Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Horoscop
Umor
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10076
De la 07 Ianuarie 2003
122870143

Curtea Constitutionala a decis ca si primarii condamnati cu suspendare isi pierd mandatul

  • 8 July 2016, 23:00
Curtea Constitutionala a decis in unanimitate ca alesii locali care sunt condamnati la inchisoare cu suspendare isi pierd mandatul.
CCR a luat aceasta hotarare la sesizarea presedintele Klaus Iohannis, facuta dupa ce Parlamentul votase o prevedere ce ii mentinea in functie pe edilii condamnati cu suspendare.
Pe 15 ianuarie, presedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului, spre reexaminare, legea care modifica legea nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, motivand ca, in forma transmisa spre promulgare, legea "ar putea afecta lupta impotriva coruptiei, precum si eficienta cadrului legislativ in materie de integritate".
Senatul a decis insa sa respinga cererea de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis privind Statutul alesilor locali cu 82 de voturi "pentru", 2 abtineri si 27 de voturi "impotriva", mentinand astfel varianta initiala.
Presedintele nu a promulgat legea, ci a contestat-o la Curtea Constitutionala, ultima modalitate de atac pe care presedintele o are.
"In opinia noastra, a permite unei persoane care a adus atingere unei valori sociale ocrotite de legea penala si cu privire la care instanta a considerat ca prezinta un pericol social sa continue exercitarea mandatului de ales local nu este de natura sa asigure exercitarea functiilor si demnitatilor publice in coordonatele statului de drept. Astfel, incetarea mandatului de ales local este dictata, pe de o parte, de ratiuni ce tin de imposibilitatea obiectiva a exercitarii functiei pe perioada executarii unei pedepse private de libertate, iar pe de alta parte de nevoia de a asigura protectia prestigiului functiei exercitate, care nu poate fi rezumata doar la indeplinirea indatoririlor pe care le impune mandatul de ales local, ci presupune si pastrarea unei conduite sociale, morale care sa mentina increderea acordata de electorat", a mentionat presedintele intr-un comunicat de presa emis de Administratia Prezidentiala.
In septembrie 2015, la trei luni de la depunerea proiectului de lege, Comisia juridica, de disciplina si imunitati impreuna cu cea pentru administratie publica decid cu unanimitate de voturi sa supuna plenului Camerei Deputatilor adoptarea propunerii.
In aceeasi zi, initiativa este respinsa de deputati in plen, pe motiv ca nu a fost intrunit numarul necesar de voturi pentru a trece si este trimisa catre Senat. Pentru initiativa legislativa au votat in octombrie 158 de deputati, alti 16 s-au abtinut, iar 75 au votat impotriva.
Cu patru zile inainte de Craciun, senatorii au votat intr-un numar covarsitor pentru adoptarea proiectului de lege (85 pentru, 4 impotriva si 5 abtineri).
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilri: Poliţistul milos
Lumea lu' Rotundu: Păltiniş - Constituirea noului Consiliu local
Horoscopul săptămânii 4 – 10 iulie 2016
Dragnea, intrebat daca Gabriela Firea va fi candidatul PSD la prezidentiale:
Nu e bine sa folosim postul de primar general ca o trambulina personala
Prognoza meteo pentru joi si vineri
Liberalii renunta la fuziunea cu UNPR
- PNL a decis sa mearga singur la alegerile parlamentare
Un cuplu social-democrat fericit. Casă de piatră!
Ioan Rotundu
Redacţia Jurnalul vă informează
"Unde erati cand PNL si PSD bateau palma pentru a-si transa majoritatea primariilor din tara printr-un blat de proportii nationale?
Romania are nevoie de un presedinte implicat"
Le-a veni mintea la cap, dar nu de tot
Ioan Rotundu
Botoşani: Dublă lovitură dată corupţiei din administraţie
Ioan Rotundu
Euractiv.ro: Victor Ponta este vizat de o ancheta DNA privind stergerea datoriei Rompetrol
Tariceanu sustine ca Iohannis le-a propus celor de la PSD si PNL formarea unui guvern
de uniune nationala dupa alegerile parlamentare
Botoşani: La Podriga, concurs măsluit, trafic de influenţă şi posibil mită
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog