Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23140
De la 07 Ianuarie 2003
122908789

Cum a ajuns un profesor de matematică din URSS unul dintre cei mai influenţi miliardari din lume

  • destinul fascinant al oligarhului Berezovski
  • 25 March 2013, 23:00
Ascensiunea şi decăderea unui oligarh
Potrivit celor de la "The Telegraph", marirea, exilul la Londra si decaderea lui Berezovski sunt ca o "poveste importanta din literatura rusa, plina atat de farmec, cat si de tradare". E povestea unui om care a trait in limuzine si avioane private, in apartamente de lux si resedinte spectaculoase, inconjurat de bodyguarzi si avocati.
Nascut la Moscova in 1946, intr-o familie de evrei rusi, Boris Abramovici Berezovski a fost in epoca sovietica un profesor de matematica, castigand un salariu de mizerie, pentru ca ulterior, dupa destramarea Uniunii Sovietice, sa devina unul dintre cei mai bogati oameni din lume, un miliardar flamboaiant, care a ajutat la instalarea a doi presedinti la Kremlin. El a devenit inamicul de unul dintre ei si a fost fortat sa plece in exil, stabilindu-se in Marea Britanie in anul 2000 si obtinand statutul de refugiat politic in aceasta tara in 2003.
Fiul unui inginer si al unei asistente, Berezovski a absolvit electronica si matematica, scriindu-si lucrarea de doctorat pe teme de cibernetica si teorie a informatiei. El a lucrat ca asistent cercetator, apoi ca cercetator principal si a devenit sef de departament la Institutul pentru Probleme de Management din cadrul Academiei de Stiinta a Rusiei. In 1987, s-a transformat aproape peste noapte in om de afaceri. A lucrat mai intai ca dealer de masini, dupa care a fondat compania LogoVAZ si a devenit multimilionar preluand controlul firmei Avtovaz, cel mai mare producator de masini din era sovietica, scriind in acelasi timp articole pe teme economice in publicatia "Sovetskaya Rossiya". "Cu ajutorul banilor, al farmecului si al contactelor, a devenit folositor lui Boris Eltin dupa ce s-au intalnit in 1993 si, in acelasi timp, a beneficiat la fel de mult intr-un moment in care economia era in haos", potrivit "The Telegraph".
Berezovski a preluat controlul companiei petroliere Sibneft si a achizitionat 49% din actiunile postului public de televiziune ORT. Ulterior, impreuna cu alti oligarhi, a finantat o campanie abila de realegere in fruntea tarii a lui Eltin. Ei au format Semibankirschina (Legea celor Sapte Bancheri), un grup clandestin format din oameni de afaceri rivali, care si-au folosit banii, contactele si influenta media pentru a-l ajuta pe Eltin.
Berezovski a fost numit in Consilul de Securitate al Rusiei, fiind insarcinat cu reconstructia Ceceniei devastata de razboi. Potrivit unor critici, el ar fi pus la cale rapiri de persoane, ajutandu-i pe teroristi si platind apoi el insusi cererile de rascumparare. In aceasta perioada, magnatul se prezinta ca fiind un negociator si un om al pacii.
Averile oligarhilor au crescut semnificativ dupa ce au imprumutat statul, primind in schimb actiuni la fostele companii nationalizate. In 1997, dupa ce a preluat controlul companiei aeriene Aeroflot, Berezovski a fost plasat de revista Forbes pe locul al noulea in clasamentul celor mai puternici antreprenori din lume. Averea lui ajunsese la trei miliarde de dolari.
Ulterior, Berezovski si-a folosit o parte din bani pentru a finanta campania prezidentiala a lui Vladimir Putin, in 2000 si a blocului Unitatii (predecesorul Rusiei Unite). Berezovski insusi a devenit deputat in Duma de Stat. Postul sau de televiziune a dus o campanie negativa agresiva si eficienta la adresa principalilor contracandidati ai fostului agent KGB, ajutandu-l pe Putin sa castige alegerile.
Constient insa de antipatia pe care oligarhii o starneau in randul rusilor obisnuiti - care-i priveau drept principalii vinovati pentru starea in care se afla economia -, Putin s-a distantat de acestia si, implicit, si de Berezovski. In aceasta perioada, a avut loc un atentat la viata oligarhului, cand o bomba plasata intr-o masina Opel a fost detonata la trecerea Mercedesului blindat al lui Berezovski. Soferul sau a murit pe loc, insa miliardarul a scapat nevatamat (unele surse afirma ca autorii atentatului ar fi fost asociatii sai de la compania auto).
Miliardarul a fost fortat sa renunte la mandatul de parlamentar care-i garanta imunitatea si sa fuga in Franta. Dupa o perioada, Berezovski a ajuns la Londra. Cand autoritatile de la Moscova ar cerut extradarea sa - pentru a raspunde acuzatilor de slapare de bani prin intermediul Aeroflot - , el a afirmat ca, daca se va intoarce in Rusia, viata sa va fi in pericol. A cerut azil pe teritoriu britanic, pe care l-a primit in 2003.
In mai multe interviuri acordate presei londoneze, Berezovski a afirmat ca urmareste sa-l rastoarne violent de la putere pe presedintele Putin prin finantarea unor grupari de complotisti din Moscova: "Trebuie sa folosim forta pentru a schimba acest regim. Nu e posibil sa rastorni acest regim prin mijloace democratice. Nu pot exista schiumbari fara forta, presiune". Anul trecut, intr-o scrisoare deschisa publicata de Facebook, Berezovski a afirmat: "Ma pocaiesc si cer iertare pentru aducerea lui Vladimir Putin la putere". El si-a cerut scuze pentru aducerea la putere "a unui om care a calcat in picioare libertatea si a oprit dezvoltarea Rusiei".
Potrivit ziaristilor britanici, Berezovski a dus o viata de lux in Marea Britanie, avand locuinte in Wentworth Park, Ascot, Berks si fiind un client fidel al restaurantelor din zona exclusivista Mayfair.
"Un om sub presiune financiara"
Presa a scris insa ca, in anii din urma, averea lui Berezovski a scazut considerabil, unul dintre motive fiind luptele din justitie. Pierderea procesului intentat lui Abramovici pare a fi insa momentul care a declansat caderea lui Berezovski. Miliardarul a intrat in depresie, s-a izolat de prieteni si a fost nevoit sa-si vanda din proprietati pentru a-si achita datoriile.
La inceputul acestui an, fosta sa prietena, Elena Gorbunova - de care s-a despartit in 2012 -, a afirmat ca Berezovski ii datora milioane de lire sterline in urma vanzarii unui proprietati de 25 de milioane. In timpul procesului s-a aflat ca Gorbunova reusise sa convinga judecatorii sa blocheze active ale magnatului in valoare de 200 de milioane de lire sterline, ea afirmand ca se teme ca oligarhul nu-i va putea plati cele cinci milioane de lire in urma vanzarii imobilului.
Judecatorii au declarat atunci ca, potrivit dovezilor, Berezovski era "un om sub presiune financiara".
La 19 martie, cu mai putin de o saptamana inainte de moartea sa, magnatul ar fi vandut o lucrare semnata Andy Warhol (o editie limitata a posterelor "Red Lenin") intr-o incercare de a-si plati creditorii si notele de plata uriase ale proceselor sale.
Sambata, ziaristul Ilia Zhegulev de la "Forbes Rusia" a publicat ceea ce pare a fi ultimul interviu cu Berezovski, realizat vineri seara. Potrivit "The New York Times", interviul "pare sa descrie un magnat decazut cautand intelesul vietii si sperand sa mearga acasa".
"Nu vreau nimic altceva decat sa ma intorc in Rusia... Nu stiu ce sa fac. Am 67 de ani. Si nu stiu ce sa fac in continuare", a spus miliardarul, sustinand chiar ca "a pierdut sensul vietii".
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Când acasă-i numai bona
Gastronomie: Muşchi de porc pe varză
Botoşani: Teroarea albă a trecut. Cum se închid rănile
Ioan Rotundu
Judecător botoşănean promovat la CSM
IŞJ: Guvernul Ponta a mai sistat un spor acordat celor din învăţământ
Politica păguboasă a lui Flutur
Ioan Rotundu
Flutur nu-l lasă din braţe pe Ghiorghiţă
Scrisoare ultimativă de la Traian Băsescu pentru Ponta, Antonescu şi Zgonea
premierul Ponta l-a ironizat
Sărbătorirea a 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România a început
la Iaşi 300 de tineri au manifestat pentru reunirea Basarabiei cu România
Cipru scapă de faliment şi ieşirea din zona euro, dar va plăti un preţ greu
Tarifele de transport al gazelor naturale au crescut
ne putem aştepta la o nouă scumpire a gazelor
Dascălii fără performanţe vor să stea alături de cei cu olimpici
Circarii din PSD Botoşani şi limbajul viclean al lui Ţurcanu
O fi handicapat, săracul!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog