Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11525
De la 07 Ianuarie 2003
122871592

Deficitul bugetar a ajuns la 4,2 miliarde de lei după trei luni

  • 25 April 2013, 23:00
Deficitul bugetar a urcat dupa primele trei luni la 4,19 miliarde de lei, reprezentand 0,67% din PIB, si s-a incadrat in tinta convenita cu FMI pentru aceasta perioada, de 4,5 miliarde de lei, potrivit datelor Ministerului Finantelor, citate de Mediafax.
Executia bugetului general consolidat s-a incheiat dupa doua luni cu un deficit de 2,44 miliarde de lei ( 0,39% din PIB).
Veniturile bugetare au totalizat 47,04 miliarde de lei (7,5% din PIB) la finele lunii martie si au fost cu 3% mai nari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Pe categorii de venituri, incasarile din TVA au fost mai mari cu 9,5%, iar cele din impozitul pe venit si contributiile de asigurari sociale cu 11,5% si, respectiv 3,6%, datorita cresterii veniturilor salariale ca urmare a masurilor de reintregire a salariilor bugetarilor si a majorarii salariului minim de la 1 februarie.
Accizele au crescut (+9,3%) ca urmare a majorarii accizei la motorina si a implementarii unor reforme administrative de imbunatatire a colectarii. Incasarile din impozitul pe profit s-au redus cu 4,8% fata de aceeasi perioada din anul precedent, ca urmare a modificarii termenelor de regularizare a platilor din anul anterior si a introducerii noilor provizioane prudentiale la banci potrivit normelor contabile internationale.
La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat, de asemenea, cresteri fata de anul precedent la veniturile din impozite si taxe pe proprietate, care au urcat cu 4,7 %.
Veniturile nefiscale au avansat cu 0,5% la nivelul bugetului general consolidat, cresterea inregistrandu-se la bugetul de stat cu 12,7% si la bugetele locale cu 0,4,%, in timp ce la institutiile autofinantate s-au redus cu 1,5%.
Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 51,23 miliarde lei (8,2% din PIB), au crescut in termeni nominali cu 4,4% fata de aceeasi perioada din anul precedent.
Cheltuielile de personal au crescut cu 19,9%, ca urmare a reintregirii salariilor personalului bugetar. Cheltuielile cu bunuri si servicii au avansat cu 11,3%, odata cu accelerarea procesului de achitare a arieratelor de catre autoritatile locale si a platilor din fondul national de sanatate.
S-au inregistrat de asemenea cresteri fata de anul 2012, in principal, la dobanzi, cu 14%, si la subventii, cu 13,9%.
Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 6 miliarde lei (0,96% din PIB).
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Dispută conjugală
Gastronomie: Pulpite coapte pe jar
Procedura de soluţionare a contestaţiilor împotriva actelor administrative fiscale
Victor Ponta l-a numit ieri pe Gelu Ştefan Diaconu şef la Fisc
Curtea de Apel Suceava: Judecătorii sunt miloşi cu infractorii
Economia moare iar deputatul PSD Ciofu ne oferă bone
PNL ia de bune promisiunile lui Portariuc
Taxe şi impozite mai mici, la iniţiativa deputatului PNL Costel Şoptică
CLM Botoşani: Manipulare sau corupţie la nivel de metastază
De unde au mai apărut şi auxiliarele astea?
Miluţă Jijie somat să spună ce-a făcut pentru Eminescu
Consilierii municipali PNL s-au desolidarizat de cei ai PSD
ei au blocat la vot un interes personal al lui Portariuc
Consilierii locali l-au atacat pe primar… în stil de haită canină
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog