Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9286
De la 07 Ianuarie 2003
122894935
Dan Tapalaga

Cazul Ponta. Posibile evolutii, cateva mari semne de intrebare

  • 17 June 2015, 23:00
Premierul Victor Ponta a dat primele semne de viata, marti dimineata, pe Facebook, anuntand ca "operatia a fost mult mai complicată decât se anticipa". Intre timp, Romania Libera descoperise ca Ponta se trateaza la una din clinicile detinute de un amic al presedintelui Erdogan si l-a mai surprins pe Liviu Dragnea la aeroport imbarcandu-se spre Turcia. Spre seara au venit si explicatiile medicului roman care l-a insotit pe seful Guvernului. De la el am aflat ca diagnosticul suna rau: "ruptură veche de ligament încrucişat anterior, ceea ce a determinat o ruptură de menisc intern şi leziuni foarte mari de cartilaj".
Ortopedul Ion Bogdan Codorean a mai declarat, intr-un interviu pentru Gandul, ca Victor Ponta ar trebui sa ia o pauza de minim trei saptamani de la activitatile curente, timp in care se recomanda sa stea cu piciorul sus.
Pana la proba contrarie, nu putem decat sa luam nota de varianta asta. Ponta s-a accidentat acum cateva saptamani la baschet. A suferit ca un caine cateva saptamani timp in care genunchiul s-a facut praf. S-a nimerit sa se opereze fix in ziua cand trebuia sa se prezinte la DNA. Luni, 15 iunie, avocata lui comunica presei si procurorilor ca premierul a zbughit-o deja din tara in scop terapeutic. Recomandarea de a se opera i-ar fi facut-o medicul Codorean de la Spitalul Militar.
Nu avem inca nici o proba ca lucrurile stau altfel. Dar avem cateva semne majore de intrebare, plus o groaza de precedente cu bolnavi inchipuiti sau care si-au agravat in mod fictiv niste afectiuni reale. Apoi, sa nu uitam: avem de-a face cu Victor Ponta, mincinos vestit. Toate astea ne obliga la prudenta. Nu mai putem inghiti pe nemestecate istoria piciorului in ghips, cel putin de la generalul Stanculescu incoace.
Primul semn de intrebare il ridica tocmai coincidenta. Ce intamplare, operat fix in ziua audierii. Lumea fiind plina de coincidente, trecem mai departe. De ce atata secretomanie in jurul plecarii in Turcia? Ponta a sters-o din tara pe furis, fara sa anunte pe nimeni, pe seful statului sau pe altcineva, ca va fi in imposibilitatea exercitarii functiei cateva zile.
Asa ceva nu doar ca nu se face, dar nu are nici o logica. Numai daca ai ceva de ascuns te furisezi tiptil afara din tara. Dupa aia, greu de explicat de ce a luat medicul roman dupa el. Nu foloseste la nimic. Cel mult e bun sa te apere de acuzatia ca nu ai incredere in medicii romani din moment ce preferi bisturiul turcilor. Sau poate estii papa-lapte si vrei sa te tina cineva de deget inainte sa te taie.
In fine, totul suna cam aiurea in povestea asta. Revedeti filmul cu Ponta in timpul motiunii de cenzura de joi, deci cu patru zile inainte de operatie. Schioapata putin dar pune piciorul in pamant. Recititi apoi ingrozitorul diagnostic. Uitati-va din nou la imagini, vezi minutul 16.30. Asa arata un om cu genunchiul vraiste inainte de operatie? Posibil, mai ales in filmele cu supermani.
Exagerata sau nu, inventata sau nu, operatia lui Victor Ponta la genunchi prezinta avantajul de a-i lasa premierului libertatea sa aleaga intre doua variante:
1) Sa vina in tara pe picioarele lui suferind ca un martir, dar atunci inseamna ca va putea sa mearga si la DNA.
2) Sa stea cu piciorul atarnat in sus trei saptamani, cat ii recomanda medicul ortoped ca sa nu-i vina singele in picor si sa-l doara mai rau, dar nu mai putin de 45 de zile, durata maxima cat poate lasa guvernul pe mana unui interimar. Altfel ii ofera presedintelui Iohannis ocazia sa-l schimbe.
In treacat fie spus, daca as fi procuror, sceptic de fire ca toti procurorii, n-as prea crede varianta statului cu piciorul in sus si l-as cita la audieri. Cu ocazia asta, cineva - respectiv niste medici - trebuie sa-si asume in scris ca Victor Ponta nu este deplasabil si sa explice de ce. In plus, avem ocazia sa verificam veridicitatea recomanarii primite de la spitalul militar, etc.
Ne amintim cu totii de medicul trombonist care a incercat sa-l scape pe unul cu zgarieturi pe gat pe motiv ca a incercat sa se sinucida. Sau de cazul Vantu, cu afectiuni cardiace diagnosticate de medici ginecologi. In fine, avem bolnavi de cancer in ultima faza care traiesc si azi bine merci la inchisoare, vezi cazul Hayssam. Pe scurt, ne-am lecuit cu atatia bolnavi inchipuiti si medici gata sa te declare mort inca din timpul vietii.
Ce intamplare curioasa, cei care trebuie sa confirme diagnosticul si sa-l declare bolnav pe Ponta nu sunt preacinstitii medici romani, ci turcii amicului Erdogan. Asta te scuteste de multe neplaceri, in primul rand de aparitia vreunui denuntator. Prin urmare e de asteptat ca medicii turci, care nu mint niciodata, sa confirme gravitatea cazului. Ce se intampla in aceasta situatie cu Victor Ponta? Scapa de dosar cat sta atarnat cu picorul in tavan? Nu prea. Dosarul poate sa mearga inainte, cum s-a intamplat cu toate celelalte in care acuzatii au refuzat sa dea declaratii.
Victor Ponta primeste, in acest caz, o copie a rechizitoriului la trimiterea in judecata. Fiind vorba de o functie importanta, e de asteptat ca acest lucru sa se intample repede, cum s-a procedat aproape in fiecare caz cu personaje avand pozitii inalte in stat.
In concluzie, operatia nu-i foloste la nimic. Doar daca, intr-adevar, a fost o urgenta. Maxim va putea forta o demisie pe motiv de gips, ca sa nu fie pe motiv de DNA. Greu de spus la ce-i mai foloseste si asta.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Nesimţirea ridicată la rang de virtute
Ioan Rotundu
Botoşani: La Vorona, stăpânul imaşului public este un învăţător
Caricatura zilei: Pensia specială
\Bancul zilei: Nevasta la dentist
Reţeta zilei: Cotlet de porc la grătar
Horoscopul zilei
Presedintele CJ Gorj, Ion Calinoiu, declarat incompatibil de ANI si acuzat de fals in declaratii in forma continuata
Din pacate, presedintele Romaniei s-a pronuntat impotriva modificarilor la Codul penal
Presedintele CCR, Augustin Zegrean, audiat la Parchet in dosarul "Erata"
Zegrean: Daca pentru fiecare decizie am fi chemati la Parchet, unde am ajunge?
Perchezitii la Casa de Pensii Bihor si la mai multe firme, intr-un dosar de coruptie
Klaus Iohannis, despre "iesirea din tara" a lui Victor Ponta
Stim foarte bine care sunt prietenii nostri. Nu e niciun pericol
Avertizarea cod galben de ploi si vijelii, prelungita pana joi seara
Baronul PSD de Bistrita si Mitropolitul Clujului si-au facut concediul in Rusia
Cum au incercat sa ascunda de public informatia
Să-l ferească Dumnezeu de a mai da ochii cu botoşănenii!
Ioan Rotundu
Păgubiţi de foc
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog