Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11053
De la 07 Ianuarie 2003
122871120
Dan Tapalaga

Primul balet Iohannis - Ciolos

  • 21 October 2016, 23:00
Cand presedintele Iohannis spune ca "dupa alegeri este diferit fata de inainte de alegeri", pe langa mica tautologie se poate intelege ca una zicem in campanie, alta facem dupa. Asta a inteles, de pilda, Antena 3, care a titrat ca seful statului nu exclude un guvern cu PSD, in opozitie cu Ciolos care a declarat in interviul pentru HotNews.ro ca “nu se vede” intr-un guvern cu partidul lui Dragnea. Atentie mare, insa, la nuante! Premierul a fost intrebat clar daca exclude, dar raspunsul n-a fost da, exclud, ci “nu ma vad”. O nuanta importanta, cum sunt toate virgulele puse in declaratiile politicienilor.
Ce inteleg pana acum din declaratiile celor doi actori-cheie este ca guvernul de mare coalitie n-a picat ca varianta in totalitate, asa cum am fost tentati sa interpretam la cald. As spune ca din declaratiile lui Iohannis rezulta clar ca daca PSD vine cu o majoritate clara o accepta.
In campanie fiind, Dacian Ciolos s-a vazut silit sa gaseasca o formula suficient de ambigua, menita sa dea impresia, pe de-o parte, ca face din PSD inamicul absolut, iar pe de alta parte lasa deschisa poarta unei eventuale colaborari. Atentie inca o data la detalii. Una e sa spui ca nu te vezi, dar la o adica sa accepti chiar si broasca raioasa daca n-ai altceva pe masa. Cu totul alta e sa spui ca excluzi categoric broasca raioasa chiar daca mori de foame.
Pe moment, imposibilul pare sa-i fi reusit. Dar ulterior i s-a reprosat de catre public tocmai tentatia sa de a evita raspunsuri transante la mai toate intrebarile pe teme sensibile. Unii au remarcat ca hainele de tehnocrat ale premierului Ciolos par a fi croite dintr-o buna stofa, de politician sadea.
Dacian Ciolos despre un posibil nou mandat de premier: Nu ma feresc sa ma implic cum m-am implicat si anul trecut; nu ma vad intr-un guvern cu PSD. Plus: ce spune premierul despre eventuala intrare intr-un partid si daca se va implica in campania electorala
Cel mai bine s-a vazut fuga de raspunsuri cand a fost intrebat despre casatoriile intre persoanele de acelasi sex. Presedintele Klaus Iohannis a pledat pentru toleranta, as spune intr-un fel curajos intr-o tara ultraconservatoare. In schimb, premierul Dacian Ciolos a preferat sa impace si aici adeptii ambelor tabere, afirmand ca pledeaza atat pentru toleranta, cat si pentru familia traditionala. Or, in chestiunea concreta a interzicerii casatoriilor gay, nu poti fi si pentru si impotriva in acelasi timp. Pur si simplu nu se poate decat cu riscul de a-ti atrage in final antipatia ambelor parti.
Cateva observatii acum referitoare la celalat actor-cheie, Klaus Iohannis. Merg din cand in cand in delegatia de ziaristi care-l insoteste cu seful statului tocmai pentru a-i observa pe teren, in mod nemijlocit de filtrul televiziunilor, comportamentul, evolutia si capacitatea de reactie pe teme sensibile. Ceea ce presa a observat deja de cateva saptamani s-a vazut si la Bruxelles. Klaus Iohannis a intrat in priza, vorbeste mai mult cu ziaristii, a renuntat sa citeasca de pe hartii fiecare declaratie de presa si, marea noutate, raspunde la aproape orice intrebari.
Presedintele Iohannis a fost subestimat, cred, in privinta capacitatii de joc politic. Un singur exemplu. Public, Klaus Iohannis sustine ca nu tine ca Dacian Ciolos sa aiba carnet de partid pentru a-l desemna premier dupa alegeri. Toate informatiile indica insa ca realitatea este cu totul alta si ca presedintele a facut eforturi sa-l convinga pe Dacian Ciolos sa preia PNL dupa alegeri. Cred asa se explica de ce premierul Ciolos se irita cand este intrebat ce va face dupa alegeri. Simte ca i se impune o traiectorie si asta nu pare sa-i convina deloc.
Este, daca doriti, primul balet, abia perceptibil, detectabil numai la o atenta citire printre randuri, intre presedintele Klaus Iohannis si premierul Dacian Ciolos. Sunt convins ca cei doi au o relatie foarte buna, ca actioneaza dupa ce vorbesc in prealabil si cad de acord asupra caii de urmat. Dar la fel de bine se vede ca au stiluri diferite si, poate, planuri diferite.
In sistemul nostru constitutional, grija oricarui presedinte de la Iliescu incoace este sa joace in asa fel incat sa nu creasca un rival cu mana lui in primul mandat daca si-l doreste pe al doilea. Si tot istoria ne arata ca, oricat s-ar stradui, presedintele si premierul ajung repede la neintelegeri daca amandoi manifesta ambitii politice pe termen lung. Daca Ciolos i-a garantat lui Iohannis ca nu va dezvolta vise prezidentiale in 2019, istoria nu se va repeta de aceasta data. Daca nu, primul balet se va transforma treptat in altceva, cu timpul.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 22.10.2016
Bancul zilei: Sinceritate de primă întâlnire
A aparut legea care schimba fundamental modul de functionare si inregistrare a PFA, Intreprindere Individuala sau familiala
PNL vrea desfiintarea Academiei de Stiinte ale Securitatii Nationale si revenirea la Academia de Stiinte Militare
Maghiarii din Romania prefera ca UDMR sa guverneze alaturi de PNL decat alaturi de PSD
Mariana Vizoli, secretar de stat in Ministerul Finantelor, urmarita penal de DNA
in dosarul de evaziune Murfatlar. Vizoli a demisionat din minister
Gorghiu sustine ca va demisiona de la conducerea PNL
daca liberalii nu vor fi cei care vor propune viitorul premier
ONU denunta crime de razboi de anvergura istorica in Siria: Alepul a devenit un abator
ANAF a inceput controale la bancile comerciale si sunt "consecinte majore"
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 21.10.2016
Patru posturi scoase la concurs la ISU Botoşani
Răzbunarea preotului Nicodim Nichita pe profesorul Moroşanu
Ioan Rotundu
Muzeul Judeţean Botoşani: Trăsura tatălui lui George Enescu
Ioan Rotundu
Lumea lu' Rotundu: In memoriam - Constantin Morosanu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog