Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Religie
Publicitate
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10515
De la 07 Ianuarie 2003
122870582

Depresia - "duşmanul invizibil al Uniunii Europene"

  • 20 February 2009, 23:00
Sănătatea mintală reprezintă un bun social important care influenţează calitatea vieţii cotidiene. "Depresia (şi sinuciderea care o urmează de obicei) este duşmanul invizibil al Uniunii Europene, deoarece face mai multe victime decât accidentele rutiere", a declarat raportorul PE, Evangelia Tzampazi (PSE, Grecia), transmite Romanian Global News citand Prompt Media.
Este suficient să amintim următoarele date legate de importanţa sănătăţii mintale:
- una din patru persoane este afectată de o formă de tulburare psihică cel puţin o dată în viaţă,
- depresia este una dintre cele mai frecvente forme de tulburări - una din şase femei din Europa fiind afectate - şi se estimează că până în 2020 va fi cea mai frecventă boală din lumea dezvoltată şi a doua cauză de handicap,
- în UE se comit anual aproximativ 59000 de sinucideri, dintre care 90% cauzate de tulburări mintale,
- categoriile vulnerabile şi marginalizate, cum ar fi şomerii, emigranţii, persoanele cu handicap, oameni care au suferit abuzuri sau consumatorii de substanţe psihotrope sunt predispuse într-o măsură mai mare să fie afectate de probleme de sănătate mintală,
- într-o Europă care îmbătrâneşte, tulburările neurodegenerative devin din ce în ce mai frecvente.
Măsuri de prevenire a depresie şi sinuciderii - Statele membre sun invitate să pună în aplicare programe transsectoriale de prevenire a sinuciderii, în special în rândul persoanelor tinere şi al adolescenţilor, promovând un mod de viaţă sănătos, reducând factorii de risc, cum ar fi accesul uşor la produse farmaceutice, droguri, substanţe chimice nocive şi abuzul de alcool.
Este deosebit de important să se garanteze acordarea de tratament pentru persoanele care au avut tentative de sinucidere şi de tratament psihoterapeutic pentru familiile persoanelor care s-au sinucis. Totodată se recomandă instituirea de reţele regionale de informare destinate personalului medical, utilizatorilor serviciilor şi persoanelor cu probleme de sănătate mintală, familiilor, instituţiilor de învăţământ şi locurilor de muncă ale acestora, la care să aibă acces şi organismele locale şi publicul, cu scopul de a reduce frecvenţa cazurilor de depresie şi a comportamentului suicidal.
Sănătatea mintală a tinerilor - Deputaţii europeni invită statele membre să pună în aplicare programe de sprijin pentru părinţi, în special pentru familiile dezavantajate, şi să promoveze înfiinţarea funcţiilor de consilier psiholog în fiecare şcoală secundară, astfel încât să se acorde asistenţă pentru nevoile social-emoţionale ale tinerilor, acordându-se o atenţie deosebită programelor de prevenire cum ar fi îmbunătăţirea respectului de sine şi gestionarea crizelor.
Sănătatea mintală la locul de muncă - Locul de muncă joacă un rol central pentru integrarea socială a persoanelor cu probleme de sănătate mintală. Acordarea de sprijin pentru recrutarea, menţinerea, reabilitarea şi revenirea acestora la locul de muncă este necesară în special pentru integrarea grupurilor celor mai vulnerabile, inclusiv a comunităţilor aparţinând minorităţilor etnice. Angajatorilor li se solicită să promoveze un mediu de lucru sănătos, acordând atenţie stresului la locul de muncă, cauzelor subiacente ale tulburărilor psihice survenite la locul de muncă, şi abordării acestor cauze.
Combaterea stigmatizării - Deputaţii solicită organizarea unor campanii de informare publică privind cele mai comune simptome ale depresiei şi tendinţele sinucigaşe prin intermediul mijloacelor de informare, al Internetului, al şcolilor şi al locurilor de muncă, cu scopul de a promova sănătatea mintală, a spori nivelul de cunoştinţe. Mijloacelor de informare le revine un rolul esenţial al în modificarea percepţiilor asupra tulburărilor psihice şi solicită dezvoltarea unor orientări la nivel european pentru o mediatizare responsabilă a aspectelor legate de sănătatea mintală. Eliminarea stigmatizării persoanelor cu probleme de sănătate mintală implică abandonarea aplicării unor tratamente invazive şi inumane, precum şi a practicilor bazate pe principiul conform căruia persoanele bolnave mintal trebuie ţinute închise.
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Boc creează funcţii de înalţi reprezentanţi ai Guvernului
pentru Basarabia şi românii din afară
Comuniştii de la Chişinău impun SIS-ului metodele KGB-iste
Autonomia maghiară îşi ia avânt la Cluj
Sinodul Mitropolitan de la Cluj îl interpelează pe Băsescu
în problema paşapoartelor biometrice
Inundaţiile – cel mai mare risc al botoşănenilor
Comunicat de presă E.ON
Locuitorii cătunului Balta Roşie vor pătrunde, în sfârşit, în mileniul trei
Horoscop
Doar cu proteza… mai poate
Răfuiala femeilor PSD - PC
O vânzare barosană
Masoneria botoşăneană
Românul şi picătura de fericire
Pulpă de porc marinată
Conţac a fost demis pentru că a fost slobod la gură faţă de presă
SC Urban Serv se roagă să nu ningă!
Ţâbuleac vrea să resusciteze ATOP-ul
Urmărită internaţional pentru trafic de persoane încarcerată la Botoşani
Deţinuţii îşi vor putea face cumpărături cu cardul
Ţigări contrafăcute descoperite de poliţiştii de frontieră
Dany Ema – dovada că ţepele duc la faliment
Tratamentul infertilităţii va continua să coste
În privinţa pensiilor minime, Boc a minţit din nou
Va creşte plafonul pensiilor nesupuse impozitării?
Din nou au fost uitaţi la leafă
Incendiu de proporţii în Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog