Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Editorial
Administraţie
Alune americane
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11144
De la 07 Ianuarie 2003
122896793

De la ce se mai ceartă PSD şi PNL pe teme constituşionale

  • 7 June 2013, 23:00
Dezbaterile pe revizuirea Constitutiei au creat divergente intre PSD si PNL pe trei teme. Definirea familiei - care duce implicit la interzicerea casatoriilor gay, regimul interceptarilor si obligativitatea platirii creantelor de catre stat au creat tensiuni in interiorul USL. Surse din USL au declarat pentru Hotnews.ro ca, in urma intalnirii de joi a celor doi lideri, liberalii ar fi acceptat solicitarile lui Victor Ponta si vor relua votul pe articolele aflate in disputa.
Cele trei amendamente care au creat disputele:
Definirea familiei - subiect de mare impact social
Art.48.- (1) Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor.
Amendamentul adoptat atat de PNL, cat si de reprezentantii PSD in comisia de revizuire a Constitutiei, care interzice de facto casatoriile gay, a provocat reactia premierului Victor Ponta.
Victor Ponta: Eu cred ca actuala prevedere constitutionala referitoare la casatorie, dupa care desigur avem Codul civil, e foarte clara. Aceasta modificare constitutionala trebuie sa fie cat mai supla. Pentru noi este important sa avem o Constitutie care sa ne permita in urmatorii 10 - 20 de ani sa nu trebuiasca sa schimbam Legea fundamentala din sase in sase luni. Nu e un lucru normal. Trebuie sa avem Constitutie indreptata spre ideea de suplete si de a nu pune in Constitutie o multime de interdictii care dupa aceea nu stim ce sa facem cu ele. Dupa intalnirea liderilor USL, Crin Antonescu a recunoscut ca exista pareri divergente intre PSD si PNL pe definitia casatoriei si a lasat sa se inteleaga ca se va reveni asupra articolului.
Crin Antonescu: Noi am dat un vot pe chestiunea aceasta. Daca se va solicita reluarea votului, cum s-a intamplat si in alte cazuri, o repronuntare, o vom face. In ce ma priveste, imi mentin pozitia.
Interceptarile fara mandat
O alta chestiune in care punctele de vedere ale celor doi lideri nu au coincis este durata interceptarilor fara mandat. Liberalii au propus printr-un amendament al deputatul Vasile Horga ca procurorii sa poata dispune interceptarea pentru 24 de ore si apoi sa ceara mandat de la un judecator, in timp ce PSD doreste mentinerea la 48 de ore a intervalului cum este in prezent.
Art 28, alin.3 In cazul in care exista urgenta deosebita in luarea uneia din masurile prevazute la alin.(2), procurorul poate sa dispuna prin ordonanta, cu respectarea conditiilor prevazute de lege, luarea masurii pe o perioada de 24 de ore. Indata dupa luarea masurii, procurorul se adreseaza instantei de judecata competente care decide asupra masurii dispuse de procuror si, daca s-a cerut, asupra luarii masurii in continuare.
Dupa intalnirea cu Ponta, presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat ca termenul de 48 de ore privind emiterea de catre procurori a unui mandat de interceptari este unul 'rezonabil', punctand ca articolul cu aceasta prevedere la Constitutie era in favoarea individului, in favoarea celui cercetat.
Crin Antonescu: Nimeni nu abordeaza in termeni de beligeranta. Nu sunt oameni care lupta impotriva procurorilor si oameni care lupta impotriva altcuiva. Procurorii au rostul lor - sunt o institutie foarte importanta - Constitutia trebuie sa le garanteze lor, tocmai ca sa-si faca datoria in societate, niste mijloace de actiune. Pe de alta parte, sensul articolului era in favoarea individului, celui cercetat, care sa aiba niste garantii si tocmai de aceea se introduce aceasta limita
Victor Ponta: Noi de fapt facem o modificare importanta pana acum pe siguranta nationala - se puteau emite mandate de interceptare pana la 60 de zile doar de procuror. Acum, modificarea fundamentala in Constitutie este ca nu se mai poate face lucrul acesta, dar in situatii speciale si 48 de ore chiar reprezinta situatii speciale. De exemplu, ai sambata la pranz o informatie pentru un trafic de droguri sau terorism si nu gasesti un judecator imediat pe 48 de ore, dupa aceea, cu confirmarea judecatorului, ai incredere in procuror, pentru ca este magistrat si isi poate asuma aceasta raspundere. Aici e vorba mai mult de practica si de faptul ca toate principiile pe care le enuntam in Constitutie nu trebuie sa creeze in practica de la intentii bune situatii neplacute.
Creantele statului
Un alt punct nevralgic intre PSD si PNL pe revizuirea Constitutiei este amendamentul propus de senatorul PNL Tudor Chiuariu si adoptat de catre Comisie, amendament care stipuleaza ca datoriile statului au acelasi regim juridic ca si contributiile fiscale.
Amendamentul introdus de liberali pune presiune pe Guvern, bugetul statului urmind sa fie grevat de plata datoriilor cu penalitati.
Crin Antonescu: Voi mentiona un lucru care mi se pare foarte important si care asaza la nivel constitutional pentru prima data regimul juridic egal intre creantele statului si contributiile fiscale ale cetatenilor ale companiilor, ale tuturor institutiilor.
Pana acum s-a invocat de foarte multe ori faptul ca nu exista un regim juridic egal de responsabilitate a statului ca si a companiilor private
Surse citate de site-ul Gandul.info sustin ca social democratii au solicitat liberalilor, in sedinta USL de joi, din biroul lui Crin Antonescu sa revina asupra articolului si sa-l modifice. "Premierul Ponta a spus ca bugetul nu poate suporta si plata dobanzilor si a penalitatilor, motivand ca deja sunt plati restante de facut pentru magistrati, drepturi de proprietate, fonduri europene", au declarat pentru Gandul surse din USL.
Trebuie precizat ca social democratii si liberalii au convenit sa revina asupra celor trei articole si sa le amendeze in viitoarele sedinte ale Comisiei pentru revizuirea Constitutiei.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Destăinuirea soţiei
Eva Simon (Ungaria): Masochismul unguresc
Guvernul Ponta ne pregăteşte ceva pe seama certificatelor verzi
se pare că factura la curentul electric va fi mai mare
Fost deputat PSD condamnat la trei ani închisoare
Titus Corlatean se va duce la Moscova
Regionalizarea va umfla schema de personal a consiliilor judeţene
Chiuariu vrea ca parlamentarii să cheme la ordin Justiţia
Salut propunerea, dar am şi îndoieli
Ioan Rotundu
Botoşani: Lansarea „Cărţii de aur” i-a speriat pe cei de la Cultură
Ioan Rotundu
Alune americane
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog