Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17224
De la 07 Ianuarie 2003
122877291

Curtea Constitutionala a amanat pentru 9 decembrie decizia privind articolul de incompatibilitate in baza caruia este judecat Klaus Iohannis

  • 4 November 2014, 23:00
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis marti repunerea pe rol, pe data de 9 decembrie, a exceptiei de neconstitutionalitate referitoare la dispozitiile privind incompatibilitatea alesilor locali cu functia de reprezentant in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local, transmite Agerpres.
Cauza a fost repusa pe rol deoarece judecatorii CCR au nevoie de lamuriri suplimentare si se va cere dosarul de la Curtea de Apel Constanta.
CCR a discutat marti exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor referitoare la incompatibilitatea alesilor locali cu functia de reprezentant in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local.
CCR a dezbatut in 7 octombrie exceptia ridicata de primarul comunei Tuzla, Constantin Micu, insa a amanat pronuntarea pentru 4 noiembrie.
Exceptia ridicata se refera la neconstitutionalitatea art. 87 alin. (1) litera f din Legea 161 /2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei.
Dispozitiile atacate la CCR stabilesc: (1) Functia de primar si viceprimar, primar general si viceprimar al municipiului Bucuresti, presedinte si vicepresedinte al consiliului judetean este incompatibila cu: f) functia de reprezentant al unitatii administrativ-teritoriale in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului in adunarea generala a unei societati comerciale de interes national'.
In 24 octombrie, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Livia Stanciu, a declarat ca in procese similare cu cel de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, candidat la alegerile prezidentiale din partea ACL, judecata a fost suspendata pana la solutionarea pe 4 noiembrie a unei exceptii.
Ea a explicat ca, desi in aceasta cauza nu a fost invocata exceptia de neconstitutionalitate, orice sectie a ICCJ trebuie sa asigure o jurisprudenta unitara, pentru ca aceasta este preluata de judecatorii de la toate instantele din tara.
"Tot de la colegi am inteles ca in alte cauze cu obiect similar a fost invocata la CCR exceptia de neconstitutionalitate parca a textului articolului 87 alineatul 1 litera f din Legea 161/2003, text de lege care vizeaza exact incompatibilitatea despre care se discuta in aceasta cauza, a dosarului Iohannis.
Tot de la colegi am inteles ca aceasta exceptie de neconstitutionalitate are termen la CCR pe data de 4 noiembrie, iar instanta suprema in cauze identice, cu obiect identic, inainte de a se cunoaste ca domnul Iohannis, care este parte in acest dosar, reprezenta candidatul formatiunii politice pentru Presedintia Romaniei, in acele cauze instanta suprema a suspendat judecata pentru a trimite la CCR dosarul sa se pronunte pe acea exceptie de neconstitutionalitate. Sigur, este decizia colegilor mei. Eu nu stiu daca vor astepta raspunsul de la CCR sau nu", a afirmat Livia Stanciu.
Stanciu a explicat ca, in general, admiterea de catre CCR a unei exceptii determina revizuirea unei hotarari judecatoresti daca aceasta este pronuntata inainte de raspunsul instantei constitutionale.
"Daca el, pentru cauza aceasta, are sau nu are vreo anumita eficienta, pentru ca, sigur, ca judecator - si aici nu vreau sa intru pe judecata colegilor nostri - daca intr-adevar acest text de lege are incidenta pe cauza respectiva si in varianta in care CCR admite exceptia de neconstitutionalitate, o pronuntare a unei hotarari inainte de acea data poate sa determine ca ulterior hotararea aceea sa fie revizuita. Atunci, pronuntam o hotarare care oricum va fi revizuita ulterior. (...) Nu ma pot pronunta si nu ma pot substitui", a aratat ea.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Nervozitatea poliţistului
Bacon de casa
Horoscopul zilei
Victor Ponta: Iohannis este un lucru, eu sunt roman
Nu vreau sa mai primim ordine din afara tarii, noi stim mai bine in Romania
Kllaus Iohannis: Solicit candidatului Victor Ponta sa aiba curajul pentru o confruntare corecta
Guvernul se imprumuta de 1,1 miliarde lei de la Trezoreria Statului pentru plata beneficiarilor de fonduri europene
Arhiepiscopul Romanului si Bacaului a murit, cu cinci zile inainte sa implineasca 100 de ani
Noile aventuri ale baronului Ponthausen
C.V Tudor, dupa ce a anuntat ca il sprijina pe Ponta
Sa se termine cu arestarile astea abuzive / Arestarea lui Hrebenciuc, o rusine
Curtea Constitutionala: Abrogarea infractiunii "presiuni asupra justitiei", constitutionala
Daca Ponta va castiga alegerile, e de asteptat sa reorienteze politica externa a Romaniei catre Rusia si China
Comisia Europeana revizuieşte in jos prognoza de crestere pentru Romania
2% in anul 2014, din cauza scaderii investitiilor
Golanul politic
Ioan Rotundu
Noi motive ca Ponta să fie votat preşedinte
Ioan Rotundu
Accident de muncă la Mecanex
Primarii ACL din Botoșani: ,,Într-adevăr, duminică am pierdut o bătălie, dar nu războiul!”
Botoşani: Liberalul Coman se burzuluieşte împotriva şefului Ţurcanu
Autoritatile din Romania incalca dreptul la vot prin modul in care organizeaza sectiile de votare din diaspora
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog