Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Economic
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Decese
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18353
De la 07 Ianuarie 2003
122878420
Deputatul Bogdan Diaconu:

Ce treabă are Germania cu cetăţenia română acordată fraţilor de peste Prut?

  • 13 January 2014, 23:00
Mai mulți oficiali germani sunt deranjați de faptul că România își acordă cetățenia fraților de peste Prut, rămași în afara țării mamă în urma jocurilor geopolitice. Nu am văzut niciun deranj european când Ungaria a început să dea cetățenie pe bandă rulantă, inclusiv secuilor care nu sunt maghiari, deși nu avea niciun drept istoric, scrie Vicepreședintele Comisiei pentru comunitățile românești din afara țării a Camerei Deputaților, deputatul Bogdan Diaconu, preluat de Romanian Global News.
"Când România propune reîntregirea teritoriului național și când le oferă cetățenia membrilor poporului său, e scandal.
Că tot se vorbește de înființarea Statelor Unite ale Europei. Și de binele general care ne așteaptă de acolo. Uite cum arată el încă dinainte. Nu avem voie, pare-se, să-i recunoaștem ca români pe frații noștri din Basarabia, din teritorii care istoric, lingvistic și spiritual au fost și sunt ale României și care reprezintă din toate punctele de vedere teritoriu românesc. Nu doar că trebuie să bem laptele indicat de alții, acum trebuie să ni se spună și cine sunt sau nu români. Dacă interesele o cer, basarabenii nu mai sunt români, pentru că nu se potrivește cu calculele nu știu cui. Dar limba română mai avem voie să o folosim? Sau trebuie să renunțăm și la ea, ca și la tradiții, pentru că nu sunt "europene"? Și la ce ar trebui să mai renunțăm pentru liniștea Europei?
Deja a ni se solicita să renunțăm la poporul român aflat dincolo de Prut este o cerință care depășește limitele. Mai ales dacă vine din partea Germaniei, un stat căruia i s-a permis reunificarea fără prea multe comentarii, în ciuda trecutului de glorie care a însângerat Europa și a adus-o în pragul extincției. Dar românii din Basarabia cu ce au greșit ca să fie lăsați pe dinafară? Care este vina lor capitală care să-i condamne la izolare și nerecunoaștere? Și prin ce mai diferă politica Germaniei de cea a Rusiei în privința românilor din Basarabia și a acestui al doilea stat românesc, dacă politicienii nemți vor să-i pună pe basarabeni la index? Germania a mai făcut înțelegeri cu Rusia peste capul nostru iar acum pare a se îndrepta în aceeași direcție.
Românii de dincolo de Prut aparțin de neamul nostru sută la sută și în această calitate au dreptul deplin la cetățenia română. Orice intervenție împotriva acestui drept este nulă și neavenită.
Germania și-a repatriat câți etnici germani a dorit și nimeni nu a acuzat-o de nimic. Dar e greu să le respecți altora drepturile de care ai beneficiat tu. Bănuiesc că, în atare condiții, Germania se va opune și reunificării celor două state românești, tocmai ea care a fost lăsată să se reunească. Nu e acesta un paradox al drepturilor europene, care sunt valabile numai pentru unii?
Și atunci să nu ne mai mirăm de ce marile proiecte europene sunt tratate cu scepticism și de ce ideea Statelor Unite ale Europei întâmpină rezistență. E ușor să spui "unite" și să le unești doar pentru ca unii să le dicteze mai ușor celorlalți ce și cum să facă. Dacă am ajuns să ni se spună din afara țării cine are voie și cine nu să fie român, la ce să ne mai așteptăm în continuare?"
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Educaţie sexuală
Horoscopul zilei
Datele a 110 milioane de clienţi ai retailer-ului american Target au ajuns pe mâinile infractorilor cibernetici, după un atac gigantic
Profesorii corupţi sunt stăpânii sau căpuşele educaţiei?
Financial Times: Romanii nu se grăbesc sp emigreze in Marea Britanie "rasistă"
Ponta, întrebat cum comentează declaraţiile Victoriei Nuland legate de imixtiunea politicului in justiţie
cred că se referea la dl Băsescu, au aşa am înţeles de R.M.
Ponta: Acciza pe carburanţi rămâne sa se aplice de la 1 aprilie
Este oficial: SUA susţine Unirea dintre România şi Republica Moldova
Naşterea noului partid stat
Mişu Fotino a murit. Actorul avea 83 de ani
Comisia Europeanî îndulceşte condiţiile exploatării gazelor de şist
Botoşani: Demersul primarului Portariuc între realitate şi populism
Ioan Rotundu
Vom fi iarăşi ce-am mai fost,
Şi chiar mai mult decât atât!
Ioan Rotundu
“Mai aproape de Eminescu”
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog