Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1115
De la 07 Ianuarie 2003
123124686
pnl

De ce primarii vor fi mai greu de anchetat

  • si cum sunt constransi functionarii sa avizeze actele emise de primar. Modificarile la legea administratiei au trecut de Parlament
  • 16 May 2017, 23:00
Primarii vor fi mai greu de anchetat iar functionarii din subordine sunt constransi sa avizeze actele emise de primar sub ameninarea raspunderii civile sau penale, au explicat juristii consultati de HotNews.ro efectele modificarilor aduse legii administratiei, votate luni seara de plenul Senatului. Modificarile la legea administratiei au trecut cu votul tuturor partidelorm, mai putin a senatorilor USR care au votat impotriva. Presedintele Iohannis poate sa intoarca legea in Parlament o singura data pentru revizuire.
In prezent, textul Art. 128 la care se face referire in proiectul de lege este urmatorul:
"Consilierii locali sau judeteni, dupa caz, primarii, viceprimarii, primarul general al municipiului Bucuresti, primarii si viceprimarii subdiviziunilor administrativ-teritoriale, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene, raspund exclusiv, dupa caz, contraventional, administrativ, civil sau penal pentru faptele savarsite in exercitarea atributiilor ce le revin, in conditiile legii, daca actele pe care le emit nu au avizul de legalitate dat de secretarul institutiei precum si semnaturile functionarilor publici cu atributii in domeniul actului emis".
Proiectul de lege prevede modificarea articolului astfel:
(1) Consilierii locali sau judeteni, dupa caz, primarii, viceprimarii, primarul general al municipiului Bucuresti si viceprimarii, primari si viceprimari subdiviziunilor administrativ-teritoriale, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene, secretarii unitatilor administrativ-teritoriale si personalul din aparatul de specialitate al primarului, respectiv al consiliului judetean, raspund, dupa caz, contraventional, administrativ, civil sau penal pentru faptele savarsite in exercitarea atributiilor ce le revin, in conditiile legii.
Parlamentarii au introdus un nou alineat, care legifereaza practic ce a stabilit deja Curtea Constitutionala in legatura cu abuzul in serviciu. Primarii nu vor mai raspunde pentru oportunitatea deciziei. Altfel spus, numeroasele situatii in care o administratie locala decide in mod abuziv sa realizeze investitii cu dedicatie, chiar daca sunt inutile pentru comunitate, nu vor mai putea fi anchetate.
3) Aprecierea necesitatii si oportunitatea adoptarii si emiterii actelor administrative apartine exclusiv autoritatilor deliberative, respectiv executive si nu pot face obiectul controlului altor autoritati. Intocmirea rapoartelor prevazute de lege, contrasemnarea sau avizarea pentru legalitate si semnarea notelor de fundamentare angajeaza raspunderea administrativa, civila sau penala, dupa caz, a semnatarilor, in cazul incalcarii legii, in raport cu atributiile specifice.
Potrivit expertilor in drept consultati de HotNews.ro, modificarea face aproape impozibila urmarirea penala oamenilor din administratie, din moment ce nu mai au ce lege sa incalce pentru a fi incadrati la abuz in serviciu. Ce se intampla insa daca functionarii din subordinea primarului refuza sa semneze un act abuziv promovat de primar? Doua articole noi rezolva aceasta problema. Functionarul este practic constrans sa semneze si il obliga sa justifice un eventual refuz.
6) Refuzul functionarilor publici si al personalului contractual din aparatul de specialitate al primarului, respectiv al consiliului judetean de a semna, respectiv de a contrasemna ori aviza actul administrativ, precum si eventualele obiectii cu privire la legalitate, se face in scris, in termen de 3 zile lucratoare de la data primirii actului si se inregistreaza intr-un registru special destinat acestui Scop.
(7) Persoanele prevazute la alin.(6) care refuza sa semneze, respectiv sa contrasemneze ori sa avizeze sau care prezinta obiectii cu privire la legalitate, fara acoperire sustinuta de temeiuri juridice, raspund administrativ, civil sau penal, dupa caz, in conditiile legii.
Proiectul cu modificarile mentionate a fost adoptat cu 97 voturi "pentru" si 8 "impotriva". Modificarile au fost sustinute in plen de toate partidele, cu exceptia senatorilor USR. Senatoarea USR Florina Presada a declarat ca "este periculoasa exonerarea primarilor de la raspundere".
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Reproşul ginerelui
Horoscopul zilei de 17.05.2017
APIA Botoşani .- Comunicat de presă
Horia Colibasanu a urcat marti pe Everest fara oxigen si fara serpasi:
A fost oribil de greu si foarte, foarte frig
Fermieri mai putini, suprafete totale mai mari, raportate pentru banii europeni
Olguta Vasilescu: Inechitatile din sistemul bugetar vor fi corectate abia in 2022
Suntem dispusi la concesii la legea salarizarii
Acordurile comerciale de liber-schimb nu pot fi incheiate fara acordul parlamentelor nationale
Romania a avut cea mai mar crestere economica procentuala din UE in primul trimestru 2017
Persoanele condamnate penal definitiv nu pot candida la alegerile parlamentare si prezidentiale
Cine ar castiga alegerile intr-o competitie Iohannis – Firea?
Cum arata clasamentul increderii in personalitati
Cine scufunda PNL mai repede: Orban sau Busoi?
Deputatii au votat cresteri de salarii cu 20% pentru mai multe categorii de personal
Presedintia, dupa ce Senatul a decis ca seful "Doi si-un sfert" va fi numit fara avizul CSAT:
Grav si ingrijorator, o noua actiune dintr-un plan de limitare a atributiilor presedintelui
A sosit şi pentru elevul martir Călinescu ziua dreptăţii
DNA Iaşi acţionează, DNA Suceava moţăie
Ioan Rotundu
De bine ce-o ducem, ne este tot mai rău
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog