Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Sănătate
Administraţie
Alune americane
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Important
Publicitate
Mediu
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17284
De la 07 Ianuarie 2003
122877351

Cum păcălesc romanii legea timbrului de mediu

  • Tehnica "partajului voluntar"
  • 27 June 2013, 23:00
Foarte multe masini sunt inmatriculate fara plata timbrului de mediu, pe motiv ca autoturismele provin din "partajul voluntar" facut la notar, scrie Evenimentul Zilei care descrie modul in care romanii reusesc sa "fenteze" controversatul timbru de mediu introdus la jumatatea lui martie.
In noua legislatie a timbrului de mediu, Guvernul a strecurat la articolul 8 si autoturismele care provin din partaj printre cazurile de scutire de la plata timbrului de mediu. Asa ca in unele judete ale tarii - Cluj, Tulcea si Maramures -, deja au fost inmatriculate astfel mii de masini. Si numarul lor creste de la o zi la alta, avertizeaza comisarul-sef Florin Sironca, seful Serviciului de Inmatriculari Maramures.
"In ultima luna am avut peste 800 de persoane care au cerut aceasta scutire pentru masina din partaj. Clar ca la mijloc este o smecherie, dar noi suntem obligati sa inmatriculam aceste masini. Valoarea acestor autoturisme incepe de la 300 de euro si ajunge la mii de euro. Prin aceasta metoda, sume mari de bani nu ajung la bugetul de stat", spune comisarul Sironca. Spre exemplu pentru un BMW 320 D, cu o capacitate cilindrica de 1951 cmc, din anul 1998, timbrul de mediu este de 2.858 lei. Daca declari BMW-ul ca provenind din partaj, nu mai platesti acesti bani.
Politistul explica si smecheria: "Un anume autoturism este cumparat din Germania si apoi vandut in Romania la doi proprietari, pe baza unui simplu act de mana. Apoi, cei doi se prezinta in fata unui notar si solicita partajarea bunului comun, in favoarea unuia dintre ei, adica a adevaratului proprietar.
Cu actul notarial din care rezulta partajul, omul se prezinta la Serviciul de Inmatriculari. Eu cred ca daca vorbim despre un partaj, atunci acesta sa fie unul legal, sa fie stabilit clar modul in care s-a dobandit proprietatea autoturismului de catre proprietarii care solicita partajul", a mai spus comisarul -sef Florin Sironca.
Metoda a fost extinsa si la Cluj, unde 20 de persoane au cerut inmatricularea masinilor "din partaj" pentru a nu plati timbrul de mediu.
Un notar clujean explica faptul ca orice bun detinut de doua sau mai multe persoane poate deveni proprietatea exclusiva a uneia dintre acestea. "Exista un principiu de drept potrivit caruia nimeni nu este obligat sa ramana in indiviziune, adica sa detina un bun in proprietate alaturi de alte persoane. Daca luam cazul prezentat, cei doi proprietari ai autoturismului se prezinta in fata notarului, declara cota de contributie a fiecaruia la momentul cumpararii masinii, valoarea sultei care va fi platita in favoarea celui care renunta si cine este noul proprietar, ca urmare a actiunii de partaj voluntar", explica notarul clujean.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Aluzie
A plecat în veşnicia Neamului un alt mare poet român- Dumitru Matcovschi
Presa austriacă anunţă că azerii au renunţat la Nabucco
şec major al politicienilor şi serviciilor de informaţii din România
Eugen Nicolaescu va modifica iar lista cue medicamente compensate
Guvernul a propus companiei petroliere azere de stat SOCAR să preia combinatul Oltchim
Funcţionarii europeni, în grevă, în timpul summitului liderilor UE
Dragnea nu renunţă la referendumul pentru modificarea Constituţiei
Dacă Partidul Conservator este nemulţumit de protocolul cu PNL, poate să plece
drum bun, calea bătută, succes în viaţă
Prognoza meteo pentru vineri
Nelson Mandela îşi trăieşte ultimele clipe din viaţă
Preşedintele CEZ România a criticat foarte dur măsurile Guvernului
compania şi-ar putea reduce investiţiile în România
Alune americane
Uvertura Mall organizează Melodii şi dansuri de Vacanţă
USL lucrează grăbit la lichidarea luptei anticorupţie
Loto România: Numerele câştigătoare de la tragerea din 27.06.2013
Botoşani: S-a deschis sezonul la festivaluri. Voie bună prin judeţ
Ioan Rotundu
Comunicat de presă Modern Calor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog