Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14222
De la 07 Ianuarie 2003
122874289
Daniel Chitoiu:

În cel mult o lună Direcţia Antifraudă va funcţiona la întreaga capacitate

  • 10 September 2013, 23:00
In cel mult o luna, Directia Antifrauda va functiona la intreaga capacitate. Degeaba constatam dupa ani de zile ca anumite firme au facut evaziune fiscala si le stabilim amenzi, penalitati samd, daca acei bani nu se incaseaza niciodata. De ce? Pentru ca firmele ori sunt cesionate ori nu au niciun patrimoniu ori administratorii au disparut", a declarat marti dimineata ministrul Finantelor Daniel Chitoiu, la lansarea programului de reforma al ANAF, derulat in parteneriat cu Banca Mondiala.
Alte declaratii ale ministrului Finantelor:
Din pacate dar si din fericire acest proiect se lanseaza astazi dupa 7 ani de zile de la primele abordari si sper ca la finalul lui sa avem o administratie fiscala moderna care sa fie un partener pentru contribuabili, una eficienta care sa colecteze veniturile la nivelul UE
Imi doresc ca evaziunea fiscala din Romania sa fie cel mult la nivelul altor state europene, iar angajatii administratiei fiscale sa fie onesti si profesionisti.
Eu mi-am asumat ca ministru doua obiective majore: Unul este reducerea semnificativa a evaziunii fiscale si imbunatatirea colectarii veniturilor la bugetul general consolidat.
Ma intereseaza ca prin modernizarea activitatii agentiei fiscale, aceste structuri sa fie flexibile si profesioniste.
Vrem sa evitam situatia din prezent in care punem contribuabilii sa vina la administratia fiscala ca sa isi coreleze evidentele lor cu cele ale noastre. Degeaba constatam dupa ani de zile ca anumiti agenti economici au facut evaziune fiscala si impunem penalitati, amenzi samd, daca acestea nu se incaseaza. De ce? Pentru ca firmele ori sunt cesionate ori nu au niciun patrimoniu ori administratorii au disparut.
Membrii echipelor din Directia Antifrauda se vor concentra pe controalele in zonele cu risc de evaziune ridicat: produsele accizabile, penificatie, alimentatie publica samd, a precizat si seful ANAF, Gelu Diaconu. Banii vor fi cheltuiti pe softul si echipamente IT in proportie de aproape trei sferturi, restul urmand sa acopere cheltuielile de relocare, cursuri de specializare si consultanta.
Banca Mondiala a aprobat un proiect in valoare de 70 milioane euro pentru modernizarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), care are ca scop cresterea eficientei in colectarea impozitelor si a contributiilor sociale, a disciplinei fiscale si reducerea birocratiei.
"ANAF a asezat o fundatie solida pentru urmatoarea generatie de reforme in domeniul administrarii veniturilor statului, care se va derula in cursul urmatorilor cinci ani. ANAF a decis ca urmatoarele reforme sa se concentreze pe combaterea evaziunii fiscale, reducerea poverii administrative asupra contribuabililor si cresterea eficientei in colectare. Proiectul contribuie la aceste obiective.
O ANAF modernizata va fi corecta, orientata catre servicii pentru contribuabili si eficace in identificarea evazionistilor si, prin urmare, va reduce evaziunea. Restructurarea ANAF si regandirea proceselor de business este de importanta vitala pentru obiectivul MFP de a creste veniturile statului ca procent din PIB", a declarat anterior Bernard Myers, specialist in managementul sectorului public in cadrul institutiei financiare. Implementarea proiectului va fi gestionata de ANAF.
Potrivit Bancii Mondiale, progresele inregistrate in perioada de boom economic 2004-2007 privind imbunatatirea performantei veniturilor au fost modeste, raportul venituri-PIB urcand de la 27,2% la 29%. In timpul recesiunii, pierderile inregistrate in privinta veniturilor publice au fost severe, raportul taxe-PIB revenind la 27,2% in 2010. Indicele de eficienta fiscala al Romaniei este printre cele mai reduse din UE, la 54% pentru TVA, respectiv 61% pentru contributiile sociale.
Investitiile in institutii guvernamentale cheie sunt o preconditie importanta pentru ca Romania sa-si continue convergenta la UE, mentioneaza institutia. Guvernul a convenit cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala ca ANAF sa fie reorganizata, activitatea celor 221 de administratii financiare urmand sa fie concentrata in 8 directii regionale si 47 de birouri locale.
Bulgaria a aplicat un program de restructurare a administratiei financiare finantat de Banca Mondiala. Programul implementat in Bulgaria a durat circa cinci ani si a vizat printre altele simplificarea structurii administratiei fiscale prin reducerea numarului filialelor la cinci unitati regionale, avand ca efect cresterea gradului de colectare a impozitelor si taxelor cu 5-6% din PIB.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Soacra încarcerată
Pompierii botoşăneni premiaţi
Lucrări de reparaţii şi întreţinere străzi
Botoşani: Lucia Olaru Nenati decorată de Preşedintele Republicii Moldova
Ministrul Maurizio Lupi l-a sunat pe eroul Ion Purice: "Îl stimez pe acest om"
Protestele împotriva exploatării de la Roşia Montană continuă!
Omul care a ieşit puţin din statistici, dar s-a întors după un an
Modificări radicale pe piaţa televiziunii botoşănene
Ioan Rotundu
Dolineaschi se învârte în jurul cozii PSD
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog