Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Ultima oră
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10150
De la 07 Ianuarie 2003
122895799
Dan Tapalaga

Ziua care va schimba Europa. Sau poate ca nu

  • 15 November 2015, 23:00
Atentatele ingrozitoare de la Paris, un 11 septembrie european cum i s-a spus pe buna dreptate, vor schimba fata Europei, dar nu chiar atat de radical cum prevad in aceste ore de maxima emotie profetii apocalipsei. Fata Europei se va schimba, dar esenta ei nu avem voie sa o alteram. Nu va fi nici un razboi pe teritoriul Europei, cum n-a fost nici pe teritoriul Statelor Unite dupa 11 septembrie.
Vom avea, insa, de oprit valurile de barbarie si ura dezlantuite impotriva lumii civilizate. Razboi impotriva terorii, da. Suntem siliti de azi incolo sa-l purtam cu toata forta, lasand in urma fandoselile ideologice care au paralizat orice reactie mai coerenta din partea UE in ultimii ani. Vremea pacifismulului idiot, al experimentalismului multiculti a cam trecut. Gluma se cam ingroasa si nu mai are nimeni timp de pierdut cu aiureli de extrema stanga.
In Europa se vor restrange poate drepturi, se vor inaspri reguli, vom cheltui mai mult pentru securitate. Nu vom mai putea amana cresterea bugetelor pentru Aparare asa cum o cer SUA de la aliatii sai din NATO, nu vom mai putea tipa mereu dupa americani sa ne apere, dar hulindu-i de cate ori isi apara interesele atacandu-i pe altii. Pentru europeni, lupta impotriva terorismului nu mai este demult ceva abstract si indepartat, doar problema americanilor.
Vor prinde aripi nationalistii, extremistii si xenofobii. Deja urla in magafoane, catarandu-se fara jena pe spaimele si pe fricile europenilor. Istericalele lor nu pot fi combatute decat cu calm si ratiune. Marii profitori ai crimelor comise de radicalii islamisti sunt in primul rand dusmanii unei Europe Unite, din interiorul si exteriorul ei. Acestia tipa deja cel mai tare visand in taina revenirea la vremurile cand fiecare facea legea in tara lui cum il taia capul. Politicienii europeni tind sa copieze modelul britanic de succes: injura Bruxelles-ul, cere derogari peste derogari, umfla-te in penele mandriei nationale, dar beneficiaza din plin de toate avantajele UE.
Acest proiect al Europei Unite pare acum, dupa actele teroriste de la Paris revendicate de Statul Islamic, mai amenintat ca niciodata, dar sa nu uitam care este tinta barbarilor. O Europa slaba si divizata este un spatiu mult mai usor de cucerit decat una grupata in jurul marilor valori pe care si-a construit prosperitatea. In absenta marilor libertati - de miscare, economice, de exprimare etc - visul Europei moare. Autorii crimelor ingrozitoare de la Paris asta vor: sa ucida visele europenilor inlocuindu-le cu un cosmar de zi cu zi. Nu avem voie sa ne resemnam.
Poate ca vom plati mai scump liberatile noastre, inclusiv cu mai mult sange. Poate ca vor trebui ajustate si regandite unele valori pe care s-a ridicat edificiul european, dar a ne inchide azi fiecare in tara lui, a ne baricada fiecare in reduta lui, a uita de solidaritatea in momente dificile (refuzand orice implicare in rezolvarea problemei migrantilor de pilda) ar insemna de fapt o mare capitulare. Ar inseamna ca inamicii unei Europe puternice au inregistrat o prima mare victorie.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Un plan brici
Reţeta zilei: Dulceaţă de mure
Horoscopul zilei de 14.11.2015
Mircea Cartarescu acuza "dezgustatoarele" polemici intre stanga si dreapta
Imbecili ce sunteti, nu puteti fi oameni / M-am saturat de voi, mi-a ajuns
Dacian Ciolos si-a anuntat Guvernul
Filmul atentatelor de la Paris, prezentat de procurorul capitalei Frantei
Razboiul impotriva terorismului trebuie reluat in forta
Trufia americanilor plătită cu sânge francez
Ioan Rotundu
Botoşani: DNA mai face o breşă în mafia din interiorul Poliţiei. Poate n-o fi iarăşi în fâs!
Ioan Rotundu
Comunicat de presă DNA Suceava privind reţinerile de la Botoşani
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea de vineri, 13.11.2015
Inspectorul Teodorescu, patronii Viorel Dănuţă şi Costel calistru au fost arestaţi
Măsura poate fi cointestată
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog