Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Învăţământ
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Decese
Reportaje
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12748
De la 07 Ianuarie 2003
122898397
Dan Tapalaga

De ce ar vrea Sebastian Ghita sa conduca PSD cu Liviu Dragnea

  • 24 October 2014, 23:00
Anuntul lui Sebastian Ghita ca va candida la functia de presedinte executiv al PSD in tandem cu Liviu Dragnea avansat la sefia partidulu face parte din strategia de mobilizare a baronilor sa traga in campanie pentru Victor Ponta. Aceasta explicatie pare cea mai probabila si este sustinuta de informatii din interior dar si de context. O alta varianta ar fi ca lupii tineri si-au dat mana cu veteranii, au ingropat securea razboiului si au decis sa-si imparta frateste partidul. O varianta putin probabila, avand in vedere adversitatea dintre Ghita si Dragnea, rivalitatea istorica dintre Ponta si Dragnea. Dar ce i-a dezumflat atat de rau pe baroni si de ce aveau nevoie de un stimulent?
Baronii au destule motive in aceste zile sa lupte fara tragere de inima. Ce sa inteleaga ei cand vad ca anchetele din ultimele zile spulbera nume grele din PSD? Pe mana cui vor ajunge, se vor fi intrebat, citind stenogramele discutiilor dintre Hrebenciuc si Sova. Din ele rezulta ca altii, gen Zgonea sau Sova, se pregatesc sa preia partidul, in timp ce Dragnea, protectorul lor, pare cazut in dizgratie. Apoi, perspectiva ca George Maior sa ajunga premier, pe scurt, absenta oricaror garantii ca vor scapa basma curata dupa alegerile prezidentiale le-a turnat plumbi in picioare pe ultima suta de metri ai campaniei.
Cel mai probabil, din acest motiv Victor Ponta&co s-au grabit sa spulbere ezitarile, semnele de intrebare si sentimentul neincrederii instalat printre baroni. Ce se poate face la repezeala pentru a le ridica moralul? Le oferi o garantie publica ferma ca totul e ok. Le dai asigurari cat mai convingatoare ca Liviu Dragnea ramane prima optiune pentru sefia PSD daca Ponta va pleca la Cotroceni.
Sebastian Ghita a iesit rapid la propria televiziune pentru a anunta ca va candida la functia de presedinte executiv in tandem cu Liviu Dragnea. Acesta, la randul sau, s-a aratat dispus sa candideze la sefia PSD in formula propusa de tanarul mogul dar de notat ca a facut-o fara prea mult entuziasm.
Potrivit Gandul, Victor Ponta le-a fi transmis miercuri tuturor baronilor urmatorul mesaj: ”Stimati colegi, vă multumesc foarte mult pentru ati făcut până acum pentru mine si partid pana acum. In zilele urmatoare ne asteapta momente importante in care trebuie sa fim alaturi. De efortul dvs. depinde viitorul Romaniei si al oamenilor care au incredere in noi. Va multumesc, Victor!”
Analizand toate aceste informatii privite in context, reiese ca anuntul abrupt a lui Ghita a avut drept scop calmarea baronilor si capacitarea lor. Nu este exclus ca Sebastian Ghita sa-si doreasca in mod real functia de presedinte executiv.
In interivul acordat HotNews.ro in luna mai, deputatul PSD a spus ca vrea sa-si diminueze influenta de mogul si ca doreste sa faca politica. "Am fost cel mai bun, am castigat o gramada de contracte, sunt mandru de ce am facut pe plan profesional. Vreau sa trec la alta etapa. Politica. Punct", a spus Ghita.
A trece insa la o alta etapa politica nu pare un pas la fel de simplu ca aparitia la propriul post TV. Primul hop de care s-a impiedicat Ghita a fost Ion Iliescu. Acesta a comentat sec ca nu stie cine este Ghita. Cu toata autoritatea sa de activist rodat in manevre de culise, fostul presedinte al PSD le transmite baronilor ca nu pot avea incredere in Ghita.
Apoi, nu se simte prea multa armonie si entuziasm in aer. Dimpotriva, partidul trepideaza ca o oala sub presiune. Viitorul cuplu inscris la conducerea PSD s-a anuntat fiecare separat. Ghita a iesit la televiziunea lui iar Dragnea a mormait ceva la partid fara prea multa convingere. De bun simt era ca doi lideri care pretind ca formeaza un tandem sa se anunte la brat, nu la distanta unul de celalalt.
Cel mai important argument in favoarea teoriei ca asistem la un bluff este ca Ponta nu va risca, probabil, sa lase partidul pe mana ambitiosului Drangea, chiar si dublat de unul ca Ghita pe post de paznic. Odata instalat la varful PSD, Dragnea devine periculos chiar daca nu ajunge seful Guvernului, chiar daca nu imparte direct functii, insa viitorul prim-ministru si viitorul guvern vor fi, totusi, la mana lui si a majoritatii parlamentare. Cu abilitatea si siretenia lui, Dragnea i-ar putea face zile fripte lui Ponta si premierului sau daca pune mana pe partid.
Or, pentru a evita durerile de cap in caz ca ajunge presedinte, Ponta are nevoie de un viitor lider slab in fruntea PSD, fara ambitii politice majore ca Drangea si incapabil sa-i puna piedici viitorului premier mai ales daca acesta nu va fi din partid. Unul ca Zgonea sau Sova l-ar ajuta pe Victor Ponta sa-si pastreze influenta asupra partidului si sa tina viitorul premier ferit de atacuri surpriza si lovituri sub centura din partea propriului partid.
Asadar, cuplul politic Ghita - Dragnea pare inventat exclusiv pentru linistea baronilor, o gaselnita de moment. Cei doi nu doar ca se detesta dar nu par a fi convinsi nici macar ei de vreme ce nu s-au afisat o clipa impreuna. Ar fi de remarcat apoi ca printre baronatele calcate de anchetele procurorilor se numara si Teleormanul, unde oameni apropiati fostului "Capitan de judet" (melodia preferata a lui Dragnea ceruta la chermezele de partid organizate pe mosie) au picat in achetele DNA. La sfarsitul lunii septembrie, presa nota faptul ca unul dintre cei mai buni prieteni ai vicepremierului, omul de afaceri Marian Fiscuci, a fost fost pus sub acuzare intr-un dosar de evaziune fiscala.
Pe de alta parte, ar fi hilar ca singurul om din UE, de presupus ca si de pe planeta, care declara ca a imprumutat din banii sai un particular cu fabuloasa suma de 90.300.000 de euro (nouazecimilioanetreisutedemii euro) sa ajunga presedintele executiv al unui unui partid zis social democrat, pretins de stanga. Cum de revendica, asadar, Sebastian Ghita o functie de conducere intr-un partid in care nu este simpatizat, ci la fel de detestat ca Dan Voiculescu pe vremea cand santaja PSD de cate ori avea ocazia? Avem la indemana cel putin doua posibile explicatii.
Poate ca in tanarul mogul s-a copt dorinta de a exercita de facto puterea politica. Asa cum declara pentru HotNews.ro in urma cu cateva luni, "dupa ce iti faci o familie, castigi bani, cauti respect, glorie, un loc in societate". Dar poate s-a intamplat ceva in statutul sau de atotputernic. Poate a pierdut ceva din protectia de care s-a bucurat pana azi si atunci are nevoie de un nou scut, de camasa de protectie a unui partid care a dovedit in ultimii ani mult zel si pricepere in a-si apara penalii.
In concluzie, intrebarea mea catre baroni asta este: sunteti convinsi ca Ponta nu va trage pe sfoara, ca Ghita nu va abureste putin cu Dragnea?

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Tocana de legume
Bancul zilei: Dilema Dacianei
Horoscopul zilei
Guvernul a alocat inca 14 milioane de lei pentru biserici
Andrei Hrebenciuc si Paltin Sturdza au fost arestati pentru 30 de zile in dosarul retrocedarilor
Livia Stanciu: Justitia isi desfasoara activitatea indiferent de campanie
De ce platesc romanii carburanti la fel de scumpi, desi pretul petrolului a scazut cu 20%
RISE Project: Afacerile puterii si ale opozitiei. Axa juniorilor: fiii lui Hrebenciuc si Cocos, afaceri via Cipru
Livia Stanciu: Nu se impune la acest moment nicio lege de amnistie sau de gratiere
Premierul Victor Ponta refuza sa ofere un raspuns clar, intrebat daca taxele si impozitele vor creste in 2015
Modern Calor Botoşani: Comunicat de presă
S-a dat verde la construirea pe spatiile verzi
Parlamentul a dat o lege care risca sa transforme Romania intr-o mare de betoane
Botoşani: Gheorghe Câmpanu, omul care sfinţeşte locul
Ioan Rotundu
Fundația Mișcarea Populară organizează dezbaterea “Modernizarea statului. Investiții și locuri de munc㔠(P)
Elena Udrea: „Avem datoria să susținem și să promovăm brandurile românești” (P)
Meciul cu Rapid Bucureşti scoate în stradă efective sporite de jandarmi
Moment de reculegere în amintirea inginerului Nistor Trofinov
Ghidul alegătorului român din străinătate publicat pe site-ul Prefecturii
Elevii botoșăneni nu mai sunt în siguranță în școli
Prefectul de Botoșani cere atenție sporită la alegeri
Avertizarea ar putea viza pe cei din PSD să nu se mai lase prinşi furând
Florin Țurcanu i-a pus gând rău vicelui Cosmin Andrei
Botoşani: Trei liberali trădători scoși din Consiliul Județean
Lumea lu' Rotundu: Bătrâneţe, haine grele!
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog