Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1451
De la 07 Ianuarie 2003
122887100

DNA afirma ca a respectat legea si jurisprudenta Inaltei Curti in anchetarea OUG 13

  • 13 March 2017, 23:00
DNA afirma ca a respectat legile si jurisprudenta Inaltei Curti in anchetarea sesizarii privind Ordonanta de Urgenta 13, dupa ce vinerea trecuta Curtea Constitutionala a publicat motivarea deciziei prin care a stabilit ca exista un conflict juridic intre DNA si Guvern in acest dosar.
Atunci, Curtea a argumentat ca Ministerul Public nu are competenta de a desfasura activitati de cercetare penala cu privire la legalitatea si oportunitatea unui act normativ adoptat de legiuitor.
DNA precizeaza, luni, ca acest dosar "a vizat investigarea de fapte prevazute de legea penala descrise in cuprinsul denuntului cu care au fost sesizate organele de urmarire penala".
Iar "cercetarile au fost efectuate de procurori in concordanta cu dispozitiile legale si cu jurisprudenta constanta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie care statueaza ca procurorul are obligatia de a desfasura o ancheta efectiva pentru aflarea adevarului, inclusiv in situatiile in care sesizarea priveste adoptarea unor acte publicate in Monitorul Oficial", afirma DNA, intr-un comunicat.
In acest sens, DNA citeaza "considerentele sentintei penale nr. 529 din 4 iunie 2014 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie", care a aratat ca:
• "In cazul in care sustinerile petentului au o baza factuala decurgand din fapte notorii, orice deficienta a anchetei care ii reduce capacitatea de a stabili imprejurarile cauzei sau persoanele responsabile risca sa duca la concluzia ca ea nu corespunde cerintelor unui proces echitabil.
• In acest context, cerinta de promptitudine si diligenta rezonabila este implicita.
• Mai mult, in circumstante cum sunt cele in speta, in care plangerea vizeaza aspecte care decurg dintr-un act publicat in Monitorul Oficial, este de asteptat o rigoare mai mare din partea autoritatilor in ancheta desfasurata."
"Astfel, respectand dispozitiile legale si practica Inaltei Curti de Casatie si Justitie in vederea stabilirii imprejurarilor cauzei, au fost administrate probe constand in declaratii de martori, ridicari de documente, procurorul avand obligatia de a efectua o ancheta penala efectiva", precizeaza DNA.
DNA considera ca "aparitia unor decizii ale Curtii Constitutionale care interpreteaza dispozitiile constitutionale intr-o modalitate diferita de cea adoptata de alte institutii reprezinta un eveniment normal in procesul de interpretare a legilor".
"Aceste decizii vizeaza principii constitutionale care nu au mai fost analizate pana la acel moment si care pot duce la aparitia unor puncte de vedere diferite, avand in vedere ca nu cuprind norme exprese cu privire la conduita pe care trebuie sa o urmeze reprezentantii institutiilor", potrivit sursei citate.
In acest sens, DNA remarca faptul ca "in perioada anterioara Curtea Constitutionala a constatat existenta unor conflicte de natura constitutionala, determinate de incalcarea unor principii constitutionale, intre:
• Ministerul Public - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ￯ Directia Nationala Anticoruptie si Parlament - Camera Deputatilor si Senat (Decizia nr. 270/2008 publicata in Monitorul Oficial nr. 290 din 15 aprilie 2008);
• Presedintele Romaniei si puterea judecatoreasca, reprezentata de Inalta Curte de Casatie si Justitie (Decizia nr. 1222/2008 publicata in Monitorul Oficial nr. 864 din 22 decembrie 2008);
• Guvernul Romaniei si Parlamentul Romaniei (Decizia nr. 1431/2010 publicata in Monitorul Oficial nr. 758 din 12 noiembrie 2010);
• Guvernul Romaniei si Parlamentul Romaniei (Decizia nr. 1525/2010 publicata in Monitorul Oficial nr. 818 din 7 decembrie 2010)".
DNA mai precizeaza ca, potrivit Constitutiei, "procurorii reprezinta interesele generale ale societatii, apara ordinea de drept precum si drepturile si libertatile cetatenilor".
"Avand in vedere statutul si atributiile conferite de Lege si Constitutie, actele si solutiile dispuse de procurori sunt supuse controlului instantelor de judecata, iar evaluarea profesionala a procurorilor este realizata numai de catre Consiliul Superior al Magistraturii", se arata in incheierea comunicatului.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 14.03.2017
Bancul zilei: Sfat pentru soacră de la ginere
Liviu Dragnea: Am rupt demisia in alb a lui Ponta.
Nimeni nu-l da afara din partid
Dragnea: De prea multe ori institutiile de control vin sa intrebe primarul de ce a facut drumul ala si nu celalalt drum
"Grupul de la Monaco" al milionarilor romani.
In tara sunt vanati de DNA, dar pe Coasta de Azur duc vieti de lux
Sorin Grindeanu le cere primarilor de municipii sa apeleze direct la el pentru proiecte regionale:
Usa cabinetului meu este mereu deschisa
NATO si UE fac apel la Olanda si Turcia sa-si calmeze disputa,
Ankara ameninta cu sanctiuni
Senatorii juristi discuta marti proiectul lui Tariceanu
care exclude presedintele si ministrul justitiei din procedurile de numire a sefilor DNA si DIICOT si a conducerii Inaltei Curti
Planurile lui Ciolos dupa infintarea Asociatiei "Romania 100":
o eventuala inscriere in USR sau infiintarea unui nou partid - surse/ Certuri in USR dupa ce Nicusor Dan nu a sustinut venirea lui Ciolos in USR, asa cum doresc mai multe filiale
Ion Tiriac, despre protestele din ultima perioada din Romania: "Eu, intre hot si prost, prefer hotul"
Lazar, intrebat daca demisioneaza: Nu. Si nici nu vreau sa intru in polemici politice
Ministrul Justitiei spune ca decizia in privinta procurorului general si a sefei DNA va fi luata dupa o evaluare profesionala si manageriala
Dragnea spune ca declaratiile ministrului justitiei in privinta lui Lazar si Kovesi sunt intelepte:
Toti asteptam cu interes evolutiile viitoare
Botoşani: Râurile judeţului se umflă, sar inundaţiile sunt minore
Jocul duplicitar al ministrului Tudorel Toader
Ioan Rotundu
Federovici se face din nou remarcată cu minciuna
Ioan Rotundu
Botoşani: Ce-au căutat la infractorul Nechifor, la adăpostul nopţii ministrul Daea cu soţia?
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog