Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Anunţuri
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13709
De la 07 Ianuarie 2003
122873776
Dan Tapalaga

Ce ai facut tu pentru tara asta

  • 1 December 2015, 23:00
Eram pregatit sa scriu ceva despre patriotismul azi. Ce mai inseamna a-ti iubi tara intr-o Europa ravasita de crize identitare, lovita de teroare si, inevitabil, amenintata de revirimentul xenofobiei, de ura si nationalism primitiv. Toate acestea sunt teme de reflectie importante, dar noua ne lipseste parca altceva. Ne lipseste un anumit prgamatism cand ne raportam la tara in care ne ducem zilele. Cum poti sa iubesti o tara ca Romania, plina de patrioti de parada, fara sa ingrosi randurile nationalismului gaunos sau interesat?
Ce relatie afectiva mai putem avea cu un spatiu mult prea nefunctional, cam sarac si fara mari perspective? Cum ne putem iubi tara cand fugim in fiecare zi de ea si gasim mereu mai multe motive sa ne detestam statutul de romani?
Raspunsul la aceste intrebari complicate l-am primit fara sa-l cer de la un amic mai indepartat, un bun profesionist, care ma ajuta sa ma mai repar uneori. Mi-a spus asa, fara legatura cu Ziua Nationala si fara sa-mi ceara ceva anume: "Nu suntem toti romanii niste prosti. Ma scuzati ca va scriu insa nu am prea multi prienteni in tara la care sa ma mandresc. Am scris o carte anul acest la Springer cu niste colegi din Zurich eu fiind primul autor si a fost cea mai bine vanduta carte la congresul European de Radiologie din Viena! Sunt singurul roman care a ajuns sa aiba o astfel de apreciere."
Nu a facut parada nicaieri de acest lucru, n-o sa-l vedeti nici la stiri si nu cred ca-si doreste asta. Nu s-a laudat nicaieri cu performanta lui, dar a m-a miscat faptul ca, inainte de toate, se simtea mandru ca roman ca a reusit sa lase ceva in urma. Nu si-a pus reusita profesionala doar in contul personal, desi probabil ca asta trebuia sa faca. Tara nu i-a oferit sansa sa se dezvolte aici, ca medic. De acolo, din Elvetia, unde traieste de ani de zile, a ramas cu gandul la tara lui cand a mai facut un pas inainte in cariera.
Acesta mi se pare modul cel mai putin strident si eficient prin care fiecare dintre noi ne putem manifesta patriotismul. Cand ne intreaba cineva ce ai facut tu pentru tara asta sa avem constiinta impacata ca am luptat putin, fiecare din noi, pentru binele comun, ca avem ce pune pe masa scadentei, ca am a facut ceva pentru noi si pentru ceilalti, ca nu am trecut prin viata asta ca niste simpli functionari ai sistemului mereu scarbiti si obositi de neajunsurile din jurul nostru
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 2.12.2015
Reţeta zilei: Arpagic şi usturoi murat
Bancul zilei: Bărbatul marfar
Botoşani: Ticăloşie politică girată de ATOP sau cum a fost umilită instituţia Poliţiei
Ioan Rotundu
Impostură politică chiar de Ziua Naţională
Ioan Rotundu
Ciolos: Sper sa-mi duc mandatul la capat.
Nu intentionez sa intru in politica pentru a ramane premier Premierul
Prognoza meteo pentru miercuri si joi
Statele Unite avertizeaza Rusia, dupa decizia de a dota cu rachete avioane trimise in Siria
Ciolos, despre autostrada Targu-Mures-Iasi:
In master plan e pe locul doi ca prioritate, o sa lansam studiile de fezabilitate
Membri UDMR despre atentatul dejucat din Covasna:
Astfel de actiuni sunt inacceptabile/ Nu au ce cauta extremisti de acest gen in societatea romaneasca
SRI: Suspectul din Covasna a fost tot timpul in atentia noastra; nu a fost in pericol viata cetatenilor
DIICOT: Membru al unei organizatii nationalist-extremiste ungare, retinut sub acuzatia ca intentiona sa detoneze o bomba la Targu Secuiesc
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog