Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Social
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
25141
De la 07 Ianuarie 2003
122885208

De luna viitoare, platile si incasarile cash efectuate de firme si persoane fizice vor fi limitate

  • 9 April 2015, 23:00
Platile din avansuri spre decontare vor putea fi facute in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei, stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare, se arata in Legea pentru intarirea disciplinei financiare prinvind incasarile si platile, publicata joi in Monitorul Oficial.
Documentul limiteaza si platile facute intre persoane fizice la 50.000 de lei (11.300 de euro la cursul de joi al BNR). Cu alte cuvinte, orice vanzare, cumparare/imprumut intre doua persoane fizice poate fi facuta cash doar pana la acest plafon, restul prin banca. Legea va intra in vigoare peste 30 de zile. Limitarea platilor in numerar include si persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale, cele familiale, liber profesionistii, persoanele fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica.
In ce cazuri NU se aplica limitarea plafoanelor cash:
- depunerea de numerar in conturile deschise la banci, inclusiv in automatele de incasari in numerar (art.5a);
- plata cheltuielilor de deplasare in interes de serviciu, in limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizatiei si a cazarii pe timpul deplasarii, precum si a cheltuielilor neprevazute;((art.5b)
- plata in numerar a impozitelor, taxelor, contributiilor, amenzilor si a altor obligatii datorate bugetului general consolidat al statului (art 5c);
- retragerea de numerar din conturi deschise la banci pentru plata salariilor si a altor drepturi de personal (art 5d);
- transferarea de sume prin intermediul institutiilor care presteaza servicii de plata autorizate de BNR sau autorizate in alt stat membru al Uniunii Europene si notificate catre BNR (art 5e);
- depunerea de numerar in automate ce functioneaza pe baza acceptatoarelor de bancnote sau monede (art 5f)
Ce trebuie sa stiti neaparat:
Sunt interzise incasarile fragmentate in numerar de Ia beneficiari pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 lei si, respectiv, de 10.000 lei, in cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum si fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a caror valoare este mai mare de 5.000 lei, respectiv de 10.000 lei.
Se pot achita facturile cu valori care depasesc plafonul de 5.000 lei, catre furnizorii de bunuri si servicii, respectiv de 10.000 lei, catre magazinele de tipul cash and carry, astfel: 5.000 lei/10.000 lei in numerar, suma care depaseste acest plafon putand fi achitata numai prin instrumente de plata fara numerar.
Incasarile si platile in numerar intre persoanele fizice, efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestarii de servicii, precum si cele reprezentand acordarea/restituirea de imprumuturi, se vor putea efectua intr-o limita zilnica de 50.000 de lei/tranzactie. Sunt interzise incasarile si platile fragmentate in numerar pentru tranzactiile mai mari de 50.000 de lei, dar si fragmentarea unei tranzactii mai mari de 50.000 de lei. (art.10)
Incasarile in numerar efectuate de firme, de la persoane fizice, reprezentand cesiuni de creante, primiri de imprumuturi sau alte finantari, precum si contravaloarea unor livrari de bunuri sau a unor prestari de servicii, urmeaza sa se efectueze in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoana (art.4)
Sunt interzise incasarile fragmentate de la o persoana, pentru operatiunile de incasari in numerar mentionate anterior, cu o valoare mai mare de 10.000 lei, precum si fragmentarea tranzactiilor reprezentand cesiuni de creante, primiri de imprumuturi sau alte finantari, respectiv fragmentarea unei livrari de bunuri sau a unei prestari de servicii, cu o valoare mai mare de 10.000 lei (exceptie facand platile in rate convenite prin intermediul unui contract de vanzare-cumpare special intocmit in acest sens)
Operatiunile de plati in numerar efectuate de firme, catre persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si restituiri de imprumuturi sau alte finantari. Acestea s-ar putea efectua cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre o persoana. Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre o persoana pentru tranzactii mai mari de 10.000 de lei (art. 4.4)
Este interzisa acordarea oricaror avantaje clientilor pentru efectuarea platilor in numerar. Acordarea unor avantaje clientilor ce platesc cu numerar sau acordarea de banci a unor sume cu numerar mai mari decat plafoanele ori fragmentarea solicitarilor de numerar se sanctioneaza cu amenda intre 3.000 lei si 4.500 lei.
Foarte important: plafoanele pentru persoanele aflate in sfera legii ce au mai multe casierii sunt aplicabile pe fiecare casierie. Si sucursalele sau sediile secundare ale persoanelor juridice ce au casierii proprii sau cont deschis la o institutie bancara aplica aceleasi prevederi.
In cazul retururilor de bunuri si servicii pentru facturi stornate, sumele restituite catre beneficiari se pot face cu numerar intr-un plafon de 5.000 lei respectiv 10.000 lei iar diferenta numai prin instrumente bancare.
In cazul returnarii de bunuri catre persoane fizice sau neprestarii de servicii catre persoane fizice, restituire sumelor poate fi facuta in numerar in limita a 10.000 lei.
Pentru depasirea plafonului de plati se aplica o amenda contraventionala in valoare de 10% din suma incasata/platita peste plafonul reglementat.
Ordonanta mai are si cateva prevederi aplicabile institutiilor financiar bancare, respectiv comisioanele interbancare nu vor depasi 0,2% cand sunt utilizate cardurile de debit respectiv de 0,3% cand sunt utilizate cardurile de credit.
Potrivit legii, Cap. I intra in vigoare la 30 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Prevederile art. 15 se aplica la 12 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
Cum sunt in alte tari tratate tranzactiile cash?
Inca de la sfarsitul anului 2011, Italia a limitat tranzactiile in numerar la 1.000 de euro pentru rezidenti. "Avem nevoie de revolutionarea gandirii italienilor", spunea la acel moment premierul italian Mario Monti, potrivit Bloomberg. In Italia, costul evaziunii fiscale este estimat la 120 de miliarde de euro anual.
In Spania, a intrat in vigoare, in octombrie 2012, actul normativ prin care sunt interzise tranzactiile in numerar care depasesc 2.500 de euro. "Realitatea sociala si economica in contextul crizei si al austeritatii bugetare face astazi frauda fiscala mai demna de repros ca oricand", se afirma in preambulul legii. Economia subterana se ridica la 245 de miliarde de euro, respectiv 23% din produsul intern brut al Spaniei.
In Suedia, operatiuni banale precum cumpararea biletelor pentru transportul in comun sau donatiile la cutia milei se fac doar in forma electronica.
Doar 5% din tranzactiile anuale din economie care au loc in Norvegia se mai fac cu bani lichizi, iar institutiile financiare din aceasta tara sustin ca autoritatile de la Oslo ar trebui sa renunte la banii lichizi pana in 2020
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Botoşani: Cuplul Portariuc - Andrei învins la bară de Eugen Ţurcanu
Ioan Rotundu
Bancul zilei: Meditaţia medicului ginecolog
Reţeta zilei: Pulpă de berbecuţ coaptă încet cu glazură de rodie
Horoscopul zilei
Visuri redemptive: Doctrina lui Marx și sanctificarea violenței
Telescopul Hubble a fotografiat o serie de obiecte ciudate verzi in spatiu. Cum se formeaza "fantomele efemere"
Procurorii DNA au ridicat de la sediul PNL Prahova registrul de sponsorizari din perioada 2011-2015
In judetul Satu Mare s-a descoperit un centru tribal de 56 ha ce dateaza de aproape trei milenii
Prognoza meteo pentru vineri
Traian Basescu critica din nou justitia
Ce sanse are un inculpat in fata judecatorului daca el este pe aceeasi baricada cu procurorul?
Autoritatea religioasa din Turcia a stabilit ca folosirea hartiei igienice este permisa de Islam
Documente privind sponsorizari primite de PNL si PSD Prahova, ridicate de DNA
in dosarul lui Iulian Hertanu, cumnatul premierului
Finantari UE de cate 25.000 de euro pentru tineri care isi deschid o afacere, disponibile la CJ Ilfov
Unde si cum se fac inscrierile
Secretarul executiv al PMP, Sebastian Moise, mentionat in dosarul retrocedarilor ilegale
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog