Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15149
De la 07 Ianuarie 2003
122900798

Cum primarul de Mileanca l-a tradus pe reporterul de la Adevărul

  • Ioan Rotundu
  • 12 September 2017, 23:00
Ieri, un articol publicat în ziarul Adevărul mi-a atras atenţia prin faptul că se referea la un subiect tratat în mod repetat în Jurnalul. Reporterul de la Adevărul consemna că la Codreni, sat aparţinând de comuna Mileanca, 30 de copii au fost puşi să înveţe în căminul cultural din sat pentru că şcoala cea nouă n-a fost terminată de construit. Iar la cămin elevii nu au WC-u ecologic şi nici apă curentă.
Însă interesul cel mare mi l-a trezit declaraţia primarului Alexandru Azamfirei (foto), fost liberal până la alegerile din iunie 2016 când a trecut cu tot cu nevastă la PSD pentru a candida din partea acestui partid, la PNL ratând vreo trei candidaturi la rând.
”Şcoala trebuia făcută cu 4,6 miliarde lei. Şcoala aflată în construcţie de 9 ani A descoperit însă la aceea vreme Curtea de Conturi, lucrări neexecutate dar plătite, în special la acoperiş şi finisaje. Şcoala a fost pusă să dea banii înapoi. Dar de unde ? Constructorul a intrat în faliment şi de la el nu mai puteau fi recuperaţi banii. Fostul primar din Mileanca a fost dat şi el în judecată, dar aşteptăm ca justiţia să-şi urmeze cursul. Am fost blocaţi cu această investiţie fiindcă până la stingerea litigiului, nu puteam primi niciun ban”, a declarat primatul Alexandru Azamfirei reporterului de la Adevărul. Tot primarul a precizat apoi că a găsit însă o soluţie, abia pentru la anul. Mai precis a reuşit să obţină fonduri prin PNDL pentru a termina şcoala din Codreni.
Azamfirei i-a ascuns reporterului exact partea esenţială a cauzelor blocării acestei investiţii. Daniela Azamfirei, soţia sa, este cadru didactic iar în perioada Guvernului Tăriceanu, pe atunci încă liberală, a fost pusă director de şcoală. În această calitate, împreună cu primarul de atunci Ioan Ursachi a făcut demersuri pentru a se obţine fonduri guvernamentale să ridice şcoală nouă la Codreni.
Este ştiut că premierul Tăriceanu, în cursul anului 2008, ultimul său an de mandat la guvernare, a risipit sume enorme de bani pe mii de investiţii pe întreg teritoriul României, sperând că PNL va câştiga din nou alegerile. Printre beneficiarii acestor sume s-a aflat şi Şcoala Codreni, directorul şcolar coordonator fiind Daniela Azamfirei. Numai că suma de 4, 6 miliarde lei n-a fost utilizată cu responsabilitate încă din faza de organizare a licitaţiei. Iar licitaţia a fost organizată sub coordonarea Danielei Azamfirei, în calitatea sa de director şcolar coordonator şi a primarului Ioan Ursachi.
Cert este că licitaţia a fost manevrată în aşa fel ca să fie câştigată de firma Elim SRL Darabani, patronată de Dorin Victor Matei. Neoficial mi s-a spus că Matei şi-ar fi „cumpărat” această licitaţie oferind un comision consistent. Dacă este adevărată această afirmaţie, comisionul nu putea ajunge decât la cei care au organizat licitaţia.
În urma alegerilor parlamentare din toamna anului 2008 PNL a pierdut alegerile în favoarea PDL, care a format guvernul împreună cu PSD. Instalaţi la putere, cei din PDL au început epurările politice, inclusiv în şcoli. Daniela Azamfirei fiind director liberal a fost înlocuită cu profesorul Ciprian Mitoceanu de la PSD.
Construcţia şcolii din Codreni a intrat în responsabilitatea noului director. Numai că patronul Matei, cunoscut în zona Darabanilor ca un pungaş care se pricepe la tras ţepe, i-a păcălit şi pe cei de la Mileanca.
L-a convins pe noul director Mitoceanu să-i facă plăţi în avans. S-au întocmit de către dirigintele de şantier o serie de documente pentru lucrări fictive iar directorul Mitoceanu, ordonator de credite secundar, a dispus plata.
Un control al Curţii de Conturi a scos la iveală toate potlogăriile iar directorul Mitoceanu a fost făcut răspunzător pentru plăţile efectuate ilegal.
Soţul Danielei fiind ales primar PSD în iunie 2016, a cerut avocatului primăriei să-l atragă în răspundere şi pe fostul primar Ioan Ursachi, tăcând mâlc despre faptul că licitaţia a fost organizată şi de soţia sa. Numai că primarul Ursachi n-a semnat niciun ordin de plată către firma lui Matei. Toate plăţile, legale sau nu, sunt făcute de Daniela Azamfirei şi Ciprian Mitoceanu în calitatea lor de director de şcoală şi ordonatori secundari de credite.
Ciudat, dosarul cu imputaţia a fost depus la Secţia de contencios administrativ a Tribunalului Botoşani. De aici a fost trimis la Judecătoria Dorohoi, ca în final să se afle la Judecătoria Darabani. Între timp, patronul Victor Matei şi-a declarat firma falimentară, aşa că procesul s-a complicat şi mai mult, pentru că primul care ar fi trebuit să dea banii înapoi era chiar patronul firmei.
Nu este lipsit de interes de consemnat şi faptul că în tot acest interval de timp, adică din 2008 când s-a născut investiţia şi până la alegerile din iunie anul trecut când a fost ales primar , Alexandru Azamfirei a fost consilier local, deci tot timpul în miezul evenimentelor.
Spunea primarul Azamfirei reporterului de la Adevărul că până nu se soluţionează litigiul nu se poate face nimic pentru a se continua investiţia. Dar tot el se contrazice şi susţine că a obţinut finanţare la un proiect depus la Agenţia Naţională de Dezvoltare Locală (ANDL).
Cred că reporterul de la Adevărul n-a chestionat persoana nimerită. În Mileanca se spune că dacă vrei să rezolvi ceva la primărie trebuie să terci mai întâi pe la şcoală, pe la doamna director Daniela Azamfirei, pentru că ea conduce din umbră primăria, soţul ei fiind doar executantul. Realitate sau răutate umană, ar fi interesant de aflat!
Istoricul acestei investiţii este mult mai complex iar persoanele care pot fi cercetate pentru acte de corupţie pe seama ei şi a altora au lăsat suficiente urme în documente ca faptele lor să poată fi dovedite. Există în Mileanca o persoană care a adunat importante probe materiale cu care poate dovedi multe ilegalităţi ale celor din conducerea comunei, unele extrem de proaspete.
Şi eu posed o înregistrare audio în care fostul profesor dărăbănean Constantin Moroşanu (decedat anul trecut) îmi oferă informaţii extrem de preţioase despre patronul Matei şi învârtelile sale pe seama şcolii de la Codreni şi a bisericii din Teioasa. Dacă va fi cazul, voi preda înregistrarea cui trebuie.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Pragmatism studenţesc
Horoscopul zilei de 13.09.2017
Presedintele PNL, Ludovic Orban, despre rectificarea bugetara:
PSD a jupuit toate companiile de stat profitabile riscand sa le puna pe butuci
Mihai Tudose, intrebat cum comenteaza cresterea pretului carburantilor:
E problema lor, nu?
FBI investigheaza daca reteaua media ruseasca Sputnik este instrument nedeclarat de propaganda
Rusia "s-a folosit de sistemul de evenimente Facebook"
pentru a organiza pe teritoriul SUA manifestatii contra imigrantilor
Coreenii isi doresc cartofi dulci transgenici, mai rezistenti - webPR
Parchetul din Catalonia ordona politiei sa impiedice organizarea referendumului separatist
Liviu Dragnea anunta doua comisii de ancheta:
una pentru arhiva SIPA, alta pentru dezvaluirile facute de Daniel Dragomir
Liviu Pop: Se ia in calcul ca profesorii din scolile de renume sa fie incadrati pe o grila diferita de salarizare
fata de restul cadrelor didactice
PNL si USR ii cer ministrului Justitiei, Tudorel Toader, sa nu promoveze modificarile la legile Justitiei
in forma actuala si sa devoaleze agenda ascunsa a acestor modificari.
Motiunea simpla "PSD, stapanul justitiei?!", dezbatuta in Camera Deputatilor.
Tudorel Toader despre modificarea legilor justitiei: Facem ca la 'engleji', ca la 'franceji', unde lucrurile merg bine
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog