Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Fapt divers
Învăţământ
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19823
De la 07 Ianuarie 2003
122905472

Curtea Supremă de Justiţie a Serbiei recunoaşte Biserica românească din Timoc

  • 3 November 2009, 23:00
Curtea Supremă de Justiţie a Serbiei a anulat decizia Ministerului Cultelor de la Belgrad prin care a respins înscrierea Protopopiatului Ortodox Român al ‘Daciei Ripensis' din Timoc în Registrul Bisericilor şi Comunităţilor religioase din Serbia, a declarat pentru TimocPress, părintele protoereu Boian Alexandrovici, transmite Romanian Global News.
Potrivit sursei citate, hotărârea autorităţilor de la Belgrad de a nu accepta recunoaşterea protopopiatului aflat în jurisdicţia Episcopiei ‘Dacia Felix' din Vârşeţ, pentru care s-au început demersurile în 27 ianuarie 2009, de teama de a nu provoca un conflict între Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Ortodoxă Sârbă, constituie un atentat la identitatea spirituală a celor peste 300.000 de români care trăiesc în cele 154 sate româneşti şi alte 48 localităţi cu populaţie mixtă.
‘Sentinţa dată de Curtea Supremă de Justiţie ne dă, iată, speranţa că, după 170 de ani de sete duhovnicească, etnicii români vor avea dreptul să asculte Sfânta Liturghie şi să se roage în limba română, atât la biserica cu hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril din Malainiţa, cât şi în cele pe care vor continua să şi le zidească în alte zone', a afirmat Alexandrovici.
În acelaşi context acesta a mai arătat că prin decizia luată de justiţie se face o reparaţie morală minorităţii naţionale române din Timoc şi c㠑în sfârşit, se respectă legea potrivit căreia bisericile şi organizaţiile religioase de pe teritoriul Serbiei au dreptul să-şi rânduiască şi conducă independent activităţile interne şi publice, iar statul nu poate împiedica aplicarea regulilor autonome ale bisericilor minorităţilor'.
În opinia protopopului Boian Alexandrovici, prin actul emis de instanţa supremă îşi pierd valabilitatea şi atât motivele cât şi contestaţiile aduse de Ministerul Cultelor al Republicii Serbia prin care statutul său de prim preot al Timocului este pus la îndoială şi, de asemenea, tergiversarea recunoaşterii jurisprudenţei şi autorităţii Bisericii Ortodoxe Române în acest spaţiu.
‘Prin documentul de respingere a cererii noastre de înregistrare a Protopopiatului Ortodox Român din Malainiţa eram acuzat că am fost caterisit prin Decizia Tribunalului Bisericesc al Eparhiei timocene nr. 66/zap.1, ratificat prin adjudecarea Marelui Tribunal al BOS nr. 29/08 şi care este obligatorie pentru toate bisericile ortodoxe din Serbia', a precizat Boian Alexandrovici.
Conform acestuia, prin anularea hotărârii Ministerului Cultelor al Republicii Serbia nr. 080-00-2/2009-02 din 24.03.2009 de către instanţa Curţii Supreme de Justiţie a Serbiei, BOR din Timoc are posibilitatea să-şi reînnoiască cererea de a fi trecut în Registrul Bisericilor şi Comunităţilor Religioase din Serbia şi, astfel, de a fi recunoscută de autorităţile bisericeşti şi laice.
‘Am obţinut o victorie care nu mai poate fi contestată de nimeni. Credinţa noastră strămoşească, de acum, poate fi exprimată, în Timocul Sârbesc, fără nici un risc, în limba română', a concluzionat pr. Boian Alexandrovici.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Tun de zeci de milioane euro dat de PSD-PNL
ONRC a trecut de la MJLC la Camerele de Comerţ
Pe 13-14 noiembrie întâlnire la vârf româno-română
„Am venit în Italia cu o sacoşa”
drama vieţii cu final fericit a unei botoşănence
Din zicerile Părintelui Arsenie Boca
Toate spitalele din România au intrat în carantină
Ţâbu are o problemă... electorală
În preajma ei i se întăreşte... sistemul imunitar
Horoscop
Hoţi minori de telefoane
Folclor pentru americani
Juniorii din Frumuşica au câştigat faza intercomunală la fotbal
Au murit bete dar „fericite” după cât alcool au îngurgitat
Peste 150 kilograme de peşte viu recuperat de poliţişti
Sesiune referitoare Programul Operaţional Comun
România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013
Elevii din Şcoala 1 Botoşani învaţă în frig
Impozitarea pensiilor este iminentă
Ada Macovei s-a încăierat cu Mihaela Huncă
deocamdată scărmăneala este una politică
Grupul Şcolar Şendriceni s-ar putea închide, pe motiv de frig
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog