Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23339
De la 07 Ianuarie 2003
122883406

Curtea Constitutionala: Legea de aprobare a Ordonantei

  • 17 December 2014, 23:00
Legea de aprobare a controversatei Ordonante de urgenta 55/2014 care permite migratia politica a alesilor locali este neconstitutionala, a decis miercuri CCR. Judecatorii Curtii Constitutionale au admis, astfel, sesizarea depusa de parlamentarii PNL si PDL in legatura cu neconstitutionalitatea legii. Senatul, in calitate de Camera decizionala, a aprobat martea trecuta proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei de Urgenta nr. 55/2014 referitoare la migratia alesilor locali.
Laura Stefan, ExpertForum: "Asa cum am spus inca la momentul aprobarii OUG, neconstitutionalitatea prevederilor sale, azi confirmata de CCR, va conduce la pierderea mandatelor alesilor locali care au migrat la alte partide. De altfel, exista deja procese in curs prin care partidele de la care alesii au plecat cer constatarea incetarii mandatelor. In conditiile declararii neconstitutionalitatii OUG, vom ajunge la alegeri pentru toate mandatele alesilor migratori"
Catalin Predoiu (PNL), fost ministru al justitiei: "Decizia Curtii este inca un blam pentru domnul Ponta si pentru noi este inca un motiv care ne arata ca trebuie sa demitem acest Guvern. Din 16 noiembrie, domnul Ponta a intrat in zodia esecurilor. In ce priveste efectele concrete, in acest moment numai instantele de drept comun ar mai putea invalida mandatele migratorilor pe motive de nulitate. Prin ea insasi, decizia Curtii Constitutionale nu are efect decat pentru viitor".
Deputatii PNL aratau, in sesizarea trimisa Curtii Constitutionale, ca OUG 55/2014 este neconstitutionala pentru ca a reglementat in cazul institutiilor fundamentale ale statului, cum este cazul administratiei locale si partidele politice, lucrul interzis de Constitutie.
De asemenea, in sesizare s-a facut referire la o serie de decizii anterioare ale Curtii Constitutionale privind interzicerea traseismului politic al alesilor locali, dar si la faptul ca OUG 55 a fost adoptata in materia drepturilor electorale, lucru de asemenea interzis de legea fundamentala.
Deputatul PNL Teodor Nicolescu arata in 10 decembrie, cand a anuntat ca a fost sesizat CC, ca cei care au redactat OUG 55 "au mentalitate de baroni".
"Daca un consiliu local sau judetean nu voteaza cum vrea stapanul judetului inseamna ca acel consiliu nu functioneaza. Atata timp cat consiliile locale si judetene si iau decizii, indiferent in ce parte se duc deciziile respective, daca sunt in favoarea propunerilor baronilor locali sau impotriva lor ele functioneaza, pentru ca nu exista obligatie ca un consiliu judetean sa faca tot ceea ce i se cere", a spus Nicolescu.
Deputatul PNL a mentionat ca OUG 55/2014 prevede masuri aplicabile doar pentru o anumita situatie pe o perioada limitata, ceea ce ar intra in contradictie cu decizii ale Curtii Constitutionale care precizeaza ca "legea trebuie sa aiba un caracter general si nu unul discriminatoriu".
El a mai precizat ca in situatia in care Curtea Constitutionala va admite sesizarea PNL, OUG 55 se va intoarce in Parlament pentru a fi adoptata un proiect de lege de respingere a actului normativ.
"Daca cei de la CC vor admite sesizarea noastra este posibil ca in motivarea deciziei sa ne dea si niste indrumari cu ce se poate intampla mai departe (cu mandatele alesilor locali care au migrat, n.r.), daca nu, OUG se intoarce in Parlament pentru respingere si conform Constitutiei atunci cand se respinge OUG trebuie ca legiutorul sa stabileasca si ce se intampla cu efectele juridice ale ordonantei respinse", a spus Nicolescu.
Proiectul de lege de aprobare a OUG 55 care a permis migratia alesilor locali a fost adoptat, in 9 decembrie, de plenul Senatului, fiind inregistrate 86 de voturi "pentru", 36 "impotriva" si 6 abtineri.
OUG care a permis migratia alesilor locali pentru 45 de zile fara ca acestia sa-si piarda mandatul a fost adoptata de Guvern in 28 august. Alesii locali au putut opta pentru un partid pana pe 17 octombrie.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ciorbă de potroace
Bancul zilei: Parfumul cu… pitici
Horoscopul zilei
Anunţ urgent SC MICROBUZUL
Anunţ URBAN SERV
Dalai Lama admite ca el ar putea fi ultimul care detine acest titlu
Pietele leului, lovite de tensiunile rusesti, par sa isi revina
Noi sanctiuni: UE va interzice investitiile in Crimeea
DIICOT cere pedepse cu executare pentru toti inculpatii din dosarul privatizarilor strategice
Locuinţă aprinsă de un coş de fum deteriorat
Botoşani: Preşedintele Florin Ţurcanu nu crede că prefectul îi va înceta mandatul
Ţurcanu nu vrea să plece în concediu forţat
Cântăreaţa Cornelia Ciobanu, noul director al Centrul de Creaţie Botoşani
Sancţionat de trei ori în 24 de ore
Pensionarii reclamă transportatorii că le refuză biletele gratuite
Surse: Klaus Iohanis o recomanda pe Alina Gorghiu la sefia PNL
Teodor Atanasiu renunta la candidatura
Prostia şi domnia se plătesc
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog