Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6392
De la 07 Ianuarie 2003
122892041

DNA nu ancheteaza faptele sesizate de Udrea in cazul Coldea pentru ca procedura nu a fost respectata

  • Elena Udrea nu s-a prezentat la DNA pentru a explica acuzatiile
  • 12 February 2015, 23:00
Procurorii anticoruptie nu au inceput urmarirea penala in cazul faptelor reclamate de Elena Udrea referitoare la directorul interimar al SRI, Florian Coldea, intrucat fostul ministru nu a respectat procedura privind denuntul pe care l-a formulat, arata DNA intr-un raspuns transmis Mediafax.
In raspunsul oficial al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) se arata ca Elena Udrea a fost chemata de procurori in 5 si 6 februarie, pentru a preciza cu exactitate care este denuntul pe care doreste sa il faca, insa fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului nu s-a prezentat.
"In denuntul formulat de Udrea Elena nu sunt indicate faptele in sensul art. 290 Cod procedura penala raportat la art. 289 Cod procedura penala. In acest context, conform normelor de procedura penala, doamna Udrea Elena a fost citata sa-si precizeze denuntul formulat, pentru data de joi - 5 februarie, respectiv pentru data de vineri - 6 februarie, dar nu s-a prezentat", potrivit DNA.
Articolul 289 din Codul de procedura penala se refera la "plangere" si prevede ca aceasta trebuie sa cuprinda: numele, prenumele, codul numeric personal, calitatea si domiciliul petitionarului, descrierea faptei care formeaza obiectul plangerii, precum si indicarea faptuitorului si a mijloacelor de proba, daca sunt cunoscute. Conform aceluiasi articol, plangerea se poate face personal sau prin mandatar. Mandatul trebuie sa fie special, iar procura ramane atasata plangerii.
Articolul 290 din Codul procedura penala se refera la "denunt", care este definit ca "incunostintarea facuta de catre o persoana fizica sau juridica despre savarsirea unei infractiuni". Denuntul se poate face numai personal.
In acest context, procurorii anticoruptie arata ca, pana in acest moment, nu a fost inceputa urmarirea penala cu privire la fapte, deoarece nu au fost indeplinite cerintele articolului 305 din Codul de procedura penala, care stabileste modul de incepere a urmaririi penale.
Potrivit articolului 305, organul de urmarire penala dispune inceperea urmaririi penale cu privire la fapta "cand actul de sesizare indeplineste conditiile prevazute de lege si se constata ca nu exista vreunul dintre cazurile care impiedica exercitarea actiunii penale prevazute la art. 16 alin. (1)", printre care lipsa plangerii prealabile sau a sesizarii organului competent, inexistenta faptei sau lipsa probelor referitoare la savarsirea unei infractiuni de catre o persoana.
Deputatul PMP Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, arestata preventiv de miercuri, in dosarul "Microsoft", anunta, in 30 ianuarie, ca a depus la DNA un denunt impotriva directorului interimar al SRI Florian Coldea, pe care il acuza ca a instrumentat campania impotriva sa. Udrea preciza ca in denunt este amintit si procurorul sef al DNA, Codruta Kovesi.
Udrea declara atunci, intr-un interviu acordat Hotnews, ca a intervenit la Victor Ponta pentru numirea Codrutei Kovesi la conducerea DNA si ca actualul sef interimar al SRI Florian Coldea a fost cel care a propus revenirea lui Kovesi de la Bruxelles, afirmand ca cei doi au "o foarte buna relatie".
In acelasi interviu, Elena Udrea afirma ca fostul sau sot, Dorin Cocos, i-ar fi spus ca, la solicitarea lui Florian Coldea i-a dus 500.000 de euro lui Sebastian Ghita, pentru a-si finanta televiziunea.
Udrea mai spunea ca Sebastian Ghita i-a spus ca Florian Coldea ca o uraste. "La o cafea cu domnul Sebastian Ghita, undeva in vara trecuta, va spun si unde - la cafeneaua Sofa de pe Barbu Vacarescu, domnul Sebastian Ghita, un apropiat al SRI-ului si o persoana care se vede des cu domnul Florian Coldea, mi-a spus ca domnul Coldea ma uraste. Am intrebat de ce si mi-a spus un lucru pe care eu apoi l-am spus public, dar bineinteles nu am citat, la vremea aceea: pentru ca am fost permanent o sursa alternativa de informatii la presedinte", sustinea Udrea.
Ulterior, in 3 februarie, Elena Udrea spunea, dupa ce a fost la Sectia 2 Politie, ca a cerut o intalnire cu cei de la SRI si ca este dispusa sa mearga in orice moment la DNA pentru a da o declaratie.
"Merg, nu e nicio problema. Faptul ca de patru ani nu m-a chemat nimeni sa dau o declaratie si la doua zile dupa ce am facut afirmatiile la adresa domnului Coldea se trece la perchezitii. Dupa patru ani sa faci perchezitii, se trece la acuzarea mea pentru ca as fi avut beneficii electorale prin faptul ca am incercat sa promovez Romania la aceasta gala (Gala Bute, n.r.), mie imi arata ca este o legatura clara intre declaratiile mele si ceea ce s-a intamplat luni (2 februarie, n.r.). Ma si gandeam ieri, marti dimineata ce dosar mai urmeaza? Eu as fi dosarul", declara Udrea.
Udrea mai spunea ca nu se asteapta la loialitate si sustinere din partea nimanui si ca stie ca in acest demers este singura: "Asa am si pornit. Nu am pornit bazandu-ma pe cineva anume si, indiferent si daca as fi un om care a incalcat legea, si daca as fi cel mai rau om din Romania, tot ar trebui sa ne intrebam daca ce spun eu despre domnul Coldea este adevarat".
In 2 februarie, procurorii DNA au facut 18 perchezitii in Bucuresti si judetele Ilfov, Prahova, Hunedoara si Gorj, la sediile mai multor firme si la persoane suspectate de fapte de coruptie, in dosarul "Gala Bute". Noua persoane au fost duse atunci la audieri la sediul central al DNA, printre care fostul presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja, primarul din Lupeni - Hunedoara, Cornel Resmerita, Stefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea in perioada in care aceasta a fost ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, si Gheorghe Nastasia, fost secretarul general al MDRT.
In aceeasi zi, DNA a cerut aviz de la Camera Deputatilor pentru urmarirea penala a Elenei Udrea in dosarul "Gala Bute", pentru abuz in serviciu, cu obtinerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene si folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite.
In 4 februarie, DNA a cerut un nou aviz de la Camera Deputatilor, pentru arestarea preventiva a Elenei Udrea, fiind acuzata si de luare de mita. Cererea a fost avizata in 9 februarie de Camera Deputatilor.
Elena Udrea este arestata preventiv din 11 februarie, in dosarul Microsoft, dupa ce Camera Deputatilor a avizat, tot in 9 februarie, cererea DNA de urmarire penala, retinere si arestare.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reţeta zilei: Versa
Bancul zilei: Aniversare
Horoscopul zilei
Elena Udrea: Nu am pretins niciodata nimic nimanui, nu am primit o centima de la nimeni
Un paramedic a fost condamnat dupa ce a privit impasibil cum un barbat suferea un infarct in fata sa
Pacientii romani vor fi tratati in regim privat in spitalele de stat
Ce contine proiectul ministerului Sanatatii ajuns pe masa parlamentarilor
Inspectorii au descoperit pagube la bugetele publice de peste 1,1 miliarde euro
cu 30% mai mari decat in anul anterior
Republica Moldova: Guvernul Leanca doi nu a primit votul de investitura al Parlamentului
Fondul de rezerva al Guvernului nu a fost utilizat in scopul pentru care a fost creat alocarile
realizandu-se fara criterii transparente
Varujan Vosganian a scapat de urmarirea penala
Modern Calor Botoşani: Comunicat de presă
Remorcă radiată din circulaţie oprită din drumul spre Moldova
Scandal pe seama bugetului la Primăria Curteşti
Botoşani: De această dată dreptatea este de partea lui Florin Ţurcanu
Nodul din gâtul primarului Portariuc
Ioan Rotundu
Caţavencu parlamentar
Ioan Rotundu
Comisia Europeana, intrebata despre Vosganian
Vom continua sa monitorizam situatia in cadrul MCV
Petro Poroshenko l-a salutat in romaneste pe Klaus Iohannis, la intalnirea de la Bruxelles
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog