Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Publicitate
Pamflet
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
847
De la 07 Ianuarie 2003
123124418
pnl

Dacă vrei să înveţi mai bine, trage un pui de somn şi nu uita să visezi

  • 28 April 2010, 23:00
Este binecunoscut faptul ca somnul are un rol semnificativ, cand vorbim de memorie si abilitatile de invatare. Un nou studiu, publicat de BBC News, demonstreaza insa importanta viselor in procesul de memorare. Studiul, coordonat de oamenii de stiinta de la Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC), sugereaza ca visele pot fi modul in care creierul se manifesta in timp ce proceseaza informatiile recente.
“Am fost extrem de incantati ca, dupa aproape 100 de ani de dezbateri pe tema rolului viselor, aceasta cercetare ne arata ca acestea sunt de fapt modul in care creierul proceseaza, integreaza si intelege efectiv noile informatii“, a explicat prof. Robert Sstickgold, director al Centrului pentru Somn si Cognitie al BIDMC si profesor asociat de psihiatrie la Harvard Medical School.
Autorii studiului au descoperit ca persoanele care au vise despre noile informatii acumulate sunt in stare, dupa trezire, sa realizeze mult mai eficient noile sarcini decat cei care nu au dormit sau nu au visat. Persoanele care au participat la cercetare au fost rugate sa memoreze structura unui labirint virtual tridimensional, astfel incat, cateva ore mai tarziu, sa il poata parcurge pana la capat.
Cei care au tras un pui de somn si isi amintesc ca au si si avut vise cu labirintul in aceasta perioada au gasit mult mai repede rezolvarea. Dr. Robert Stickgold este de parere ca visele pot fi un indicator al faptului ca aceeasi problema este analizata de creier la mai multe niveluri. “Visele ar putea fi dovada ca creierul incearca sa asocieze amintirile, astfel incat sa le poata face mai utile pentru viitor”, a spus Stickgold.
Dr. Erin Wamsley, coautor al studiului, sugereaza ca inconstientul analizeaza informatiile pe care le considera importante. “In fiecare zi ne intalnim si acumulam o cantitate enorma de informatii si experiente noi”, a subliniat ea. “Pare ca visele isi pun intrebarea Cum pot folosi aceasta informatie in mod util in viata?”.
Autorii studiului, publicat in revista academica Cell Biology, sustin ca acest fenomen ar putea conduce la imbunatatirea memoriei si a abilitatilor de invatare. Spre exemplu, studentii ar putea sa invete mai mult inainte de culcare sau ar putea sa doarma un pic dupa perioadele de studiu.
Autor: R.M.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Şcoli premiate cu diplome
Se fac înscrierile pentru subvenţia la lapte
Manipularea ministrului Funeriu a eşuat
Horoscop
Bancul zilei: Ceai pentru tata
Funcţionarii publici intră în grevă generală în 5 mai
Faceţi sex pentru prevenirea hipertensiunii arteriale
Grecia determină mobilizarea generală a zonei Euro
Nemţii sunt plătiţi să consume energie
Românul şi zâmbetul
Comunicat de presă - "Ivan Turbincă"
Comisia Juridică din Camera Deputaţilor a adoptat noul proiect al Legii ANI
Deputaţii au eliminat din Legea ANI posibilitatea sechestrării averilor
Consilierii judeţeni botoşăneni nu s-au lăsat fraieriţi de suceveanul Flutur
Contabilul operei eminesciene va avea o leafă de peste 6000 lei
acum se moşeşte politic dăruirea funcţiei de director adjunct
De la minister n-a primit nici un şfanţ pentru drumul Vorona
aşa că preşedintele Ţâbuleac a alocat bani din bugetul judeţului
Peste 700 de copii ajunşi la spital cu afecţiuni respiratorii
Care-s porcii?
Furt din locuinţ㠖 Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog