Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15642
De la 07 Ianuarie 2003
122901291

Cum trăiesc femeile in Arabia Saudită

  • 1 March 2015, 23:00
Arabia Saudită nu a fost niciodată cunoscută ca un loc progresiv pentru femei. Aici ai nevoie de un tutore de sex masculin dacă vrei să conduci mașina sa-ți iei copilul de la școală sau ai nevoie de o procedură medicală.
Dar, după moartea regelui Abdullah bin Abdulaziz, una dintre cele mai puternice femei din lume a făcut o remarcă surprinzătoare despre moștenirea lui. Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internațional, a declarat ca regele, “intr-un mod foarte discret, a fost un puternic susținător al femeilor".
Reacțiile nu au întârziat sa apară. Anne Perkins de la The Guardian condamnă discursul relativist al politcienilor care vorbesc doar de anumite schimbări. "Ar trebui sa condamni pur si simplu ceea ce este de condamnat, altfel milioane de femei vor trăi si muri pentru a avea drepturi elementare.
Lagarde are dreptate. Regele Abdullah a introdus reforme. Femeile pot lucra aproape în orice loc își doresc cat timp soțul, fratele sau tatăl le duce cu mașina. Există femei în consiliul Shura și datorita eforturilor lor violența domestică a fost incriminată. Dar aplicarea legii o fac judecătorii bărbați numiți de rege, care nu recunosc neaparat această schimbare''.
In Arabia Saudită trăiesc 12.5 milioane de femei și putem intelege mai bine care este calitatea vieții lor dacă ne uitam la anumiți indicatori, spune Mona Chalabi. Apare insă o problemă pentru că in multe seturi de date in dreptul Arabiei Suadite nu există raportări. Nu se poate spune cu exactitate, in procente, cate femei saudite s-au căsătorit inainte de 18 ani sau cat de intalnită este mutilarea genitală.
Nu există un număr oficial al femeilor care au raportat violența partenerului in ultimele 12 luni (deși se pot indica studii care au constatat că 53 la sută dintre bărbații din Arabia Saudită declară că sprijină utilizarea violenței împotriva soțiilor lor si 32 la suta recunosc ca o practică).
Există insă cateva date privind modul in care femeile se descurcă in ceea ce priveste locul de muncă, educația și politica
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reţeta zilei: Iepure cu usturoi
Bancul zilei: Dezamăgirea fetei
Horoscopul zilei
Portariuc este bântuit de vise onirice
Ioan Rotundu
Vasile Blaga începe discutiile pentru o noua majoritate guvernamentala
Descoperire fara precedent: Peste 200 de schelete sub un supermarket din Paris
Primele imagini care surprind momentul asasinarii liderului opozitiei ruse, Boris Nemtov
Masini cu numar de inmatriculare romanesc, incendiate la periferia de est a
Romei: Cred ca e un episod de rasism evident
Stabilirea unor baze de aparare antiracheta in Polonia si Romania poate afecta serios securitatea
Boris Nemtov, ucis pentru ca se pregatea sa prezinte dovezi ale implicarii Rusiei in conflictul separatist din estul Ucrainei
Botoşani/Suharău: Pădurari care devastează pădurile particulare plătiţi să le păzească
Baronul Florin Ţurcanu pe cale de a fi declarat mofluz
Ioan Rotundu
Cum îşi chiverniseşte afacerile popeşti protopopul Leonte
Ioan Rotundu
Început de primăvară cu mărţişoare de la femeile PNLBotoşani
Lumea lu' Rotundu: Lunca 1941 - Hudeşti 2015
Doi martori oculari au facut o descriere fizica a ucigasului opozantului rus Boris Nemtov
Traian Basescu, din nou la sediul PMP: Am incredere in Elena Udrea si in justitie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog