Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sport
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6014
De la 07 Ianuarie 2003
122891663

DNA reacţionează faţă de modificarea Codului Penal de către USL

  • parlamentarii nu vor mai putea fi cercetaţi pentru luare de mită şi abuz in serviciu. Primarii vor putea sa acorde contracte finanţate din bani publici sau din fonduri europene propriilor rude
  • 10 December 2013, 23:00
Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a dat publicitatii un comunicat de presa in care explica impactul pe care modificarile de marti din Parlament la Codul Penal il vor avea asupra dosarelor anticoruptie.
DNA sustine ca prin aceste modificari ale Codului Penal "legislatia romana va intra in contradictie flagranta cu dispozitiile conventiilor internationale anticoruptie pe care Romania le-a ratificat in anul 2002, respectiv 2004: Conventia penala impotriva coruptiei a Consiliului Europei si Conventia ONU asupra coruptiei".
DNA arata ca in urma modificarii Codului Penal parlamentarii, presedintele tarii si cei care exercita profesii liberale nu vor mai putea fi cercetati si sanctionati pentru infractiuni comise in exercitarea atributiilor care deriva din aceasta calitate, precum luarea de mita si abuzul in serviciu. Mai mult: inculpatii trimisi in judecata, in calitatile sus mentionate, ar putea sa fie achitati, iar cei aflati in executarea pedepselor privative de libertate ar putea fi pusi in libertate.
De asemenea, DNA sustine ca modificarea unui alt articol din Codul Penal, cel privind conflictul de interese, restrange aplicabilitatea conflictului de interese la anumite categorii de persoane care indeplinesc un serviciu public. Astfel, de exemplu, primarii ies de sub incidenta acestui articol si, prin urmare, vor putea sa acorde contracte finantate din bani publici sau din fonduri europene propriilor rude.
Comunicatul integral al DNA
Cu referire la modificarea articolului care defineste notiunea de "Functionar", prevazut in Codul Penal (atat in Codul Penal in vigoare - art. 147, cat si in Noul Codul Penal ce va intra in vigoare in 2014 - respectiv art. 175), in sensul exceptarii de la dispozitiile mentionate a unor categorii distinct definite, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa transmita urmatorul punct de vedere:
La data de 10 decembrie 2013, Plenul Camerei Deputatilor a adoptat urmatoarea modificare la Codul Penal:
Art. 147 (in varianta de dinainte de modificare): Functionar public si functionar
(1) Prin "functionar public" se intelege orice persoana care exercita permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost investita, o insarcinare de orice natura, retribuita sau nu, in serviciul unei unitati dintre cele la care se refera art. 145.
(2) Prin "functionar" se intelege persoana mentionata in alin. 1, precum si orice salariat care exercita o insarcinare in serviciul unei alte persoane juridice decat cele prevazute in acel alineat.
Art. 147 (in varianta de dupa modificare): se introduce urmatorul alineat
"Sunt exceptati de la dispozitiile art. 147, Presedintele Romaniei, deputatii si senatorii, precum si persoanele care isi desfasoara activitatea in cadrul unei profesii liberale, in baza unei legi speciale si care nu sunt finantati de la bugetul de stat, acestia raspunzand penal, civil sau administrativ in conformitate cu dispozitiile legilor speciale in baza carora isi desfasoara activitatea, precum si cu dispozitiile dreptului comun, cu respectarea dispozitiilor prezentului alineat".
Directia Nationala Anticoruptie considera ca, prin aceasta modificare, categoriile mentionate - Presedintele Romaniei, deputatii si senatorii, precum si persoanele care isi desfasoara activitatea in cadrul unei profesii liberale, in baza unei legi speciale si care nu sunt finantati de la bugetul de stat - nu vor mai putea fi cercetate si sanctionate pentru infractiuni comise in exercitarea atributiilor care deriva din aceasta calitate.
De exemplu Presedintele Romaniei, senatorii si deputatii, avocatii, notarii, executorii judecatoresti, nu vor mai putea fi cercetati si sanctionati pentru infractiuni de coruptie si infractiuni asimilate celor de coruptie cum ar fi luarea de mita si abuzul in serviciu. De asemenea, inculpatii trimisi in judecata, in calitatile sus mentionate, ar putea sa fie achitati, iar cei aflati in executarea pedepselor privative de libertate ar putea fi pusi in libertate.
Mentionam ca, pe rolul instantelor de judecata se afla in curs de judecare sau in executarea pedepselor un numar de 28 de parlamentari, in cauze instrumentate de DNA.
Prin aceasta modificare, legislatia romana va intra in contradictie flagranta cu dispozitiile conventiilor internationale anticoruptie pe care Romania le-a ratificat in anul 2002, respectiv 2004: Conventia penala impotriva coruptiei a Consiliului Europei si Conventia ONU asupra coruptiei. Ambele Conventii cer statelor parti ca in incriminarea coruptiei sa dea o definitie cat mai cuprinzatoare categoriilor functionarilor. Concret, coruptia membrilor forurilor legiuitoare este in mod expres reglementata in aceste doua Conventii.
Or, prin scoaterea acestor categorii din sfera de reglementare, Romania se va afla in situatie de neconformitate si cu standardele de cooperare judiciara internationala, nemaifiind in masura sa execute cereri de asistenta judiciara in materie penala cu referire la aceste categorii de persoane, atunci cand se aplica regula dublei incriminari.
De asemenea, prin acelasi act, Plenul Camerei Deputatilor a modificat si regimul prescriptiei raspunderii penale, in sensul reducerii termenului de prescriptie speciala.
Cu referire la modificarea unui alt articol din Codul Penal, respectiv cel privind conflictul de interese, adoptat de Plenul Camerei Deputatilor tot in cursul zilei de 10 decembrie 2013, Directia Nationala Anticoruptie considera ca noua prevedere restrange in mod nejustificat aplicabilitatea conflictului de interese la anumite categorii de persoane care indeplinesc un serviciu public. Astfel, de exemplu, primarii ies de sub incidenta acestui articol si, prin urmare, vor putea sa acorde contracte finantate din bani publici sau din fonduri europene propriilor rude.
In prezent, pe rolul instantelor de judecata, pentru diferite infractiuni, in cauze care au fost instrumentate de DNA, se afla peste 100 de primari si viceprimari.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Fără scăpare în dormitor
Victor Ponta a ajuns la Johannesburg, unde participă la funeraliile de stat pentru Nelson Mandela
Guvernul american a ieşit din acţionariatul General Motors, pierzând 10 miliarde de dolari
dar salvând peste un milion de locuri de munca
Oficial CE, despre taxa pe combustibil
suntem pregătiţi să analizăm propuneri alternative, dar cu impact bugetar echivalent
Cum arată noua formă a legii amnistiei, promovată de PSD
Gastronomie: Supă de ciuperci cu afumătură
Teatrul „Vasilache” îi va bucura pe copii cu spectacole in aer liber!
Muniţie de război găsită la Durneşti
Bărbat cuprins de flăcări, salvat de un pompier care trecea prin zonă
Festival de datini şi obiceiuri de iarnă
Festival de colinde
40 de tone de furaje distruse într-un incendiu la Cristeşti
Cei mai buni sportivi botoşăneni din 2013 premiaţi la Uvertura Mall
Miss Moldova 2013 la Uvertura Mall
Radu Banciu s-a încurcat în casele familiei Enescu
Ioan Rotundu
Va rezista Ţurcanu asaltului PSD?
Ioan Rotundu
PE: liberalizarea importurilor de vin din Moldova în contextul sancţiunilor Rusiei
Undă verde pentru o nouă politică durabilă de pescuit a UE
Noile reguli ipotecare vor fi aplicate în toată Uniunea
Botoşani: Cum subminează PSD-ul autoritatea preşedintelui Ţurcanu
USL continuă lovitura de stat începută în vară i eşuată
modificările la Codul Penal dărâmă zece ani de muncă a instituţiilor anticorupţie. Voi respinge legea
Din culisele planului PSD de a dinamita justiţia şi de ce a reuşit doar parţial
CSM, despre scoaterea parlamentarilor din categoria funcţionarilor publici
se ajunge practic la exonerarea de răspundere penala ă persoanelor vizate
Informare ANM: Ninsori şi vânt puternic de miercuri seara
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog