Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10682
De la 07 Ianuarie 2003
122896331

Curtea de Conturi a făcut zeci de sesizări penale pentru nereguli uriaşe ale instituţiilor statului

  • Agenţia pentru Resurse Minerale şi Academia Română, au adus prejudicii de peste 1 miliard de euro
  • 12 February 2014, 23:00
Curtea de Conturi asteapta din partea parchetelor, DIICOT si DNA solutionarea a zeci de sesizari penale facute in perioada 2008-2013. Potrivit unui document al Curtii de Conturi referitor la situatia sesizarilor transmise Ministerului Public pentru efectuarea urmaririi penale, zeci de institutii publice au savarsit fapte care au adus prejudicii de peste 500.000 euro fiecare in parte.
In unele cazuri, valoarea prejudiciilor depaseste cu mult valoarea de 500.000 de euro. Un exemplu este Agentia Nationala de Resurse Minerale cu un prejudiciu de 2,4 miliarde lei (550 milioane de euro) din cauza nerespectarii legislatiei privind activitatilor miniere si pentru care a fost facuta o sesizare penala in ianuarie 2013 la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Si in cazul Academiei Romane a fost facuta o sesizare la DNA in iunie 2010 pentru un prejudiciu de 536,2 milioane de euro.
Academia Romana este acuzata de instrainarea unui teren la o valoare inferioara celei de piata. Este vorba de vanzarea a 42,5 hectare din fosta mosie Băneasa-Dămăroaia.
Mai multe sesizari penale pentru prejudicii importante au fost facute in cazul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR). In cazul CNADNR, in ianuarie 2013 a fost sesizata DNA pentru un prejudiciu de 207,6 milioane de lei (47,2 milioane euro) din cauza incalcarii procedurii de atribuire a contractelor de proiectare si constructie.
O alta sesizare la DNA in cazul CNADNR a fost facuta in mai 2012 pentru un prejudiciu de 6,1 milioane de lei (1,3 milioane euro) din cauza contractarii unor servicii la valoare disproportionat de mare fata de valoarea de piata. Tot CNADNR s-a ales cu o sesizare la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti pentru un prejudiciu de 30,1 milioane de lei (6,8 milioane euro).
Curtea de Conturi a mai sesizat DNA in decembrie 2012 si pentru incalcarea in mod repetat a legislatiei privind achizitiile publice de catre Compania Nationala Loteria Romana, prejudiciul estimat fiind de 31,6 milioane de lei (7,1 milioane euro). O alta sesizare la DNA in cazul Loteriei Romane a fost facuta in iulie 2011 pentru avantajarea unor participanti la licitatii publice siacordarea nelegala a contractelor, modificarea unor clauze din contracte de persoane care nu aveau aceasta competenta, externalizarea unor atributii ale structurilor de specialitate, angajarea de personal cu incalcarea procedurilor interne. Prejudiciul estimat este de 84,5 milioane lei (19,2 milioane euro).
Prejudicii uriase ar fi fost realizate si de companii din domeniul energetic. Un caz este cel al Companiei Nationale a Uraniului care este acuzata de angajarea efectuarii de cheltuieli de investitii fara ca acestea sa fie aprobate prin hotarare de Guvern, efectuarea de cheltuieli din fonduri publice pentru studii de scoatere din circuitul silvic a unor suprafete de teren neincluse in fondul forestier, achizitia de servicii pentru elaborarea bilanturilor de mediu si a studiilor de amplasament, fara ca acestea sa fie solicitate de autoritatile competente, achizitia de studii si obtinerea de avize care nu fac parte din continutul cadru al studiului de fezabilitate, aprobarea si acceptarea la plata a unor studii pentru alt amplasament decat cel stabilit. Prejudiciul estimat este de 21,1 milioane de lei (4,8 milioane euro), fiind sesizat in iulie 2012 Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM Bucuresti ar fi efectuat plati nelegale pentru garantii acordate unor societati comerciale care prezentau riscuri financiare, mobilizarea unor fonduri banesti, prejudiciul fiind estimat la 35,8 milioane lei (8,1 milioane euro). In acest caz a fost sesizat in iulie 2013 Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1.
Multe alte sesizari au fost facute in cazul unor autoritati locale. Consiliul judetean Constanta, de exemplu, este acuzata de efectuarea de plati cu incalcarea dispozitiilor legale, prejudiciul estimat fiind de 3,1 milioane lei. In acest caz a fost sesizat in luna noiembrie Parchetul de pe langa judecatoria Constanta. In cazul municipiului Galati a fost sesizat in aprilie 2013 Parchetul de pe langa Judecatoria Galati pentru neurmarirea modului de realizare a veiturilor, prejudiciul fiind estimat la 2,2 milioane lei.
Potrivit situaţiei centralizate, exista 50 de sesizări din partea Curtii de Conturi nesolutionate, din care 21 in 2013, 12 in 2012, 4 in 2011, 9 in 2010, 3 in 2009 si 1 in 2008.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Regret interzis
Horoscopul zilei
„Nu suntem pregătiţi să permitem ca R.Moldova să fie divizată”
Ponta: Propunem o lege pentru comisioanele bancare
Parlamentul decide dacă modifică plafoanele
PSD Constanţa sare în apărarea baronului de Prahova
protestăm faţă de reţinerea abuzivă a lui Cosma
Dan Voiculescu vrea anchetarea lui Băsescu că n-a recuperat tezaurul de la Moscova
Presedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, respira din nou aerul libertatii
Victor Ponta: De 3 ani tot prezentam impozit diferentiat si reducere CAS. Daca s-a aflat azi, ne fac reclama
Fostul premier ceh Petr Necas, pus sub acuzare pentru corupţie
Dragnea: Îl aştept pe Băsescu să cheme lumea în stradă
poate chemăm şi noi şi tranşăm lucrurile acolo
Fostul şef al CNAS, Lucian Duţă, urmărit penal pentru abuz in serviciu
Guvernul are în vedere cota progresivă de impozitare pe veniturile salariale
Expozitie de romane de dragoste la biblioteca
Botoşani: Locuitorii din centrul Dorohoiului au WC-ul în spatele casei
Ioan Rotundu
Criun Antonescu şantajat de Ilie Sârbu, socrul lui Ponta
Traian Băsescu le cere liderilor USL sa dea dovadă de responsabilitate, pentru a nu se ajunge la o criză politică
Buclucaşa scrisoare a medicului Eugen Prăjinaru de la Maternitatea Botoşani
adresată managerului Spitalului judeţean Botoşani
Diversiunea Primăriei Botoşani, via Modern Calor, contra lui Florin Ţurcanu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog