Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18428
De la 07 Ianuarie 2003
122878495

Cuvintele cheie ale Festivalului „Hora de la Flămânzi”

  • exuberanţă şi profesionalism!!!
  • 18 August 2010, 23:00
Multe persoane dintre cele întârziate, la un pahar de bere, sâmbătă seara la „Zilele oraşului Flămânzi” la margine pădurii Ţiganca au rămas surprinse de faptul că, după terminarea programului artistic destinat tineretului, formaţiile venite din Republica Moldova care urmau să evolueze a doua zi au solicitat organizatorilor permisiunea de a repeta pe scenă, lucru care s-a şi întâmplat de altfel, până spre orele 1:30 ale nopţii.
Mai mult chiar, printre comercianţii rămaşi pe loc pentru a nu fi nevoiţi să îşi strângă tarabele între cele două zile de festival, au existat persoane nedumerite de efortul membrilor grupului „Ştefan Vodă” din Chişinău care, în jurul orelor 23:30, au solicitat întinderea cablurilor şi montarea celor şapte microfoane de care aveau nevoie pentru a repeta în condiţii similare de sunet cu cele în care aveau să evolueze a doua zi.
Cât de bine s-au adaptat componenţii septetului etno-folcloric instalaţiei audio şi condiţiilor naturale oferite de cadrul pădurii „Ţiganca” s-a văzut a doua zi când, în faţa a 2-3 mii de spectatori, voinicii lui Tudor Ungureanu au rupt pur şi simplu, smulgând ropote de aplauze la scenă deschisă. Am fost la faţa la locului şi pot să afirm că recitalul lor s-a desfăşurat impecabil. Totul a sunat ca la carte, iar repertorul ales a fost gradat cu inteligenţă pentru a ţine permanent ascultătorul în priză. În doar 40 de minute de recital, profesionalismul grupului a ieşit efectiv la iveală ca undelemnul la suprafaţa apei.
În acelaşi mod s-au comportat componenţii Ansamblului folcloric „Nistrenii” din raionul Soroca care, mult după miezul nopţii, îmbrăcaţi în ţinute lejere, au dansat şi au testat scena de la „Ţiganca” cu entuziasm, aplicând, într-o repetiţie exuberantă, tainele deprinse de la artistul emerit Gheorghe Duminică şi de la coregrafa Nadejda Gorpin.
Uimit efectiv de prestaţia moldovenilor, Mihai Atodiresei, instructorul Formaţiei de dansuri populare tradiţionale „Trei generaţii”, care, de la reconstituire, culege la rândul ei aprecieri superlative la fiecare prestaţie scenică, a ţinut să precizeze că „prestaţie de asemenea ţinută şi profesionalism ca cea a moldovenilor de la „Nistrenii” nu s-a văzut niciodată pe o scenă din Flămânzi”.
Efortul organizatorilor, în care primarul Constantin Pitorac şi instructorul cultural Mihai Atodiresei au avut un cuvânt greu de spus, a fost apreciat printre mulţi alţii şi de scriitorul de origine basarabeană Ion Berghia, cadru didactic universitar cu peste 30 de ani de experienţă care, extrem de încântat de ambianţa cu adevărat tradiţională a festivalului „Hora de la Flămânzi” ne-a spus între două pahare de ape minerală: „aici s-a făcut un lucru extraordinar, prezenţa grupului „Ştefan Vodă” şi a formaţiei de dansuri „Nistrenii” ridicând la un nivel extrem de înalt nivelul manifestării. Practic, puţine nume mai puteau fi aduse la Flămânzi pentru ca festivalul să fie şi mai impunător”.
Subscriem afirmaţiei, cu amendamentul că, nivelul foarte bun al spectacolului a fost menţinut deopotrivă de prezenţa Orchestrei „Rapsozii Botoşanilor” precum şi a soliştilor şi dansatorilor Ansamblului „Trei generaţii” care, deşi nu au încă experienţa formidabilă a dansatorilor de peste Prut, posedă o dinamică şi o exuberanţă extraordinare, care l-au făcut pe primarul Pitorac să sintetizeze elocvent: „impresionant!”.
Prezenţa tuturor acestor formaţii a constituit o vie dovadă că drumul spre succes nu poate fi străbătut decât la capătul unor eforturi uriaşe, în care cuvintele cheie ale reuşitei trebuie să fie: exuberanţă şi profesionalism. (BPF)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Program Tv SOMAX, joi, 19 august
Incendiu provocat de un aparat electric aflat sub tensiune
Bancul zilei: Ar putea avea tentă sexuală
"Un Jean Valjean contemporan",
american condamnat la 25 de ani de închisoare pentru că a furat mâncare
Se va interzice medicilor să lucreze concomitent şi la stat şi la privat
Gestul României de a expulza un diplomat rus e neprietenesc
va lua măsuri in consecinţă
Extremiştii maghiari fac trafic de droguri in tabăra de la Gheorghieni
Ungurii atacă unitatea României pe toate fronturile, autorităţile tac
Rezoluţia Universităţii de Vară de la Izvorul Mureşului va fi trimisă autorităţilor statului român
Noii “pragmatici” statalisti de la Chisinau si Bucuresti
un nou produs al laboratoarelor Moscovei?
Cum l-a „pârlogit” Miluţă pe Ţâbuleac
Bani pentru comunele afectate de inundaţii
Ministrul Elena Udrea aşteptat la Botoşani
Criza pune hingherii la treabă
Autoturism furat din Italia, depistat de poliţişti în municipiul Dorohoi
Groapa cu ghinion
299 de cadre didactice s-au autoeliminat din sistem
Ministerul Educaţiei cere siguranţă în şcoli, dar nu dă şi banii necesari
Aptitudini fizice şi mentale mai dure pentru permisul auto
DSP tot nu are numită conducere
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog