Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Fapt divers
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Editorial
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
21092
De la 07 Ianuarie 2003
122881159

Criza migranților: Dreapta bavareză îi impune lui Merkel un ultimatum de două săptămâni

  • În lipsa unei soluții, ministrul de Interne va închide granițele pentru solicitanții de azil
  • 18 June 2018, 23:00
Aliații de dreapta ai cancelarului german au dat luni un ultimatum de două săptămâni pentru negocierea unei soluții europene la provocările legate de criza migratorie, în lipsa căruia ministrul de Interne va decreta închiderea granițelor, potrivit agenției germane de presă DPA, preluată de AFP.
Această decizie a fost luată în cursul unei reuniuni a liderilor partidului conservator bavarez CSU la Munchen, precizează DPA, care citează surse interne. Potrivit sursei citate, Angela Merkel a acceptat acest interval care corespunde cu organizarea unui summit european în 28 și 29 iunie.
Dacă Angela Merkel eșuează la nivel european, poziția sa ar putea fi dificil de menținut, în condițiile în care a pledat pentru un răspuns comun la nivelul continentului în fața afluxului de solicitanți de azil. Iar fragila sa coaliție cu dreapta dură bavareză (CSU) și cu social-democrații ar putea să se prăbușească.
Potrivit DPA, ministrul de Interne Horst Seehofer prevede ca, în lipsa unui acord la summitul european, închiderea granițelor pentru toți solicitanții de azil care au fost înregistrați într-o altă țară a UE, cel mai adesea în Italia sau Grecia, deci cvasitotalitatea acestora.
Efect de domino
Cancelarul se teme că o astfel de abordare unilaterală ar putea provoca un efect de domino în Europa.
În opinia sa, este în joc supraviețuirea UE. "Maniera în care acționează Germania va determina dacă Europa va rămâne unită sau nu", a avertizat ea luni, potrivit participanților la o reuniune a partidului său.
Seehofer a provocat o undă de șoc săptămâna trecuta, amenințând cu închiderea granițelor, împotriva părerii șefei sale.
Criza migratorie a contribuit la avântul extremi drepte în mare parte a Europei. În Italia sau în Austria, a intrat la guvernare, iar în Germania succesul său a provocat un conflict în cadrul taberei conservatoare a cancelarului.
CSU, care se pregătește de dificile alegeri regionale în Bavaria, în octombrie, în fața extremei drepte Alternativa pentru Germania (AfD), și-a pierdut răbdarea, cu riscul de a distruge alianța datând din 1949 cu partidul democrat-creștin (CDU) al lui Merkel.
Acest subiect amenință și majoritatea de guvernare formată după negocieri care au durat trei luni, agitând spectrul unor alegeri anticipate de care ar putea profita extrema dreapta.
"Trebuie să dăm un semnal în lume: nu e suficient să pui un picior în Europa pentru a putea veni în Germania", a argumentat un lider al CSU, Alexander Dobrindt.
Pentru a evita un conflict imediat, Horst Seehofer a însoțit decizia sa de un interval de timp cu alură de ultimatum, asigurând însă duminică asupra faptului că nu dorește "căderea cancelarului".
Două săptămâni decisive
Următoarele două săptămâni se anunță decisive și complicate pentru cancelar, deoarece cerința aliatului său de dreapta reprezintă exact contrariul a ceea ce cere Italia, respectiv repartizarea migranților în Europa.
Angela Merkel se întâlnește luni seara cu omologul său italian Giuseppe Conte, a cărui țară refuză acum accesul în porturi a navelor ONG-urilor care salvează migranți în Mediterana. Roma și-a dovedit fermitatea închizând drumul navei Aquarius care avea la bord 630 de naufragiați, provocând tensiuni europene. În cele din urmă, nava a acostat în Spania.
Marți, cancelarul se vede cu președintele francez Emmanuel Macron și cu șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Este evocată și o reuniune a liderilor europeni înaintea summitului UE.
De asemenea, Merkel se confruntă și cu nemulțumirea în creștere a opiniei publice, exacerbată de diverse infracțiuni și crime, în special violarea și asasinarea unei adolescente de un tânăr solitant de azil irakian.
Luni începe procesul unui rânăr refugiat afgan acuzat că și-a înjunghiat mortal fosta prietenă în vârstă de 15 ani într-un supermarket.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop zilnic 19.06.2018
Bancul zilei: Bucuria poliţistului
Uniunea Europeană prelungește cu un an sancțiunile impuse Rusiei
"Sistemul medical e subfinanţat. Puţinii bani - cheltuiţi nejudicios"
Orban, despre demisionarii din PNL:
Niște firimituriști care se mulțumesc cu ce pică de la masa lui Dragnea
Liberalii depun moțiunea de cenzură pe 20 iunie,
cu o zi înaintea sentinței în dosarul lui Dragnea
Gabriel Vlase: "Am vorbit cu Liviu Dragnea înainte să merg la președintele Klaus Iohannis"
Neacșu:"Săptămâna asta puțin probabil să avem un șef la SIE"
Fostul președinte al Înaltei Curți neagă că a semnat protocolul cu SRI,
pe motiv că se pensionase. Actuala șefă a instanței supreme l-a chemat pentru lămuriri
Progresul României în combaterea corupției e impresionant.
Vă încurajăm să continuați. Numai așa eliminați vulnerabilitățile pe care puteri ostile le-ar putea folosi
Gabriela Firea despre huiduielile de pe Arena Națională:
M-am tot gândit zilele acestea. Am greșit. Știți cum e, mintea românului cea de pe urmă
SRI a făcut public protocolul cu Parchetul General și Curtea Supremă
Primar Flutur, las-o mai moale cu scuzele faţă de evrei!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog