Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
27136
De la 07 Ianuarie 2003
122912785

Cum ne păcălesc băncile, când firmele de asigurare le despăgubesc restanţele

  • 19 June 2008, 23:00
Tot mai multi romani se plang de faptul ca, li se incalca drepturile de consumatori, de catre societatile de asigurare care preiau de la banci, prin subrogatie, contractele de credit ale celor care inregistreaza restante.
Important este faptul ca, asa cum este si cazul lui Nechifor Marius din Iasi, desi el si-a platit restantele catre firma de asigurare si a fost asigurat ca nu mai are nici o datorie, s-a trezit dupa doi ani de zile nu numai ca i se cer alti bani, dar si faptul ca a fost inregistrat in evidentele Biroului de Credit.
Conform art. 1091 si urmatoarele din Codul Civil Roman, dupa ce face plata integrala a unui debit pretins de catre creditor, debitorul este eliberat de orice obligatie fata de acesta. Adica, prin plata integrala facuta in 2006, cand Nechifor a platit chiar mai mult decat i-a cerut Asiban, acesta nu mai putea sa aiba calitatea de debitor al acestei societati de asigurare si ca dovada a acestui lucru , Asiban, nu a demonstrat ca mai avea vreo pretentie de la acesta , intrucat timp de doi ani de zile efectiv nu i-au trimis nici macar o singura atentionare din care sa reiasa ca ar mai avea restante.
Nu i-a fost notificata cesiunea de creanta intervenita intre BRD si ASIBAN, prin efectul subrogarii acesteia din urma in drepturile bancii,
"Art.1211 din Codul Civil Roman – (1) Oricine plăteste în locul debitorului poate fi subrogat în drepturile creditorului, fără a putea însă dobândi mai multe drepturi decât acesta. (2) Subrogatia este conventională sau legală.
(3) Subrogatia conventională poate fi consimtită de debitor sau de creditor; ea trebuie să fie expresă si constatată în scris sub sanctiunea nulitătii absolute ".
Ca atare, odata ce ASIBAN despagubise prin plata banca BRD, ea trebuia sa notifice in scris debitorului cedat , adica lui Nechifor Marius, faptul ca acesta trebuie sa plateasca eventualele restante de plata , catre ASIBAN. Da este adevarat ca nu este necesar acordul debitorului cedat pentru ca subrogatia sa functioneze, insa sub nici o forma aceasta nu este valida daca debitorul nu este instiintat in scris despre operarea ei.
Ori, ASIBAN nu a comunicat niciodata acestui cetatean faptul ca a operat subrogatia in drepturile BRD, preferand sa-i trimita acasa un angajat [ total ilegal ] care i-a spus verbal ca are o restanta, iar omul nostru a platit chiar mai mult decat i-a cerut Asiban in februarie 2006, adica a platit 2400 de ron fata de cei 2100 ron pretins datorati catre Asiban. Dupa ce a facut aceasta plata, Nechifor a fost inselat, mintit si indus in eroare spunandu-i-se de catre un angajat al Asiban ca nu mai are are datorii fapt reconfirmat acestuia in ianuarie 2007, astfel incat pretinderea de catre Asiban in iunie 2008 a undei diferente de suma de 106,45 ron este o ilegalitate si un abuz, care va fi deferit instantelor de judecata.
Adica dupa ce a fost indus in eroare si i s-au retinut mai multi bani decat avea de plata, dupa ce Asiban trebuia sa-i inchida contul, dupa doi ani de zile pretinde acestuia sa mai plateasca niste diferente, care sunt ilegale indiferent de valoarea lor. Cine-i garanteaza acestui consumator faptul ca nu va plati si aceasta suma de bani si, se va trezi dupa alti doi ani ca i se cer alte sume de bani ? Numai Justitia poate sa-i rezolve aceasta problema si sa il fereasca pe viitor de abuzuri.
Ilegalitatea facuta lui Nechifor este cu atat mai mare cu cat s-a interesat si a constatat faptul ca el figureaza in calitate de restantier si in evidentele Biroului de Credit, exact cu aceasta restanta, fapt abuziv si ilegal, si care va duce la chemarea in proces de catre acesta, si a Biroului de Credit alaturi de BRD si de Asiban, urmand sa le ceara daune in solidar.
De asemenea "ordonanta de plata" primita de Nechifor de la agentia de colectare debite, cuprinde mentiunea faptului ca " s-a decis initierea actiunii in instanta pentru recuperarea debitului datorat" insa o asemenea actiune pentru care se foloseste timpul prezent, se poate "decide" doar de catre titularu creantei, adica de catre ASIBAN, care, nu depusese nici o actiune in instanta impotriva acestuia, de unde se deduce faptul ca informatia este doar una care are rol de intimidare a debitorului.
"On 6/19/08, Marius wrote:
Buna ziua.
Ma numesc Nechifor Marius si indraznesc sa va deranjez cu o intrebare.
Am primit adresa de mail de la un prieten avocat care a mai colaborat cu societatea dvs . Am avut un contract de credit ( in folosul bancii fara dreptul de a negocia sau a citi mai in amanunt toate rindurile scrise marunt, stiti mai bine conditiile de creditare ) incheiat cu brd-ul in 2003. Am avut niste perioade in care am platit la timp dar si perioade in care am intirziat. Dupa o perioada de timp (in februarie 2006) m-am trezit cu un tip la usa de la Asiban cum ca trebuie sa dau 21.(22)000.000 lei in cel scurt timp deoarece brd-ul m-a dat in executare silita (eu nu am stiut nimic de asta iar la sediul brd am fost "aburit" cu explicatii de genul : Nu avem acces la baza de date de anul trecut , trebuie mers la Bucuresti ptr. clarificare, etc. etc.) . Ca sa sting "conflictul" (atunci cind a venit tipul eu eram somer) am vindut actiunile de la SSIF si banii (24.000.000. lei) au fost virati direct Asiban.
Dupa citeva zile m-am dus la Asiban si am intrebat daca totul e OK si tipul s-a uitat pe calculator , a vazut ca au intrat mai multi bani, a spus ca v-a vira restul de bani la brd in contul meu (ca mai aveam un credit si ca e OK.
Intre timp m-a"lovit" norocul si am achitat integral si inainte de termen al II-lea credit BRD si am inchis contul si am intrebat din nou daca sint probleme si daca mai am datorii sa achit totul si sa nu mai aud de brd in viata mea. "NU, NU totul e OK"
Anul trecut (ianuarie) am facut o tranzactie de 700.000.000 lei (din pacate) prin intermediul BRD. Am virat banii din brd unde a trebuit si am inchis din noul contul si iar am intrebat daca sint probleme- iar "NU, totul OK" . Dupa un timp am inchis si cardul de la brd (l-am rupt din greseala si oricum eram satul de brd) si iar "NU, totul OK".
Azi 19. 06 2008 am primit de la Coface : ORDONANTA DE PLATA cum ca mai sint dator Asiban cu inca 106,45 lei ca "asa apare in baza de date" asta este explicatia de la Coface, dupa care mi -a spus : " obligatoriu de platit pina miine" , fara alte explicatii, fara nimic lamurit. Daca nu platesc mi se ia : masina, casa, etc. etc. un potop de amenintari pe capul meu de parca as fi un infractor si mi -a inchis telefonul . Pina azi nu am primit nimic la domiciliu de genul asta.
Ce pot sa fac ? Am inteles ca au mai fost si altii in situatia mea si ca au cistigat ori in tara ori la CEDO (ceva in legatura cu contracte impuse in mod abuziv, nu stiu prea bine).
Multumesc mult pentru ajutor ".
Pentru sugestii sau comentarii va ivit sa imi scrieti la adresa [email protected]

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


… o altfel de curvă
Horoscop
Comat Giurgiu vă face o ofertă
Ofertă avantajoasă la Alfa Land
Locuitorii din Leganes oferă ajutor necondiţionat unei românce de 8 ani
Alexia, un îngeraş din România, are nevoie de ajutor
„Atacuri româneşti asupra neutralităţii ţării noastre”
Germania scoate România din Basarabia cu ajutorul Poloniei
Judeţul Botoşani a făcut economie la alegeri
Aleşii locali se joacă cu focul
Chemată la raport în faţa şefului pe linie de partid
Mai sunt şi persoane cărora chiar le pasă
S-a convins că doctrina şi idealismul sunt poveşti
Amatorii de raliuri din Botoşani au dat de belea
Program Tele'M Botoşani vineri, 20 iunie
Perfecţionarea inspectorilor prin parteneriat cu Ucraina
ATV-urile au fost luate la control
O campanie lipsită de fair plai
A dat cu capul unde nu trebuia
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog