Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6486
De la 07 Ianuarie 2003
123195423
pnl
Dan Tapalaga

Adevărata poveste a unei minciuni de partid

  • 11 February 2014, 23:00
Premierul Victor Ponta a explicat ieri, cand ministrii Liviu Voinea, Remus Pricopie si Robert Cazanciuc s-au inscris in partid, ca vine o vreme cand tehnocratii trebuie sa-si asume sprijinul politic. I-a mai notificat ca urmeaza campania si ca toti, "absolut toti ministrii PSD" trebui sa puna umarul. N-a trecut mult timp si Romania TV, televiziunea amicului Sebastian Ghita, a anuntat triumfator ca ministrul justitiei, Robert Cazanciuc, va coordona filiala Prahova a partidului.
Din proprie initiativa, televiziunea lui Ghita a explicat si cum se traduce mutarea asta: "Inscrierea celor trei tehnocraţi în PSD (Robert Cazanciuc, Remus Pricopie şi Liviu Voinea), anunţată astăzi de Victor Ponta, precum şi desemnarea acestora să coordoneze politic filiale ale PSD fac parte din planul de reformare a PSD iniţiat de Ponta, prin atragerea de noi politicieni, recunoscuţi profesional în domeniile lor de activitate". Greu de crezut ca astfel de precizari apar, fara a fi citata vreo sursa, fara stiinta lui Sebastian Ghita.
Mogulul Ghita, originar din Prahova, a tinut sa marcheze momentul festiv printr-o declaratie luata (atribuita) actualului presedinte de filiala, Mircea Cosma. Bietul Cosma, ce sa zica. Nu se putea decat bucura de trimiterea ministrului justitiei sa coordoneze filiala, avand in vedere ca toata familia Cosma, tata, fiu, fiica, se afla sub ancheta penala.
Si iata ce zice Cosma, citat pe larg de Romania TV: "Am avut o discuţie la nivelul conducerii partidului şi am convenit ca domnul Cazanciuc să coordoneze filiala PSD Prahova în vederea alegerlor europarlamentare şi a celor prezidenţiale. Este un politician tânăr, din noul val, este originar din judeţul Prahova, iar eu cred că va aduce un plus de tinereţe şi dinamism în filială, dar şi un nou mod de a face politică. Îi mulţumesc că a acceptat această poziţie şi, aşa cum am promis, îl voi sprijini în toată activitatea sa politică. Eu voi continua să coordonez administraţia prahoveană, cu cele peste o sută de primării ale sale".
Foarte frumos. Deci batranul Cosma zice la televiziunea lui Ghita, crescut de mic la sanul PSD Prahova, ca s-au inteles cu totii sa vina Cazanciuc sa faca putine ordine, "sa aduca un plus de tinerete si dinamism". Ca sa inteleaga toata lumea ca batranul e pe faras, televiziunea lui Ghita tine sa ne aminteasca tuturor un detaliu important in acest moment al mazilirilor interne: "Reamintim că Mircea Cosma, preşedintelele CJ Prahova, se apropie de vârsta de 70 de ani."
Hotnews.ro a explicat intr-un text de ce nu e bine ca ministrul justitiei, Robert Cazanciuc sa preia coordonarea unei filiale roase de coruptie. Intre alte argumente, am spus asa: "PSD are, evident, o mare problema de imagine in Prahova. Cum sa te folosesti insa de ministerul justitiei pentru a o spala? Cum sa-l trimiti sef pe Cazanciuc peste o filiala de partid roasa de coruptie? Ce vrei sa transmiti publicului cu asta?
Ca utilizezi justitia in scopuri politice? Orice s-ar intampla de acum incolo cu dosarele Cozma/Pavaleanu va arata cum nu se poate mai prost. Daca arestarile continua, cazurile ajung in instanta si se lasa cu condamnari, publicul va crede ca totul s-a facut la interventia ministrului justitiei venit sa "reformeze" filiala impreuna cu procurorii. Daca dosarele se opresc, ministrul justitiei va fi suspectat ca le-a ingropat. Oricum o intoarcem, intrarea lui Robert Cazanciuc in PSD si trimiterea lui sef la Prahova omoara ideea de independenta a justitiei si amplifica suspiciunile de dosare instrumentate la ordin politic. "
Doar B1TV mai dezvolta subiectul, mai precis Robert Turcescu in emisiunea de luni seara. In rest, nimeni nu se prea agita ca ministrul justitiei se implica politic in spalarea imaginii unei filiale lovite in plin de un urias scandal de coruptie.
A doua zi, surpriza. Mircea Cosma si fiul sau, deputatul Vlad Cosma sunt audiati la DNA Prahova, urmand sa fie pusi sub acuzare. Exact cum a prevazut batranul: venirea lui Cazanciuc va aduce tinerete si dinamism. Cam prea mult dinamism insa. Nici ca se putea mai prost. In ce tara europeana se intampla ca, a doua zi dupa ce ministrul justitiei aterizeaza la carma unei filiale de partid, seful acelei filiale si fiul sau intra pe mana procurorilor? Publicul nu poate fi convins ca nu exista legatura si impresia generala e ca justitia functioneaza la comanda politica.
Personal, nu cred ca ancheta de la Prahova are de-a face cu politica, nici cu Basescu. Poate cu "planul de reformare initiat de Ponta", numai ca nu stiu cum se face ca reformarea baronatelor PSD nu se poate realiza decat cu procurorii (vezi cazurile Nicolescu de la Arges, Bunea Stancu de la Braila, Prioteasa de la Dolj, Nicusor Constantinescu si Mazare de la Constanta plus cine o mai veni la rand).
Acheta la CJ Prahova a inceput anul trecut, s-au deplasat acolo echipe intregi de procurori si ofiteri. Coruptia tentaculara de la Ploiesti e o problema reala, un cancer intins intr-unul din cele mai bogate judete din Romania, nu e poveste inventata. Reteaua de acolo l-a nascut si pe Sebastian Ghita.
Incredibil de prost a fost modul in care Ghita si Ponta au gestionat politic criza de la PSD Prahova. Batranul Cosma le-a trimis in 2012 in guvern un consilier (Marcel Pavaleanu) care avea sa fie arestat preventiv sub acuzatia de evaziune in valoare de 35 de milioane de euro. De aici avea sa porneasca totul. Era un motiv suficient sa-l demita, sa faca ordine in filiala, sa taie capete.
N-au facut-o pentru ca toti sunt legati de toti. Daca incepe batranul Cosma sa spuna de unde veneau bani in campaniile electorale? Va amintiti cine alerga pentru ca fostul premier Adrian Nastase sa fie ales deputat de Mizil ? Stiti cumva cine i-a coordonat campania alaturi de fiul sau, cum, prin ce metode si cu ce oameni? Dar va amintiti cine aparea in campania din 2012 in poza cu Mircea Cosma sub sloganul "Ne luam tara inapoi?". Iarasi ajungem la Sebastian Ghita.
Victor Ponta si amicul sau au preferat sa incerce o cosmetizare in al 12-lea ceas, trimitandu-l pe ministrul justitiei, via Romania TV, la Prahova pentru a spala putin imaginea filialei in campania electorala. Adica exact cum anuntase Victor Ponta in momentul intrarii celor trei ministri in partid. Nu s-au gandit o clipa ca risca sa compromita o ancheta complexa, in care s-au mobilizat resurse si eforturi imense judecand dupa amploarea intiderii retelei Cosma/Pavaleanu. Sau poate ca s-a gandit, dar nu le-a pasat.
Abia cand a devenit evident pentru toata lumea ca ministrul justitiei, Robert Cazanciuc, nu are ce cauta la Prahova, unde procurorii tocmai pun sub acuzare o intreaga familie politica bransata de ani buni la resursele judetului, Ponta si Ghita au inteles si ei ca nu pot intinde coarda. Ca vor compromite munca altora incercand sa-si ascunda borfasii in spatele ministrului justitiei.
Asa ca au decis ca avionul pe care tocmai l-ati vazut nu exista. Tot ce v-a spus Ponta prin gura lui Ghita e un fals. N-ati auzit bine.
PSD a emis azi urmatorul comunicat: "Partidul Social Democrat dorește să informeze că niciunul dintre miniștrii Robert Cazanciuc, Remus Pricopie și Liviu Voinea, care au devenit recent parte a familiei social-democrate, nu coordonează vreo organizație a partidului. Nu a existat nicio decizie în acest sens la nivelul PSD, informațiile vehiculate în spațiul public în legătură cu domnul Robert Cazanciuc fiind false."
Asadar, partidul n-a dezmintit ieri, dupa ce Romania TV a anuntat stirea, nici dupa ce HotNews.ro a spus ca nu e bine deloc, nici macar dupa ce scandalul a luat amploare seara la B1TV. Nu, partidul a falsificat realitatea cand a devenit clar ca mentinerea ministrului justitiei, Robert Cazanciuc, pe post de coordonator la PSD Prahova ar fi un dezastru pentru imaginea Romaniei ca stat de drept.
Asa ca premierului nu i-a mai ramas decat sa-si acuze amicul ca minte. Insa cu asta, Victor Ponta a atins o performanta greu de egalat: minte chiar si cand il acuza pe Sebastian Ghita ca minte :)
PS: Adevarata poveste a unei mari minciuni de partid sta ascunsa in detaliile afacerii de coruptie de la Prahova. Inca nu s-a mers pana la capat, inca n-a fost pusa pe masa toata mizeria.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Trai de pensionar
Horoscopul zilei
Victor Ponta, după ce a fost comparat cu un chelner de Crin Antonescu
de când este prieten cu Băsescu, are acelaşi limbaj
Senatorul şi industriaşul francez Serge Dassault, proprietarul ziarului Le Figaro, cere să i se ridice imunitatea parlamentară
cu riscul de a fi arestat
Decebal Traian Remeş va fi eliberat condiţionat
Viviane Reding, jefuită la Londra
hoţii au luat hainele, cerceii şi o plăcintă cu brânză
Percheziţii la primăria Piatra Neamţ, procurorii DNA anchetează infracţiuni de corupţie
este vizat şi primarul Gheorghe Ştefan 'Pinalti'
Prognoza meteo pentru miercuri si joi
Digi24: Sorin Ovidiu Vintu a înregistrat discuţiile cu Rudel Obreja cu microfoane ale DNA
Faptele lui Sebastian Ghiţă în dosarul "Tracia-Asesoft" s-au prescris
Preşedintele PSD Prahova, Mircea Cosma, reţinut de DNA
Botoşani: Sistemul de supraveghere video din Flămânzi, o investiţie ineficientă
Concert simfonic de Ziua îndrăgostiților
Cucoană, dar la muncă nu-i îndemni?
Ioan Rotundu
Bilanţul şefilor de Consilii Judeţene condamnaţi, urmăriţi penal sau judecaţi pentru corupţie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog