Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13088
De la 07 Ianuarie 2003
122873155

Cum au ajuns procurorii la Elena Udrea

  • Mecanismul prin care banii negri se albesc
  • 29 January 2015, 23:00
Elena Udrea a ajuns joi cu mandat de aducere la sediul DNA, dupa ce alte personaje - cheie in dosarul Microsoft au fost fie arestate preventiv, ca Dorin Cocos sau Gheorghe Stefan (Pinalti), fie sunt in arest la domiciliu, ca Gabriel Sandu sau Nicolae Dumitru (Niro), fie au colaborat cu procurorii, ca Dinu Pescariu si impotriva carora nu s-au dispus masuri speciale.
De la izbucnirea scandalului incoace, Elena Udrea a negat tot timpul ca ar avea vreo legatura cu afacerea Microsoft, cu argumentul suprem ca nu stia nimic despre afacerile sotului, de care a si divortat in iunie 2013.
Ce date, indicii si probe incriminatorii ar putea avea procurorii? Cum au legat-o de afacerile sotului? Prin ce mecanism banii negri din afacerea Microsoft ar fi ajuns albi in posetele Elenei Udrea?
Intai de toate, sa recapitulam faptele. Dosarul Microsoft este mare, cu mai multe ramificatii, dar ne vom rezuma strict la felia din dosar in care este vizata Udrea.
Potrivit referatului de arestare a lui Dorin Cocos, acesta a pretins de la Claudiu Florica si Dinu Pescariu suma de 9 milioane de euro pentru el, aproape 4 milioane de euro pentru Gheorghe Stefan si 2,7 milioane de euro pentru Gabriel Sandu cu scopul de a asigura adjudecarea contractului de licentiere Microsoft din anul 2009.
Problema e ca aceasti bani negri trebuiau cumva albiti pentru a putea fi utilizati. Protagonistii afacerii Microsoft ar fi aplicat cel putin doua metode de albire, dupa cum rezulta din datele procurorilor.
De pilda, spagile pentru Pinalti si Gabriel Sandu ar fi fost plimbate prin off-shore-uri pentru a li se pierde urma. De acolo s-ar fi intors in firme controlate de apropiatii lui Gheorghe Stefan. Acestia, la randul lor, au calitate de martori in dosar, indiciu ca au colaborat cu procurorii. Este cazul lui Draghis Decebal Silviu, martor in dosar, proprietarul uneia dintre firmele off-shore implicate in circuitul spagii - DD Land Oil Corporate LTD.
Dorin Cocos nu ar fi apelat la metoda plimbarii banilor prin firme off-shore, ci ar fi aplicat metoda imprumutului, in varianta simpla sau ceva mai sofisticata.
Prin metoda imprumutului in varianta simpla nu pot fi spalate sume prea mari de bani fara ca asta sa bata la ochi. In consecinta, sumele declarate public ca imprumuturi directe de la Dinu Pescariu sunt relativ mici: una de 200 de mii de RON, alta de 500 de mii de euro.
Fiind ministru, Elena Udrea trebuia sa declare orice imprumuturi luate in nume personal sau de catre sotul ei de la acea vreme.
Potrivit unei investigatii GSP din octombrie 2014, in declaratia de avere depusa de Elena Udrea in 2009, aceasta raporteaza un imprumut de la Dinu Pescariu in valoare de 200.000 de RON (aprox 40.000 de euro), pe care l-ar fi luat in 2008. Tot intr-o declaratie de avere, Udrea raporteaza in 2012, adica trei ani mai tarziu, un imprumut de 500 de mii de euro pe care l-ar fi cotractat Dorin Cocos tot de la Dinu Pescariu.
De mentionat ca Pescariu are calitate de martor in dosarul Microsoft, nu a fost pus sub invinuire, ceea ce indica o posibila colaborare cu procurorii.
In cosecinta, procurorii au suspiciunea legitima ca o parte din spaga intermediata de Dinu Pescariu de la Claudiu Florica ar fi intrat direct in buzunarele Elenei Udrea prin intermediul unor mici imprumuturi fictive.
Aceste suspiciuni s-au amplificat dupa o serie de perchezitii realizate de procurorii.
La perchezitii, procurorii au descoperit la domiciliul lui Dinu Pescariu 21 de chitante si cinci pixuri cu paste avand culori diferite. Anchetatorii sustin ca aceste chitante sunt fictive, antedatate si scrise cu pixuri diferite tocmai pentru a le da o aparenta de autenticitate atat lor, cat si "imprumutului".
Altfel spus, dupa ce Cocos a luat "imprumutul" de 500.000 de euro de la Dinu Pescariu in mai 2011 si raportat in declaratia de avere al Elenei Udrea din 2012, ar fi neglijat ani de zile sa lase vreo urma ca plateste cu adevarat "rate". S-ar fi grabit sa o faca abia dupa constituirea dosarului Microsoft, falsificand cele 21 de chitante in care pretinde ca ar fi platit diverse sume de bani lui Pescariu.
Intrebata in octombrie 2014 de HotNews.ro ce stia despre cele doua imprumuturi, Elena Udrea a raspuns: "Oricare dintre imprumuturi apartineau lui Dorin Cocos. Ambele au fost imprumuturile sotului meu, au o relatie de afaceri, e problema lui".
Pana aici, Udreea nu pare sa aiba o problema. De aici incolo, situatia se complica, la fel metodele de albire.
Cum spuneam, aceste sume sunt relativ mici. Ce s-a intamplat cu marea spaga de 9 milioane? Dorin Cocos ar fi primit in mana toti banii care trebuiau cumva introdusi in circuitul familiei.
Aici intervine a doua metoda de albire. Potrivit procurorilor, Cocos a imprumutat firma Euro-Hotels in perioada septembrie - decembrie 2009, deci la cateva luni dupa ce ar fi incasat spaga de 9 milioane de euro, cu sume de 30-40.000 de RON (adica aprox 8-9 mii de euro). Ar acordat in total 14 imprumuturi. Dar nici in acest mod n-au intrat foarte multi bani in circuit din presupusa spaga de 9 milioane de euro, decat putin peste 100.000 de euro.
Insa procurorii retin alt aspect. Tocmai aceste imprumuturi nu apar in declaratia de avere a Elenei Udrea din anul 2010. Potrivit anchetatorilor, avea obligatia legala sa le declare intrucat a declarat incasarea de dividende de la societatea Euro Hotels.
In fine, a treia metoda prin care procurorii suspecteaza ca ar fi fost spalati banii negri ar fi fost afacerile imobiliare ale familiei Udrea - Cocos. Aici lucrurile sunt mult mai sofisticate si inca neclare.
Cert este ca in mai 2012, Dinu Pescariu ar fi platit 2, 5 milioane de euro catre Stelian Gheorghe, celebrul personaj implicat in afaceri imobiliare cu Dorin Cocos si protagonist in scandalul despagubirilor. In treacat fie spus, tot azi a fost chemata la DNA Alina Bica, trimisa in judecata in stare de arest in dosarul mafiei retrocedarilor de la Agentia Nationala pentru Restituirea Proprietatilor.
Procurorii mentioneaza ca in 2010 o persoana din anturajul lui Gheorghe Stelian a preluat creditul de 3, 6 milioane de euro contractat de Elena Udrea pentru a cumpara un teren pe malul lacului Floreasca. Despre Alexandru Faur, revista Capital scria ca a fost partener de afaceri cu Gheorghe Stelian.
Intr-un interviu acordat HotNews.ro in iunie 2010, Elena Udrea declara ca are insomnii din cauza creditului de 3, 6 milioane: “Nu pot să dorm noaptea şi vă spun de ce nu pot să dorm: pentru că eu trebuie să achit acest credit până la sfârşitul acestui an“.
In prezent, terenul de pe malul Lacului Grivita pe care Elena Udrea l-a cumparat in 2007 cu un credit ipotecar de la BRD este scos la licitatie de banca. Procedura urmeaza sa aiba loc in 11 februarie 2015, dupa cum arata un document publicat in acest sens de catre banca, dupa cum scrie site-ul investigatiimedia.ro.
Aici nu e clar ce a castigat cuplul Cocos - Udrea dintr-o schema complicata, desi s-ar putea ca planurile lor sa fie date peste cap de criza izbucnita in 2008. Udrea marturisea in interviul din 2010 pentru HotNews.ro ca intentiona sa dezvolte o afacere imobiliara:
"M-am gandit la vremea aceea ca pe acel teren pot sa dezvolt un condominium, nu-i asa mare, e de 6.000 de metri, cateva case am gandit ca pot sa construiesc, sa le vand sa platesc creditul si sa am si eu un profit. Dar, ca dovada, ca inca o data in viata am primit o lectie, ca nu trebuie sa fac lucruri la care nu ma pricep, a venit criza imobiliara si am ramas cu terenul. N-am construit absolut nimic".
Daca Alexandru Faur era intr-adevar un om din anturajul lui Gheorghe Stelian, care luase 2, 5 milioane de euro de la Dinu Pescariu drept spaga in afacerea Microsoft, se poate intelege ca Faur urma sa achite creditul preluat de la Udrea cu banii din spaga - altfel spus ar fi actionat ca interpus, dar nu sunt probe clare in acest sens.
Cele trei situatii de posibila spalare de bani prin imprumutiri fictive directe, prin creditarea propriilor firme cu bani din spaga sau dezvoltarea unor afaceri imobiliare suspecte cu personaje implicate in afacerea Microsoft sau prin interpusi i-au determinat pe procurori sa formuleze acuzatii de spalare de bani si fals in declaratii impotriva Elenei Udrea.
Anchetatorii mai invoca un argument in favoarea lor. Si anume, faptul ca in perioada 2009 - 2013 Elena Udrea a declarat achizitionarea mai multor bunuri imobile (terenuri, case) a caror valoare depaseste veniturile obtinute din leafa de ministru. In consecinta, se prezuma ca a utilizat venituri din alte surse - imprumuturi, dividende - si ca si-a asumat si raspunderea pentru provenienta acestora.
Potrivit art. 29 alin. 1 lit. c din Legea 656/2001, dobândirea sau folosirea de bunuri, cunoscând că acestea provin din săvârşirea de infracţiuni, constituie infracţiunea de spălare a banilor. Procurorii sustin ca "Udrea Elena Gabriela cunoştea provenienţa fondurilor utilizate pentru achiziţionarea de bunuri comune, având cunoştinţă şi de intenţia inculpatului Cocoş Dorin de obţinere a unor chitanţe false privind restituirea pretinsului împrumut de la Pescariu Dinu".
In referatul procurorilor prin care s-a dispus retinerea lui Cocos, apare o singura referire la "Elena", intr-un dialog cu Dinu Pescariu pe tema "imprumutului":
Dorin Cocos: Las-o asa, ca e mai bine. Las-o asa. Ca am vorbit si cu ...cu Elena si a zis: Foarte bine.
Dinu Pescariu: Da?
Dorin Cocos: Da.
Dinu Pescariu: Bravo
Dorin Cocos: Cand...Am spus...Cam am stat si m-am gandit...Bai, acolo nu scrie ca trebuie sa-i dau decat dupa 10 ani. Pai incep sa-i dau de maine. Ce? Hai sa fim drepti. Si cu asta basta. Si tu lasa-le acolo!
Dinu Pescariu: Mi-a fost frica sa le duc acasa.
Dorin Cocos: Foarte bine! Esti nebun? Mai bine da-le incoace!
Dinu Pescariu: Da.
Dorin Cocos: Lasa-le, dracu'! Ei, usor, asa!
Elena Udrea si-a construit intreaga aparare pe argumentul suprem ca nu stia nimic despre afacerile sotului. Asta a sustinut si joi, la iesirea de la DNA, sugerandu-le jurnalistilor sa-l intrebe pe Dorin Cocos despre sumele de bani.
In octombrie 2014, am intrebat-o pe Elena Udrea intr-un interviu pentru HotNews.ro cum de nu a simtit in bugetul familiei ca au intrat 9 milioane de euro, in caz ca acuzatiile din dosarul Microsoft se dovedesc reale. Elena Udrea a raspuns:
"Eu cred ca nu a existat aceasta situatie, dar chiar daca ar fi fost altfel tot ce tine de afacerile sotului meu e un lucru care niciodata nu m-a interesat. Sa-mi fac timp sa ma gandesc la problemele cu care eu ma luptam era mai important decat orice altceva".
Intre timp insa s-au mai petrecut cateva evenimente care au starnit reactii nervoase din partea Elenei Udrea: Cativa martori in dosar au colaborat cu procurorii. Nu se stie ce si cat au spus, impotriva cui au depus marturie. Cert este ca Udrea a postat pe Facebook, la data de 26 ianuarie, o postare care incepe asa:
"Nu comentez masura luata de instanta in dosarul Microsoft, la cererea DNA, de a-i elibera pe Gabriel Sandu si Nicolae Dumitru, dupa trei luni de arest preventiv, desi este grav ca s-a ajuns sa fii liber daca spui orice despre oricine, sau despre cine trebuie, adica daca faci acuzatii la adresa cuiva, chiar nedovedite. "
De aici incolo, aceasta va fi batalie marea batalie in instanta. Procurorii vor incerca sa dovedeasca faptul ca Udrea era unul din marii beneficiaria ai spagilor din dosarul Microsoft si ca stia de traficul de influenta exercitat de fostul ei sot. Pe de alta parte, Udrea va sustine pana in panzele albe ca habar nu avea de unde veneau milioanele de euro plimbate prin conturile, afacerile si averea familiei, care cresteau de la un an la altul.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Îndemn… din dormitor
Reţeta zilei: Supă cremă de roşii
Horoscopul zilei
Botoşani: Cum a „vidanjat” familia Gireadă banii primăriei
Un drept la replică conceput după cât l-a ajutat mintea
Ioan Rotundu
Prognoza meteo pentru vineri
Doi inspectori ai Garzii Financiare au fost retinuti de procurorii DNA
dupa ce au cerut mita 10.500 de euro de la administratorii unei firme
Terenul cumparat de Elena Udrea cu creditul de 3,9 mil euro de la BRD a fost scos la licitatie de banca
UE inaspreste tonul fata de Grecia
Schulz avertizeaza Atena ca nu poate cere solidaritate fara sa o ofere in cazul sanctiunilor impotriva Rusiei
Reuniune de urgenta a ministrilor de externe din UE pe subiectul situatiei din Ucraina
Rusia avertizeaza cu o "catastrofa"
Laura Codruta Kovesi, la bilantul Politiei Romane
Peste 5.100 de dosare penale sunt in lucru la DNA
Catalin Predoiu s-ar fi recomandat ca "prim-ministru ce urmeaza sa fie ales" la o intalnire oficiala din Praga
Portariuc, neconvingător privind necesitatea angajărilor la Primăria Botoșani
Liderii pensionarilor cer discuţii cu factorii de decizie din judeţ
Preţul tot mai crescut al apei ne întoarce la coromâslă
Luizoaia, zona din municipiul Botoșani unde Evul mediu nu a dispărut
Comunicat de presă: ”Muzeul cu pove;ti”
Adriean Videanu, retinut de DNA in dosarul fostei sefe a DIICOT Alina Bica
acuzatia - complicitate la abuz in serviciu
Dragnea, despre negocieri ale lui Blaga cu Geoana si Vanghelie
Le doresc succes, sunt oameni de viitor
Simona Halep, pe locul 1 in topul celor mai bine imbracate jucatoare de la Australian Open
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog