Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13002
De la 07 Ianuarie 2003
122873069

Dilema pentru Moldova: ori se mafiotizeaza, ori revine la comunism

  • 15 September 2011, 23:00
Republica Moldova traverseaza cea mai fierbinte si haotica perioada politica din istoria sa. Rivalitatea dintre partenerii de guvernare a depasit limitele reconcilierii. Certurile din Alianta pentru Integrare Europeana si scandalurile de coruptie au dezamagit profund electoratul, iar pe acest fundal situatia este impinsa spre noi alegeri anticipate, se arata intr-un comentariu Deutsche Welle.
Daca se va ajunge aici, Moldova isi va pierde calificativul de "istorie de succes a Europei" si, cel mai probabil, se va intoarce la comunism.
Dupa doi ani de guvernare a democratilor, liberalilor si liberal-democratilor in Republica Moldova, Partidul Comunistilor poate reveni la putere fara nici un efort. In cazul unor eventuale alegeri parlamentare anticipate, acestia vor reveni la putere pe fonul tensiunilor ireconciliabile din Alianta pentru Integrare Europeana, sustine analistul politic Igor Botan.
Aceste semnale pe care analistii politici le reitereaza in fiecare seara pe la posturile de televiziune din Chisinau ii lasa indiferenti pe exponentii celor trei partide aflate la guvernare (PLDM, PD si PL).
Acestea continua dezgustatoarea cearta pe tema coruptiei si alegerii sefului statului intr-o maniera ce a depasit limitele rabdarii electoratului, deoarece in afara de vorbe nu se intampla nimic. Institutiile statului zac paralizate de coruptie in timp ce, culmea cinismului, ministrul Economiei se lauda cu indicatori macroeconomici intr-o tara in care, potrivit Barometrului de Opinie Publica, doar 1% din populatie traieste confortabil.
De doi ani, jurnalistii de la Chisinau striga in gura mare ca mafia a patruns in structurile puterii de stat si a dat mana cu procurorii si judecatorii. Cu o saptamana in urma s-a convins de aceasta si premierul Vlad Filat, cand doua firme off-shore au comis un atac raider fara precedent asupra sistemului bancar al Republicii Moldova cu ajutorul unor judecatori moldoveni, punand in pericol securitatea statului. Intr-un memoriu al actionarilor pagubiti, transmis marti misiunilor diplomatice, apare numele actualului prim-vicepresedinte al Parlamentului, Vlad Plahotniuc, care este vicepresedinte al Partidului Democrat, ca persoana care ar sta in spatele acestui atac. Fostul om de afaceri respinge, insa, aceste acuzatii.
Aparent, acest atac raider nu are nici o legatura cu problema alegerii sefului statului. Dar nu este asa. Reactia de marti a premierului Vlad Filat demonstreaza contrariul. Intr-un interviu pentru agentia ¬Infotag¬, premierul a declarat fara ocolisuri ca "Marian Lupu nu va deveni presedinte prin metode imorale, iar tara nu va ajunge pe mana lui Plahotniuc".
Analistul politic Anatol Taranu a talmacit mesajul primului ministru: "Filat nu poate permite ca Lupu sa fie ales presedinte. In cazul acesta Filat l-ar scapa din mana pe Plahotniuc. Daca acest lucru se intampla, situatia politica in Republica Moldova va fi controlata de Plahotniuc din simplul motiv ca presedintele tarii este cel care desemneaza candidatura aspirantului la postul de prim-ministru".
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura zilei
Bancul zilei: Studenta şi profesorul de fizică
Reţeta zilei: Ouă franţuzeşti
DNA: Şefa ITM Timis a cerut 10.000 de lei ca donaţie pentru organizaţia judeţeană PDL
PSD sare în mod mascat în apărarea companiei Bechtel
Obligaţiunile comune pentru zona euro sunt o idee "absolut gresita"
Jignire vulgara la adresa cancelarului Angela Merkel: "culona inchiavabile"
Giorgio Napolitano înainte de vizita la Bucureşti
Românii din Italia “susţin economiile noastre”
La Wasington, Băsescu a vorbit şi despre Basarabia
Povară prea grea pentru ministerul de resort
Poliţia de Frontieră va suferi modificări de structură
Igaş vrea să rărească numărul celor 20 mii de poliţişti angajaţi în 2007/2008
Vrea stârpirea evaziunii cu alcool şi cereale
Botoşani: Ministrul Igaş declară război chiulangiilor din MAI
Botoşanii încă au număîr mare de şomeri
IŞJ Botoşani anunţă că naveta unor elevi nu va fi decontată
Botoşani: Şcoli în care n-a mai sunat clopoţelul
având pus lacăt pe poartă
Un nou program pentru Învăţământ: „Şcoala altfel”
Clona Anei Pauker
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog