Judeţul Botoşani se situează printre judeţele în care se înregistrează un deficit mediu de iod din alimentaţia populaţiei. Potrivit doctorului endocrinolog Dan Radu, la nivelul judeţului Botoşani s-au realizat nişte studii şi analize în ceea ce priveşte concentraţia de iod din apa din fântânile din unele localităţi din mediul rural. Astfel, s-a constatat că există fântâni în care concentraţia de iod din apă nu este suficientă.
Sunt localităţi în care în fântânile dintr-o anumită zonă există o cantitate de iod acceptabilă, iar într-o altă parte a localităţii dintr-o fântână ce are o altă pânză freatică există un deficit de iod, susţine doctorul endocrinolog Dan Radu. Din acest motiv doctorul endocrinolog consideră că populaţia din Botoşani trebuie să consume în alimentaţie sare iodată. În anul 2005 erau în evidenţă 2894 de cazuri de guşă simplă, din care 82 de cazuri au fost identificate în primele şase luni ale anului. În anul 2006 sunt în evidenţă 3121 de cazuri, din care 163 nou înregistrate. În acest condiţii lipsa iodului în alimentaţie produce grave tulburări atât la copii, cât şi la adulţi. Manifestărilor pot fi scăderea energiei, a capacităţii intelectuale şi a rezistenţei la boli. Guşa tiroidă este singura manifestare fizică şi apare de obicei când persoana respectivă este serios privată în alimentaţie de sarea iodată. Studiile care investighează starea de nutriţie sunt adesea îndreptate spre copilul şcolar, deoarece în această perioadă pot fi depistate tulburări de alimentaţie mai vechi sau nou apărute, odată cu integrarea copilului în şcoală. Stresul legat de integrarea şcolară poate duce la tulburări ale comportamentului alimentar şi îmbolnăviri specifice. Toate acestea duc la scăderea performanţelor şcolare, urmate de dezinteres şi în timp chiar de abandon şcolar. Potrivit coordonatorului campaniei de informare asupra consumului de sare iodată, Andrei Buraga, au fost monitorizate şi informate aproximativ 120 de localităţi din mediul rural de pe raza judeţului.
În acest proces au fost abordate aproximativ 1500 de femei şi 200 de comercianţi. Bineînţeles că acest proces continuă, susţine coordonatorul judeţean al campaniei. Între anii 2002 şi 2004 s-a înregistrat o reducere a deficitului de iod la copiii şcolari, iar acest lucru coincide cu introducerea noii legislaţii privind iodarea sării destinate consumului uman şi fabricării pâinii. Pentru a fi eficientă în prevenirea tulburărilor prin deficit de iod, sarea iodată trebuie păstrată în recipiente bine închise, ferită de lumină şi umezeală şi trebuie adăugată la sfârşitul pregătirii hranei pentru a evita pierderile de iod prin evaporare din timpul fierberii sau prăjirii. Mai mult, prin legislaţia prezentă, dar şi datorită necesităţii de a asigura o cantitate suficientă de iod pentru alimentaţia populaţiei, brutarii trebuie să folosească la fabricarea pâinii doar sare iodată. În felul acesta panificatorii vor contribui la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei şi pot evita potenţialele amenzi aplicate conform legii. (Margareta NICHIFOR)