Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13136
De la 07 Ianuarie 2003
122898785

De la nenorocirea particulară la dezastrul general

  • Ioan Rotundu
  • 10 November 2015, 23:00
Nenorocirea consumată la Club Colectiv din Bucureşti a dezlănţuit o adevărată şi nebunească vânătoare de vrăjitoare, adică de unităţi private sau de interes public care nu au autorizaţii ISU, mai pe înţeles de la Pompieri. A trebuit să moară aproape 50 de tineri ca instituţiile statului de resort să înceapă a-şi face datoria. Numai că modul în care aceste instituţii vrea să aplice legea este unul aberant şi aducător de importante pagube atât bugetului ţării cât şi educaţiei în ansamblu ei.
Nu vreau să mai comentez pe seama faptului că Arena naţională şi alte locuri publice cu accesul a mii de cetăţeni nu au avut autorizaţie ISU pentru că s-a tot bătut monedă pe această temă. Altceva vreau să pun în evidenţă. Modul în care îşi fac acum datoria cei de la ISU, respectiv Pompieri. L-am auzit pe sirianul Raed Arafat dând dispoziţii, în calitate de şef ISU, ca Pompierii să închidă toate localurile publice care nu au autorizaţie. Chiar şi dacă în acele localuri, în momentul controlului, se desfăşoară o petrecere privată cum ar fi o nuntă. Arafat a fost extrem de explicit la întrebarea unui reporter: „Da, închidem şi chiar dacă este o nuntă!”
Arabul acesta confundă o nuntă la români cu bâţâiala arabilor în jurul cortului. O căsătorie la români este un eveniment unic în viaţă pentru acei tineri şi nu trebuie ca fericirea lor să fie distrusă din ordinul unui arab care habar n-are de tradiţiile poporului care l-a adoptat. Ce vină au mirii că localul nu a avut autorizaţie ISU şi de ce să fie în obligaţia lor să verifice la patron dacă are o astfel de autorizaţie, doar pentru că aşa vrea Arafat?
S-a închis bazarul de la Suceava, loc unde funcţionează peste 1300 de puncte comerciale. O parte dintre aceşti patroni au şi angajaţi. Un Moş Teacă, general de Pompieri, a decis închiderea deşi se ştia că acest spaţiu nu este autorizat ISU de la un incendiu ce a avut loc anterior. De la acel incendiu au trecut luni de zile şi nu s-a luat nicio măsură.
S-a închis bazarul în prag de iarnă, lăsând fără venituri cel puţin 2000 de angajaţi, patroni şi salariaţi. Ieri, peste 300 de patroni au protestat în stradă. Dar pentru că acest Moş Teacă, general de Pompieri, nu şi-a făcut datoria până acum de ce Arafat nu-l demite? Pentru că ar fi o decizie politică şi nu are curajul să-i supere pe cei din PSD.
93% din şcoli nu sunt autorizate ISU. Nu de ieri, nu de alaltăieri, ci de ani şi ani de zile. Nici un inspector general de IŞJ n-a fost tras la răspundere. Nici un secretar de stat din ministerul Educaţiei nu a fost demis. Nici un ministru de la Educaţie n-a fost tras la răspundere. Nici în trecut, nici acum când s-a întâmplat o nenorocire. De ce? Pentru că torul aparţine unei decizii politice iar politicienii care ar trebui s-o ia n-au niciun interes.
S-au închis case de cultură pentru că nu sunt autorizate ISU. Case care funcţionează de zeci şi zeci de ani. În pragul sărbătorilor de iarnă, când se desfăşoară activităţi tradiţionale de Crăciun şi Anul Nou s-a pus lacăt pe uşa de intrare în aceste localuri de cultură pentru că un sirian nu înţelege că astfel de probleme de ordin administrativ nerezolvate în ani de zile nu se pot rezolva peste noapte iar închiderea acestor săli înseamnă blocarea activităţilor culturale.
Ciudat, dar acest Arafat n-a zis nimic despre biserici. Nicio biserică nu are două ieşiri. Într-o biserică se umblă cu fost deschis ca şi în jurul ei la anumite evenimente. Nicio biserică nu putea fi autorizată de SU în lipsa a două guri de evacuare. În anul 1930, în biserica din Costeşti – Argeş au ars 118 creştini şi nu s-au închis bisericile din România .
Acum un an au ars chiliile de la mănăstirea de măicuţe de la Lebăda – Botoşani şi nu s-a alarmat nimeni că mănăstirea nu avea autorizaţie ISU. De ce umblă Arafat cu jumătăţi de măsură? Închide locaşurile de cultură şi de evenimente publice şi lasă deschise bisericile? Pentru că deciziile luate sunt politice şi nu profesioniste. Toată admiraţia pentru acest Arafat ce-a făcut pentru Medicina de urgenţă dar când ia decizii care ne afectează tradiţiile, obiceiurile, cultura şi educaţia nu putem rămâne pasivi. Întâi să fie traşi la răspundere factorii administrativi de decizie, după care să fie luate sancţiuni de pedepsire a comunităţii, dar nu înainte de a se fi desfăşurat munca de prevenire.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 11.11.2015
Bancul zilei: Poliţistul istoric
Reţeta zilei: Ardei iuţi muraţi
David Cameron: Un grup de tari ar trebui sa aiba dreptul sa blocheze legislatia europeana
Un britanic a escaladat Turnul Eiffel fara nicio asigurare
Agentia Mondiala Antidoping a suspendat laboratorul de la Moscova
Legea prin care creditele ipotecare pot fi stinse cu bunurile ipotecate (legea darii in plata) a trecut de Comisia pentru Buget a Camerei Deputatilor
In plin proces de schimbare a Guvernului, Ministerul Energiei a demarat actiunea de politizare a companiei Electrica
Ofiterii ISU s-au oferit sa ii ajute pe patronii de la Colectiv cu intocmirea dosarului PSI
PSD arunca in aer bugetul pe 2016
Partidul condus de Liviu Dragnea vrea marirea cu 10% a salariilor pentru toti bugetarii de la 1 decembrie
Botoşani: „Maidanezii” au lătrat, caravana politicienilor îşi vede de drum
Ioan Rotundu
Mesaj pentru lichelele în sutană
Ioan Rotundu
Şase cetăţeni sirieni depistaţi la frontiera de nord
Bărbat înecat în fântână, scos de pompieri
Cine este Dacian Ciolos, premierul desemnat de Klaus Iohannis
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog