Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
121
De la 07 Ianuarie 2003
122885770

Curtea Constitutionala a respins sesizarea lui Gheorghe Funar in cazul Ponta - ofiter acoperit

  • Victor Ponta ramane in cursa prezidentiala
  • 17 October 2014, 23:00
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a respins vineri, cu majoritate de voturi, sesizarea depusa de Gheorghe Funar in cazul Ponta - ofiter acoperit, relateaza Agerpres. Decizia CCR inseamna ca Victor Ponta ramane in cursa prezidentiala.
Potrivit unui comunicat al CCR transmis vineri, Plenul Curtii, investit in temeiul art.146 lit.f) din Constitutia Romaniei si al art.38 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere contestatia privind legalitatea candidaturii lui Victor Ponta la alegerile pentru presedintele Romaniei, contestatie formulata de Gheorghe Funar.
"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a respins contestatia formulata de Gheorghe Funar privind legalitatea candidaturii domnului Victor Viorel Ponta la alegerile pentru presedintele Romaniei din anul 2014. Hotararea este definitiva si se comunica Biroului Electoral Central", se spune in comunicat.
Potrivit lui Funar, sesizarea sa a intervenit ca urmare a declaratiilor sefului statului din data de 13 octombrie, cand acesta a sustinut ca premierul Victor Ponta "a fost sau este si in prezent ofiter acoperit al Serviciului de Informatii Externe".
"Formulez aceasta sesizare cu privire la incalcarea prevederilor art. 40 al. 3 din Constitutia Romaniei de catre contracandidatul meu la functia de presedinte al Romaniei, Victor-Viorel Ponta, (...) avand in vedere incompatibilitatea privind exercitarea unei functii politice si detinerea statutului de cadru militar (ofiter sub acoperire) care este prevazuta de legislatia in vigoare", preciza Gheorghe Funar in sesizarea inaintata CCR.
In opinia sa, "se creeaza o situatie de inegalitate de sanse" intre Victor Ponta si ceilalti 13 candidati.
"Va rog sa verificati legalitatea candidaturii domnului Victor-Viorel Ponta care, in opinia mea, incalca dispozitiile constitutionale ale articolului 40 (alineatul 3), care prevede ca 'nu pot face parte din partide politice judecatorii Curtii Constitutionale, avocatii poporului, magistratii, membrii activi ai armatei, politistii si alte categorii de functionari publici stabilite prin lege organica'. (...) Va solicit sa adoptati o decizie referitoare la acest caz unic in istoria post-decembrista, la alegerile pentru functia de presedinte al Romaniei.
Va rog, de asemenea, sa-l citati ca martor pe domnul Traian Basescu, presedintele Romaniei, autorul acestei dezvaluiri si sa-i puneti in vedere dispozitiile art. 76 din Legea nr. 47/ 1992 care obliga autoritatile publice sa comunice informatiile, documentele si actele pe care le detin, cerute de Curtea Constitutionala pentru realizarea atributiilor sale", arata Funar in sesizare.
Totodata, candidatul independent in alegerile prezidentiale sustinea ca, potrivit Legii nr. 1/1998 privind organizarea si functionarea SIE, personalul serviciului nu poate sa faca parte din partide, formatiuni sau organizatii politice ori sa desfasoare propaganda prin orice mijloace sau alte activitati in favoarea acestora.
"Art. 28 al. b) din Legea nr. 80 din 11 iulie 1995 privind statutul cadrelor militare interzice cadrelor militare in activitate sa candideze pentru a fi alese in administratia publica locala si in Parlamentul Romaniei, precum si in functia de presedinte al Romaniei", indica Gheorghe Funar.
Presedintele Traian Basescu a declarat, la inceputul acestei saptamani, la un post de televiziune, ca premierul Victor Ponta a fost ofiter acoperit SIE in perioada 1997-2001, fapt care explica "propulsarea" acestuia la Parchetul General.
"Victor Ponta trebuie sa recunoasca ca in perioada 1997-2001 a fost ofiter acoperit al SIE (...). A fost ofiter SIE, ceea ce explica si propulsarea lui de la Parchetul de la judecatoria de sector direct in Parchetul General", a afirmat seful statului.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ardei pentru iarnă
Bancul zilei: Când se manifestă tâmpenia
Horoscopul zilei
SUA isi vor intari parteneriatul militar cu fortele romane. Exercitii de amploare sunt planificate in ianuarie
Eurostat: Romania - vara ratata in constructii
Viorel Hrebenciuc: Acuma sa-l folosesc pe Ilie Sarbu. Sa-l calce pe cap
DNA vrea sa-i aresteze preventiv pe Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam (PSD) in dosarul retrocedarilor
Vladimir Putin: Exista un mare risc legat de tranzitul gazelor naturale spre Europa
Manastirea preferata a lui Vladimir Putin infiinteaza o fabrica de mozzarella, in urma interdictiei importurilor de alimente
Vladimir Putin si Petro Poroshenko s-au intalnit in prezenta principalilor lideri europeni
Efectele ordonantei migratiei primarilor, in Buzau: PDL a pierdut toti primarii din judet, PNL a ramas cu 8 din 27
Senatorul Ilie Sarbu, socrul lui Victor Ponta, a mers la DNA cu masina lui Sebastian Ghita
Cristi Achiței susține că nu s-a făcut nicio nedreptate la împărțirea banilor
Botoşani: Nepuncios să facă ceva pentru botoşăneni, Portariuc îl ponegreşţte pe Flutur
Tupeul nneruşinării
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog