şI pentru animale… Căci apropierea de zimbri, care pot avea pīnă la 2 metri īnălţime şi 1200 de kg nu este tocmai lipsită de emoţii, cu atīt mai mult cu cīt aceştia “privesc cu suspiciune” şi persoanele străine şi camera de luat vederi. Faptul că unul dintre īngrijitori īşI amintea cum a fost atacat şI tăvălit de unul dintre zimbri nu a fost īn măsură să īncurajeze echipa “Te vezi la Ştirile Pro Tv”. |nsă cu toate acestea, Cristian Tabără s-a apropiat de zimbri şi s-a plimbat printre ei, īncercīnd să-şi dea seama dacă ideea unui “interviu” īi īncīntă, sau nu… Cristian Tabără a constatat că, deşi aparent impasibili la invadarea teritoriului lor, zimbrii īi observă cu atenţie fiecare mişcare, căci īn momentul cīnd camera era īndreptată spre unul dintre pui, femela se interpunea imediat īntre acesta şI obiectiv. De altfel, īn “regatul” zimbrilor femela este suverană incontestabilă, căci cīrdurile formate din 8, 9 exemplare sīnt conduse de femele.
Văr al exoticului bizon american, zimbrul este ocrotit īn mai multe rezervaţii din Romania şi trăieşte, īn aceleaşI condiţii īn mai multe ţări europene. Polonia are cea mai mare rezervaţie de zimbri din Europa, adăpostind circa 500 de exemplare din această specie īntr-un spaţiu de 4000 de ha.
Există obiceiul ca zimbrii, crescuţi īn mai multe ţări, să fie botezaţi păstrīndu-se īn nume primele două litere ale ţării de origine. Aşa se face că, dintr-un spirit pur patriotic, falnicele exemplare de bison bonasus, zimbrii de pe meleagurile nostre, poartă nume precum ROdion, ROmario, sau chiar RObocop! (Camelia Cavadia)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Stăpānii orelor de religie
Chiar nu putem scăpa de aceste lepădături?
Ioan Rotundu
Controale mixte la cabinetele medicale din mediul rural
Greva foamei la Prefectură
Sala Polivalentă, veşnica pomenire a politicienilor locali
Comentariul comentariilor (LX)
(Ioan Rotundu)
Concurs Internaţional de muzică uşoară la Brăila
Este dispus să-i facă loc lui Cozmāncă
Integra-m-aş şi n-am timp, că-s ocupat cu Primăria
Cerşetoria sancţionată din nou
Controale cu imunitate pentru bişniţari
”Un zāmbet de primăvară”
Vor să combată violenţa īn şcoli cu controale
Vārstnicii vor avea un club la Crucea Roşie
Nemulţumiţilor să li se ia darul, adică tichetele
Noi calificări după gratii
Toate şcolile vor primi noi reţele pentru calculatoare
Pentru că nu acceptă să fie sfidat, prefectul ameninţă cu sancţiuni
şedinţă cu năbădăi
Dispută īncheiată cu isteţime
Horoscop
Program TELE’M Botoşani, miercuri, 27 februarie
Noi locuri de muncă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog