Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
21737
De la 07 Ianuarie 2003
122881804

De ce nu a demisionat Radu Stroe

  • culisele deciziei politice de a-l menţine în funcţie pe ministrul liberal al Internelor
  • 22 January 2014, 23:00
Desi neoficial atat liberalii cat si social democratii au recunoscut ca se impunea demisia lui Radu Stroe din fruntea ministerului de Interne, liderii USL au decis ca este in continuare nevoie de acesta. Surse politice au declarat pentru Hotnews.ro ca, la intalnirea de la Guvern, Victor Ponta si Crin Antonescu au decis mentinerea lui Radu Stroe in functie din motive diferite. Pe de o parte Antonescu nu a vrut ca, prin demisia lui Stroe, imaginea PNL sa fie tarata in scandalul accidentului aviatic. De partea cealalta, PSD mizeaza pe Stroe in anul electoral 2014.
Pe de o parte, Crin Antonescu a fost dispus sa-l sacrifice pe Radu Stroe avand in vederea apropierea acestuia de PSD. De altfel, in interiorul PNL exista o aversiune fata de Radu Stroe si Daniel Chitoiu, cei doi fiind catalogati mai degraba fideli social democratiilor decat lui Crin Antonescu.
Desi liberalii sustineau neoficial demiterea lui Stroe, din punct de vedere strategic, liderul PNL si-a calculat altfel pasii. La intalnirea de la Guvern, potrivit surselor citate, Antonescu a fost dispus sa renunte la Radu Stroe cu o singura conditie: ca la nivel guvernamental si PSD sa renunte la ministrul Apararii Mircea Dusa.
"Din punct de vedere mediatic, noi am fi avut cel mai mult de suferit, un ministru liberal si un secretar de stat, practic toata imaginea negativa era directionata catre noi. In cadrul discutiilor, Antonescu si-a arata disponibilitatea de a accepta demiterile lui Radu Stroe a secretarului de stat Catalin Chiper, dar a sugerat ca si Mircea Dusa ar trebuie sa faca la fel, astfel incat costurile de imagine sa fie impartite, insa Ponta a propus solutia demisiilor din esalonul doi", au explicat sursele HotNews.ro.
Surse din interiorul PSD au declarat pentru Hotnews.ro ca decizia premierului de a-l mentine pe Radu Stroe in functie are legatura si cu campaniile electorale care se apropie. "Conteaza foarte mult un om de incredere in fruntea ministerului in conditiile in care ne asteapta un an electoral foarte greu", au explicat sursele citate.
Daca Radu Stroe ar fi fost demis, PNL trebuia sa numeasca un alt om in locul acestuia. Social democratii se bazeaza pe ajutorul lui Stroe in campaniile electorale care vin, si un alt om numit de Antonescu la Interne ar fi putut sa incurce planurile acestora.
In acest context, liberalii au preferat sa-l lase pe Victor Ponta sa faca anuntul privind demisiile care se impun in cazul accidentului aviatic din muntii Apuseni. De altfel presedintele, PNL Crin Antonescu a incercat sa directioneze responsabilitatea privindu-l pe Radu Stroe catre premierul Victor Ponta.
Antonescu a declarat ca premierul Ponta nu i-a cerut schimbarea din functie a ministrului de Interne si ca nu a existat o discutie in PNL despre schimbarea ministrului Radu Stroe. Intrebat din nou de ce ministrul de Interne Radu Stroe este inca in functie, Antonescu a replicat ca "aceasta a fost decizia premierului.
"In aceasta situatie, asta a fost propunerea primului ministru si am fost de acord cu ea. Am luat act de evaluarea lor si am sustinut-o. In niciun fel domnul prim-ministru nu a sugerat schimbarea ministrului de interne si eu m-am opus. Demiterea unui secretar de stat nu este putin lucru", a tinut sa precizeze liderul PNL.
Totodata, Antonescu a refuzat sa se pronunte asupra declaratiilor lui Stroe, care a afirmat ca regreta ca accidentul s-a petrecut in mandatul sau, spunand ca "omeneste vorbind, cred ca in asemenea momente este greu sa fii ministru, sa fii demnitar, pentru ca trebuie sa intelegi si sa simti ca orice declaratie, orice cuvant in asemenea momente sunt importante".
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Viaţă de caloriferist
Horoscopul zilei
155 de ani de la Mica Unire, marcaţi la Biblioteca Botoşani
„Clovnul” la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache”
CJPCCT Botoşani: Comunicat de presă referitor la Unire
Dreptul la replică al companiei Romtelecom privind „cazul Buhăceni”
Chirtoacă: Unirea Republicii Moldova cu România este un fapt firesc
Comisia Europeană acordă unda verde pentru exploatarea gazelor de şist, cu cerinţe minimale
Război al cuvintelor şi acuzaţii: debut tensionat al conferinţei Geneva II dedicată Siriei
Ministrul economiei a cerut la Moscova sprijin pentru deblocarea exporturilor româneşti de carne în Rusia
Indicele Transformării 2014: România, "o democraţie defectă"
Ucraina: Protestatarii au fost avertizaţi prin SMS că participă la o tulburare în masă
"Atacurile media motivate politic" figurează, al doilea an consecutiv, în raportul MCV
Prognoza meteo pentru joi şi vineri
Botoşani/Darabani: Preotul Buhăianu a fost aspru muştruluit la Mitropolia Iaşi
se spune că a fost „spovedit” de preotul inspector Florin Chirilă de i-au mers fulgi
Nu accept să fiu umilit de Romtelecom
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog