Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10647
De la 07 Ianuarie 2003
122896296

Diaspora română din Spania şi Italia se revoltă

  • 28 July 2008, 23:00
Romanii din Spania si Italia spun ca vocea lor nu se aude la Bucuresti. Asociatiile romanilor din strainatate sunt indignate de reprezentarea aproape inexistenta a diasporei. Ei afirma ca acum au ajuns sa fie discriminati si de Romania. Romanii din Spania, cei mai numerosi - aproximativ un milion - spun ca nu pot intelege cum interesele a milioane de compatrioti pot fi reprezentate de doar sase parlamentari, informeaza Adevarul, citat de Romanian Global News.
Daniel Tecu, presedintele Federatiei Asociatiilor de Romani din Europa, in care sunt inscrise organizatii din Austria, Suedia, Cipru, Italia si Spania, critica aspru numarul aberant de mic de parlamentari pentru diaspora. "Eu nu inteleg cum au putut ei sa puna doar patru deputati si doi senatori pentru comunitati atat de mari. Mi se pare foarte, foarte putin, avand in vedere ca in Spania traiesc in jur de un milion de compatrioti", declara Tecu. El atrage atentia asupra faptului ca romanii din Spania nu sunt consultati deloc cand se iau decizii care le afecteaza viata. "Dar un lucru este evident: noi, romanii din Spania, nu suntem consultati atunci cand se iau decizii care ne afecteaza direct. Unul dintre cele mai bune exemple este chiar proiectul pentru imbunatatirea imaginii romanilor din Italia si Spania.
Nici-o asociatie de romani n-a fost consultata, s-a apelat la o firma spaniola de publicitate, ca si cum acestia ar fi cei care stiu ce probleme avem noi aici. La fel si cu votul uninominal. Cei din tara hotarasc pentru noi, insa nimeni nu ne cere parerea, ca si cum n-am exista", mai spune Daniel Tecu.
Reprezentantii asociatilor romanilor din Italia sunt si ei nemultumiti de numarul mic de parlamentari, considerand decizia „o discriminare rusinoasa" facuta chiar de tara-mama. Simona C. Farcas, presedinte IRFI (Italia Romania Futuro Insieme) si viitor candidat la un post de parlamentar al diasporei, are o viziune dura asupra subiectului: romanii din Italia sunt acum discriminati si de Romania. „In calitatea mea de viitor candidat pentru Parlamentul Romaniei spun ca este o discriminare rusinoasa. In Italia suntem deja discriminati pentru ca suntem romani, iar acum suntem discriminati si de tara noastra.
Romanii care muncesc in strainatate trimit in tara miliarde de euro, sustin economia nationala, dar li se aloca doar patru deputati si doi senatori. Este rusinos de putin si ei trebuie sa-si dea seama ca nu mai sunt stapani in tara lor. Trebuie sa ne unim fortele pentru a schimba acest raport", afirma Farcas.
Marian Mocanu, presedintele Ligii Romanilor din Italia, spune ca ar fi utila cate o circumscriptie pentru fiecare continent. "Cred ca numarul de deputati si senatori pentru diaspora este extrem de mic. In primul rand, cred ca ar trebui sa avem cate o circumscriptie pentru fiecare continent, si nu una globala. In al doilea rand, daca in tara, 70.000 de romani trimit un deputat in parlament, mi s-ar parea logic ca 100.000 de mii de romani din diaspora sa poata face acelasi lucru", spune Mocanu.
Romanii din diaspora depasesc cifra de doua milioane. Numai in Spania si Italia se gasesc legal 1.000.000, respectiv 610.000 de persoane. Cu toate acestea, prezenta lor la sectiile de vot organizate la nivelul ambasadelor si consulatelor romanesti a fost redusa. Lipsa votului electronic sau prin corespondenta, coroborata cu costurile financiare ridicate pe care le implica transportul spre ambasade sau consulate sunt cateva dintre cauzele principale ale prezentei reduse in alegeri.
O scrisoare deschisa adresata autoritatilor de la Bucuresti de catre Asociatia Romanilor din Italia atrage atentia ca noile reguli de vot pentru romanii din strainatate sunt de fapt un regres. Scrisoarea critica prevederea potrivit careia vor putea vota doar romanii cu domiciliul in strainatate, „adica exact cei care au renuntat la cartea de identitate romaneasca, care au decis sa renunte definitiv la ideea intoarcerii acasa, care au practic cele mai putine legaturi cu tara-mama". „Ceilalti, care traiesc zi de zi cu gandul intoarcerii, care au permis de rezidenta in strainatate, sau pasaport turistic nu vor putea vota (...) Practic, suntem impiedicati sa votam, desi suntem cetateni romani si conform Constitutiei avem aceleasi drepturi cu toti ceilalti cetateni romani din tara", se arata in textul semnat de presedintele ARI, Eugen Terteleac. Documentul critica dur si clasa politica romaneasca: „Desi e vorba de doar doi senatori si de patru deputati, politicienii din Romania nu vor sa le lase aceste locuri din mana. E foame mare in politica romaneasca". Contactat de catre redactia „Adevarul", Eugen Terteleac ne-a declarat: „Am ramas interzisi cand am ci tit textul initial. S-a ajuns la treapta cea mai de jos a discriminarii romanilor plecati peste hotare. In mod sistematic s-a impiedicat votul romanilor de peste hotare. Ei prefera doar sa ne foloseasca la echilibrarea bugetului Romaniei".
Daniel Tecu, presedintele Federatiei Asociatiilor de Romani din Europa, afirma ca „votul uninominal fara votul prin corespondenta este pentru noi, cei din diaspora, incomplet". Organizatia pregateste o scrisoare deschisa catre ministrul de externe si catre presedinte, in care propune deschiderea unui registru electoral si organizarea unei campanii de publicitate pentru inscrierea romanilor in acest registru. „De asemenea, le propunem sa se puna in legatura cu ministerele de interne din fiecare tara si sa actualizeze datele despre numarul romanilor din strainatate. Mi se pare aberant sa spuna ca in diaspora suntem 190.000 de romani, cand numai in Spania suntem peste 700.000", a declarat Tecu.
Federatia Asociatiilor de Romani din Spania, prin intermediul presedintelui Miguel Fonda Stefanescu, cere Guvernului sa ofere garantii din punct de vedere tehnic pentru exercitarea dreptului la vot prin corespondenta. „Asa se procedeaza in toate tarile democratice. Oricum, nimeni nu ne-a cerut parerea", spune Stefanescu. (Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


”Trădarea” ca interes naţional
Kievul vrea să introducă studiul în ucraineană în şcolile româneşti
Cleopatra Stratan, cinci recorduri mondiale la doar cinci ani
Program Tele'M Botoşani marţi, 29 iulie
O blondă deşteaptă
Horoscop
Vi se oferă şansa vieţii. Profitaţi din plin de ea!
De la praznic la spital
Barajul de la Stânca Costeşti în pericol
Mănăstirea Cozancea nu a putut fi evaluată din cauza inundaţiilor
Piedone trimite miercuri ajutoare la sinistraţii botoşăneni
Ţâbuleac vrea ca strategia de dezvoltare a judeţului să fie gata în octombrie
Tabără pentru sinistraţii botoşăneni
Preşedintele CJ se simte luat peste picior de doi tupeişti
Centrul Vechi al municipiului va fi iluminat arhitectural
Apa potabilă nu mai este… potabilă
Comentariul comentariilor (CLVI)
(Ioan Rotundu)
Ce şanse au cei şase liberali să ajungă deputaţi?
Ioan Rotundu
Puhoaiele se retrag, autorităţile la fel, rămân nenorociţii
(Ioan Rotundu)
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog