Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11932
De la 07 Ianuarie 2003
122871999

DNA: Ovidiu Putura a primit 30.000 de euro foloase necuvenite de la un inculpat caruia i-a promis ca ii va obtine achitarea

  • Stenograme: Putura a amenintat o judecatoare: Ii dau doi pumni in gura in tribunal, o calc cu masina
  • 21 January 2015, 23:00
Fostul secretar de stat in Ministerul Justitiei Ovidiu Putura a primit foloase necuvenite in cuantum de 30.000 de euro de la un inculpat, caruia i-a promis in schimb ca ii va obtine achitarea intr-un proces aflat pe rolul Curtii de Apel Constanta, se arata in referatul cu propunerea de arestare preventiva intocmit de procurorii DNA, citat de Agerpres.
Foloasele necuvenite au constat in suportarea cheltuielilor aferente unor partide de vanatoare si unor sejururi la mare, un costum de vanatoare si circa 30.000 de lei, Putura promitandu-i in schimb inculpatului Laurentiu Taranu "sa stea linistit pentru ca va lua achitarea".
Cei doi s-au intalnit in noiembrie 2013 la un hotel de lux din Sinaia, Putura participand cu aceasta ocazie si la o vanatoare de ursi. El s-a aratat incantat de faptul ca a luat ca trofeu capul ursului pe care il impuscase, iar cheltuielile de 6.000 de euro aferente sejurului au fost achitate de Laurentiu Taranu.
Acelasi Taranu a platit intre 500 si 600 de euro pentru un sejur al lui Putura la un hotel din Mamaia, ocazie cu care o discutie dintre cei doi a fost interceptata de anchetatori.
"Ovidiu Putura: Salutare!
Laurentiu Taranu: Salutare!
Putura: Uite am ajuns pe aici si nu stiu pe ce nume e facuta rezervarea.
Taranu: Ma gandeam eu si la varianta asta.
Putura: Da.
Taranu: Pai, asteapta un pic.
Putura: Da? Ma suni inapoi?
Taranu: Da, da.
Putura: Da, bine, mersi".
Fostul secretar de stat in Ministerul Justitiei Ovidiu Putura, ulterior director la Directia contencios din acelasi minister, a fost retinut miercuri de procurorii DNA, urmand a fi prezentat instantei cu propunere de arestare preventiva.
Procurorii anticoruptie au dispus efectuarea urmaririi penale fata de Ovidiu Putura pentru dare de mita si trafic de influenta.
"In noiembrie 2014, Ovidiu Putura i-a promis unei judecatoare ca, din functia pe care urma sa o exercite in Ministerul de Justitie sau printr-un functionar de legatura ce ii poate influenta pe membrii comisiilor de examinare de la nivelul Camerelor Notarilor Publici, va face demersuri astfel incat o persoana din familia judecatoarei sa promoveze examenul pentru notari stagiari din anul 2015, prin fraudarea acestuia. In schimbul interventiei promise, Putura i-a solicitat judecatoarei sa pronunte o hotarare favorabila intr-un dosar in care sotia suspectului era reclamant recurent", precizeaza DNA.
Procurorii DNA efectueaza acte de urmarire penala si fata de judecatoarea Tribunalului Bistrita - Sectia civila, Corina Iacob, pentru savarsirea infractiunii de luare de mita.
Ovidiu Putura a amenintat o judecatoare: Ii dau doi pumni in gura in tribunal, o calc cu masina (stenograme)
Fostul secretar de stat Ovidiu Putura a amenintat ca va bate o judecatoare si o va lovi cu masina, pe motiv ca aceasta ar intentiona sa pronunte o hotarare nefavorabila intr-o cauza in care era interesat, potrivit interceptarilor din referatul procurorilor DNA cu propunerea de arestare preventiva a acestuia, mai noteaza Agerpres.
Amenintarile au fost proferate in timpul unei discuti pe care inculpatul a avut-o cu o alta judecatoare, Corina Iacob, suspecta in dosar, care ii spunea ca nu crede ca poate convinge macar o colega de complet sa dea o solutie dorita de Putura intr-un dosar civil in care era parte sotia acestuia.
"Putura Ovidiu: Si ce, ma, de nu ii dau doi pumni in gura in tribunal de ii rup picioarele, o calc cu masina... deci nu am mai auzit treburi din astea...
Corina Iacob: Auzi... sa nu cumva sa vorbesti ceva ca stii de la mine... ca una, ca alta...
P.O.: Nu, iti dai seama ca am... mi-o zis Alina ca...
(...)
P.O.: Deci, oricum lucrurile sunt foarte simple.
C.I.: Ti-ai facut cerere de stramutare?
P.O.: Nu... Nici nu o fac. O calc cu masina dupa aia si gatam...
C.I.: Mai in ce situatie ma pui...
P.O.: Stai linistita, deci nu ca o calc eu, ii pun pe doi din astia cu...
C.I.: Ce faci?
P.O.: Ii pun pe doi, o calca cu masina, stai linistita, o vezi in spital cu picioarele rupte. N-are rost, nu ma mai stresez, simplu. O calca astia.
C.I.: Te rog frumos... si eu ce sa fac acum...
P.O.: Sa te uiti in dosar si sa faci cum ii... ce rezulta din dosar.
C.I.: Sa fac opinie separata?
P.O.: Da. Pai, tu vezi ce rezulta din dosar, apai lucrurile sunt foarte clare. Socrul meu o cumparat acest teren cred ca in anul 1990 si ceva, nu mai tin minte exact, inainte de 2000 oricum. Socrul voia sa isi vanda casa din Beclean si sa se mute in Bistrita, pentru ca fetele erau in Bistrita... dupa ce sa stea in Beclean. Asta-i adevarat ca eu l-am indrumat: "Ma, de ce nu te duci sa cumperi un teren - ca atunci nu aveau valoare terenurile, nu avea bani, stii - cumpara un teren, du-te la o licitatie, cumpara un teren". El si l-a ales, asta e, OK. Mi l-a aratat si mie, uite-l. Bineinteles ca pe mine nu m-a interesat, nu m-am dus pe acolo. Dar nu are importanta asta. El a fost proprietar".
In opinia procurorilor, atitudinea lui Ovidiu Putura constituie un argument puternic in sensul ca lasarea inculpatului in libertate prezinta un pericol concret pentru ordinea publica.
Despre acelasi dosar s-a discutat si in noiembrie 2014, cand Putura s-a intalnit cu judecatoarea Corina Iacob in incinta restaurantului unui hotel din Bucuresti. Inculpatul era nemultumit de solutia data de instanta de fond si insista pentru admiterea recursului formulat de sotia sa, Alina Ofelia Putura.
"Corina Iancu: Acum, vis-a-vis de... ti-ai facut cerere de stramutare?
Putura Ovidiu: Nu mi-am facut...
C.I.: Asculta-ma!
P.O.: Da. Da' eu vreau sa te intreb: tu te-ai uitat prin dosar, ca idee asa?
C.I.: Stai sa iti spun cum stau lucrurile!
P.O.: Da, ia zi cum stau lucrurile. Alina mi-a povestit un pic, dar era foarte emotionata ca... zicea nu se poate, ca nu stiu ce...
C.I.: Doamne, ce... Zic Ildi ce ii de facut? Nu stiu, pe mine nu ma intereseaza, asa si asa... Pai tu: Nu zice chiar asa. Gandeste-te ca poate iti vine Ovidiu inca o data presedinte la Tribunal... Mie?... Ii rea, ii si nebuna, ii egoista, ii complexata... ii nu stiu ce sa spun, deci are in ea o rautate care ii vine... origine, nu un taran, un taran de vaza... din origini, din felul cum arata, cum se comporta, are impresia ca toata lumea rade pe la spate ei... nu se mai opreste, stii cum face... merge, merge... Si atunci zic: Tu, hai sa gasim o solutie sa putem... ca eu... Gandeste-te in ce situatie ma pui. Ca niciodata nu am pronuntat in majoritate si cu opinie separata.
(...)
C.I.: Bun. Si daca ajung la o concluzie diferita de a ei...
P.O.: Da.
C.I.: Sa fac opinie separata?
P.O.: Da. Poti sa faci linistita opinie separata si poate sa faca si Camelia, ca oricum ii spun si ei. Deci asta este foarte grav. Da oricum ii cad geamurile la asta...
(...)
P.O.: Da? Deci ea trebuie sa... ea deci nu... ti-am spus si tie si asta nici nu se pune problema... deci Camelia nu da decat solutia care trebuie din dosar. Nimic. Nu am nevoie de nici un ajutor de la nimeni, ca nu vreau ajutoare.
C.I.: Si atunci cum coexistai acolo cu ea?
P.O.: Cu cine?
C.I.: Vicepresedinte de Tribunal?
P.O.: Lasa ca ma ocup eu de asta, stai linistita. Oricum ma ocup de ea, proasta dracului, tampita... stii?
C.I.: Daca obtin casare cu... de rejudecare sa se verifice posesia, treburi socoteli si asa mai departe, ii bine?
P.O.: OK. Sa verifice, ti-am zis. Pentru mine este bine oricum".
Potrivit procurorilor DNA, in schimbul sprijinului acordat, Ovidiu Putura si sotia sa i-au oferit judecatoarei Corina Iancu cadouri pentru fiul acesteia. In plus, inculpatul a lasat sa se inteleaga ca va face demersuri pentru ca fiul judecatoarei sa promoveze in 2015, prin fraudare, concursul pentru dobandirea calitatii de notar stagiar, pe care il picase anterior.
"Corina Iancu: Ca lucrurile astea nu se fac pe bani, ci se fac prin influenta majora... trebuie sa ai influenta extraordinar de mare la un presedinte al camerei, indiferent pe unde o fi... si atunci, daca ajungi la acel presedinte si el spune "Da, o fac",... ca o faci pentru o chestie de prietenie, pe ...
Putura Ovidiu: Da, da, pe obligatie...
(...)
P.O.: Ma, eu iti spun un lucru, deci scot acesta... acesta, omul acesta, el ne va spune domnule acolo si mergem la anu' unde trebuie din timp si cand omul spune exact unde trebuie mers, na, gata, acesta... mai ales ca acum ca se mai schimba primul ministru poate iar ma duc inapoi unde am fost si atunci iar am... stii, ca stii cum sunt astia... astia cat esti tare si acesta... daca vede ca nu stiu ce... domnule...
C.I.: Lucrurile astea trebuie stiute din timp. Pentru ca acum am aflat ca...
P.O.: Asta e. Ne pregatim pentru anul viitor.
C.I.: Cineva s-a interesat unde se mai poate merge. Si s-ar mai putea interveni intr-un singur loc, in prealabil cu ... Na, acum spune-mi tu cum facem.
P.O.: Deci, facem asa. Sunt doua chestiuni, acum intr-o luna stim cred ca... Pana in decembrie stiu si eu asta, daca eu sunt acolo, nu ne mai ducem, ca rezolv eu. ... Daca nu stim asta, atunci ii spun asa domnule, sa ne spuna unde is... Si asta-i viata.
C.I.: Nu trebuie Cluj.
PO: Nu, am inteles. Stiu, evident ca nu
(...)
C.I.: Daca se intampla, sa avem de unde pleca... o poti face tu fara nici un fel de probleme?
P.O.: Da, sigur, corect.
C.I.: Si daca nu, o facem in alt mod.
P.O.: Si daca nu, o facem pe alt traseu.
C.I.: Pe alt traseu.
P.O: Oricum stim traseul bine... da' nu-i problema... si asta...
C.I.: Nu e exclus...
P.O.: Pai nu... vedem ... ca nu se vor stabili, ne spune exact cum... ai inteles? Ca ala ne spune: acolo sa mergeti... mereti ma acolo... si merem de la inceput.
C.I: Si ajungem acolo...
P.O.: Da, unde ne zice el... ori in secuime, ori Moldova, nu conteaza unde. Ca dupa un an, doi... venim".
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Erudiţia poliţistului
Reţeta zilei: Cap de porc în crustă crocantă
Horoscopul zilei
Primarul Parisului da in judecata postul de televiziune Fox News
Un tanar din Orsova este cercetat penal pentru ca s-a pozat cu o arma de vanatoare
Ucraina: Rusia isi mareste prezenta in estul Ucrainei
Kievul a anuntat ca isi intareste armata cu 68.000 de angajati
Victor Ponta cere ca proiectul noului Cod Fiscal ajunga in prima lectura pana pe 20 februarie
Daca cei de la Opozitie nu vor dialog, il adoptam
Fostul ministru Cristian David a fost retinut de procurorii DNA
El este acuzat de incasarea unei mite de 500.000 de euro
Neruşinatul, vrea să fie preşedinte al CJ!
Ioan Rotundu
Fiscul "nu a incasat nicio suma" din banii datorati de Simoiu Gheorghe
complicele lui Gabriel Boriga, fostul primar al orasului Targoviste
Klaus Iohannis nu a fost incompatibil - decizie definitiva a Inaltei Curti
Imposibila colaborare
Ioan Rotundu
Traian Basescu, implicat in 68 de dosare in ultimii 10 ani
Sapte sunt in curs de instrumentare
Botoşani: Focul mocneşte în vatra PNL, liberalii suflă să-l facă vâlvătaie
Alina Gorghiu: Am inceput discutii pentru formarea majoritatii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog