Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24607
De la 07 Ianuarie 2003
122910256

Criza economică din Europa se întinde spre est

  • 15 May 2013, 23:00
Tarile Europei centrale si de est sunt usor-usor cuprinse de criza din zona euro, unde foste campioane ale cresterii precum Polonia si Estonia se afla in plina decelerare, iar Cehia se afunda in recesiune, scrie AFP. In schimb, vestile bune vin din Ungaria si Romania.
Produsul Intern Brut (PIB) al Poloniei nu a crescut decat cu 0,1% in primul trimestru in raport cu cel precedent.
O cifra cu atat mai slaba cu cat are in vedere o tara in recuperare economica, pe fondul afluxului de fonduri europene.
Polonia, cu cei 38 de milioane de locuitori, constituie de departe cea mai mare economie in randul fostelor tari comuniste devenite membre ale UE, si singura dintre cele 27 care a ramas pe crestere de-a lungul crizei izbucnite in 2008. "Economia poloneza traverseaza in continuare o faza de neta incetinire", a comentat Monika Kurtek, economist sef la Bank Pocztowy.
Pe ansamblul anului 2012, PIB-ul Poloniei a crescut cu 1,9%, fata de +4,5% in 2011.
"Asteptam o oarecare imbunatatire in semestrul doi, cu conditia totusi de a vedea o relansare a activitatii economice pe pietele care absorb exporturile poloneze", a declarat Ludwik Kotecki, economist sef la ministerului polonez de Finante.
Dependenta puternic de exporturile spre tarile din zona euro, in special in Germania, economia poloneza ar putea creste cu 1,3% in acest an, potrivit previziunilor Fondului Monetar International.
Dar in zona euro recesiunea continua in primul trimestru, cu un PIB in scadere cu 0,2%.
In Germania, cresterea a atins cu greu 0,1% in primul trimestru, iar Franta a intrat in recesiune, cu o scadere de 0,2% din PIB.
Dependenta masiv de productia de automobile si de exporturi, economia Cehiei se scufunda in cea mai lunga recesiune din istoria sa moderna.
In primul trimestru, PIB-ul acestei tari a scazut cu 0,8%, al saselea trimestru consecutiv de scadere.
"Cifrele pentru primul trimestru sunt evident o deceptie", a comentat Tomas Vlk, analist la banca Patria Finance. Majoritatea analistilor se asteptau la un recul de doar 0,1%.
"Recesiunea economiei cehe nu se apropie de sfarsit ci, din contra, se agraveaza", avertizeaza Petr Dufek, analist la banca CSOB.
Membra a UE din 2004, Cehia a intrat in recesiune la finele lui 2011. Pentru 2012, PIB-ul sau a scazut cu 1,2%, dupa o crestere de 1,9% in 2011.
Slovacia vecina, membra a zonei euro si a carei economie se bazeaza mult pe productia de automobile si electronice, evolueaza si ea in decelerare, cu o crestere a PIB-ului cu 0,3% in primul trimestru in raport cu cel precedent. Pe ansamblul anului 2012, PIB slovac crescuse cu 2,0%, dupa o crestere de 3,2% in 2011.
Estonia, ultima tara intrata in zona euro si care afisa cresteri record de 8,1% i 2011, incepe si ea sa aiba perspective sumbre.
PIB-ul acestei tari baltice a scazut cu 1,0% in primul trimestru iar rata somajului a repornit in crestere, la 10,2%, dupa 9,3% in ultimul trimestru din 2012. In Letonia vecina, tara care spera sa adere la euro in iannuarie 2014, cresterea a incetinit la 1,2% in primul trimestru, dupa ce a atins 5,6% pe ansamblul anului trecut, respectiv cel mai bun rezultat pe anul trecut in UE.
In schimb, "vestile bune vin din Ungaria si din Romania", dupa cum subliniaza Capital Economics.
Ungaria a iesit din recesiunea care o afecta de la jumatatea lui 2012, cu o crestere de 0,7% a PIB-ului in primul trimestru din 2013, iar produsul intern brut al Romaniei a crescut cu 0,5%.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Potenţa furnicuţei
Barroso: Franţa trebuie să prezinte un program credibil de reformă
Hollande admite că situaţia economică este grava
Zona euro: recesiunea continuă în primul trimestru
Franţa a intrat oficial in recesiune
Investiţiile "Bio" înseamnă mii de joburi şi o reducere de 30% la factura de energie termică
Guvernul va adopta ordonanţa privind ajutoarele pentru consumatorii vulnerabili de energie
Care sunt milionarii români care şi-au salvat banii din băncile din Cipru
După Oltchim, Guvernul Ponta ratează şi privatizarea CFR Marfa
Botoşani/Ştiubieni: Încăierare pe banii subvenţiei europene sau când ţăranul dă şi primarul primeşte
Ioan Rotundu
Deputatul Tamara Ciofu vrea puteri juridice pentru cei de la Poliția de frontieră
Leac pentru puturoşii satelor şi ţigani
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog