Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20953
De la 07 Ianuarie 2003
122881020

Cum îşi face Voronin campanie pe spinarea României

  • 29 May 2008, 23:00
Basarabia a inceput sa se apropie de temperatura de fierbere. Anul electoral 2009 a inceput cu mai multa vreme in urma - mai precis de cand Dorin Chirtoaca a castigat primaria Chisinaului in fata comunistilor blindati cu bani si forte de ordine. Comunistii si-au fixat dusmanul - care a ramas acelasi de aproape un secol - respectiv Romania. Iar in aceasta ciorba au fost amestecate si Statele Unite. Pana de curand Washingtonul a preferat o pozitie oarecum retrasa in chestiunea transnistreana - a afirmat principiul "retragerea trupelor ruse din Republica Moldova" dupa care a preferat sa pedaleze tenace in aceasta directie. Intre timp, in cursul acestei saptamani - in spatiul public de pe cele doua maluri ale Prutului au patruns declaratiile lui David Kramer, adjunctul asistentului secretarului de stat al SUA pe probleme ale democratiei si drepturilor omului care a spus: "Oficiali din cele doua tari ne-au dat asigurari ca Tratatul privind frontiera de stat dintre Republica Moldova si Romania este finalizat in proportie de 95%. Dupa semnarea lui va deveni posibila si semnarea tratatului de baza intre Republica Moldova si Romania, ceea ce va permite ameliorarea relatiilor bilaterale. SUA considera ca bunele relatii dintre Chisinau si Bucuresti sunt in interesul ambelor parti". Mass-media comuniste de la Chisinau au sarit in sus de bucurie cu mesaje gen "Romania trebuie sa se supuna indicatiilor SUA", ziarele independente au relatat stirea printre dinti.
La o primA vedere David Kramer pare sa fi emis o "indicatie" in contradictie directa cu afirmatia presedintelui Basescu la dezbaterea post summit-NATO organizata de Fundatia Konrad Adenauer, unde a spus ca semnarea unor tratate de baza si de frontiera cu Republica Moldova nu constituie o prioritate pentru Romania. Drept este pe de o parte ca Traian Basescu a cam inceput sa vorbeasca degeaba: noul ministru de Externe Comanescu cu siguranta stie ce a spus presedintele si stie si care sunt atributiile Palatului Cotroceni in politica externa. Insa Comanescu s-a apucat degraba sa primeasca delegatii de la Chisinau si sa negocieze tratatul de frontiera - o manifestare de disciplina romaneasca in guvernare. Sau poate Comanescu discuta mai des cu David Kramer, n-avem de unde sti exact.
In orice caz: semnarea unui tratat de frontiera in conditiile si perioada dorita de comunistii de la Chisinau ne va da o idee cat se poate de exacta asupra capacitatilor diplomatiei romanesti. Mai ramane sa dea cu noi de pereti si Republica Centrafricana ca sa fie tacamul complet. Voronin isi face campanie electorala pe spinarea Romaniei si in cazul unei victorii diplomatice va putea canta multa vreme aceasta melodie a moldovenismului. In spatiul public romanesc se vehiculeaza chestiunea "limbii moldovenesti" - chipurile aceasta ar fi singura piedica in semnarea tratatului. Presedintele Parlamentului de la Chisinau a lansat zilele acestea o varianta de compromis: in documentele normative denumirea politica a limbii sa fie cea moldoveneasca, iar in paranteze sa fie indicat si calificativul "romana". In logica lui Marian Lupu "limba moldoveneasca" este o "denumire politica". Ar mai trebui completata sintagma "denumire politica stalinista". Daca doar "limba moldoveneasca" ar fi piedica, din partea ministrului Comanescu nu cred sa existe mari obiectii. Ministrul de azi este aceeasi persoana cu ambasadorul Romaniei la Uniunea Europeana in perioada in care Bruxelles-ul a semnat cu Republica Moldova faimosul tratat de readmisie scris in "limba moldoveneasca". Acum Comanescu cel mult va trece la o etapa superioara: va semna el personal un tratat in "limba moldoveneasca" si cu asta basta - inceputul l-a marcat deja la Bruxelles.
Si totuSi cred ca "limba moldoveneasca" e praf in ochii romanilor. Ce vedem azi ar putea foarte bine sa constituie urmarile intalnirii de la Soci - probabil Yalta n-a mai putut fi folosita din cauza ucrainenilor. Un tratat de frontiera va trebui semnat cu Republica Moldova - este unul din documentele necesare pentru politica de vecinatate a Uniunii Europene si va da o sansa unei mari parti a basarabenilor sa vina in tara fara viza. Insa un astfel de tratat facut sub cnutul lui Voronin - pe langa faptul ca va constitui o umilinta nemasurata - va duce si la perpetuarea la infinit a comunistilor din stanga Prutului. (Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Orgoliu de proaspăt angajat
Un ultim apel ţărănist
Ofertă giurgiuveană
Program Tele'M Botoşani vineri, 30 mai
Doriţi să-l măriţi? Ei vă oferă soluţia
Comentariul comentariilor (CXXV)
(Ioan Rotundu)
Caricaturi politice - "Blaturi"
Caricaturi politice - "Apocalipsa"
Caricaturi politice - "Pe centură"
Zestrea politică adunată de partide
Ioan Rotundu
Ţurcanu a declanşat vendeta politică cu Primăria Botoşani
vrerea lui este una pur politică, susţine viceprimarul Ghiorghiţă
Un aparat medical costisitor stă pe post de decor
La Mavromati, heparina nu-i o problemă
ADI - un factor important în accesarea de fonduri europene
Medici reclamaţi la Colegiul Medicilor
Anual se cheltuiesc peste 80.000 lei pentru înlocuirea băncilor distruse
Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă!
Se va retrage Sorescu din turul doi?
Pe Ţâbuleac l-a apucat deodată grija strategiei judeţului
Bătaie în toată regula între forţele PNL şi PD-L
Dreapta lor şi dreptul nostru
Este ambasadorul SUA la Chişinău prost?
Comunicat de presă APDRP
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog