Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ultima oră
Umor
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13511
De la 07 Ianuarie 2003
122899160

Din culisele nominalizării miniştrilor Cabinetului Ungureanu

  • cum şi de ce a fost scoasă pe tuţă Elena Udrea
  • 6 February 2012, 23:00
Nominalizarea ministrilor PDL in cabinetul Ungureanu a creat tensiuni si discutii aprinse intre democrat liberali. Imediat dupa demisia lui Emil Boc din functia de premier, garda veche au cerut retragerea Elenei Udrea din Guvern. Refuzul lui Udrea de a renunta la ministerul Dezvoltarii Regionale a creat o stare conflictuala in partid care risca sa explodeze in orice moment.
Pentru a evita scandalul in PDL si compromiterea nominalizarii premierului Mihai Razvan Ungureanu, presedintele Traian Basescu si premierul Emil Boc au impus lista ministrilor. Astfel, cu sacrificiul lui Boagiu, Funeriu si Barbu, Elena Udrea a pierdut sansa unui nou mandat in Guvern.
Potrivit surselor HotNews.ro, discutiile pentru stabilirea Cabinetului Ungureau au debutat, luni seara, la sediul din Modrogan si au intins pana in jurul orei 3:00 dimineata. Pe parcursul negocierilor, o parte din lideri PDL, reprezentanti ai garzii vechi, au facut presiuni pentru retragere Elenei Udrea din Guvern.
Ideea a fost conturata inca din sedinta oficiala a conducerii PDL de luni, de la pranz, cand Vasile Blaga a declarat in Biroul Politic ca ministrii care au o popularitate scazuta in sondaje sa faca un pas in spate."Ministrii cu performante in Guvern dar cu imagine negativa nu trebuie se regaseasca in componenta viitorului Executiv", ar fi cerut Blaga.
In Modrogan a fost reluata propunerea, democrat liberalii fideli lui Blaga facand presiuni in acest sens. Miza inlocuirii lui Udrea este preluarea controlului partidului de catre garda veche reprezentata de Vasile Blaga. Sursele citate sustin ca daca Udrea va fi scoasa din Guvern, aceasta isi va pierde influenta in partid si controlul asupra liderilor din teritoriu.
Pentru a tempera spiritele, sustinatorii lui Udrea au propus sa mute dezbaterea in Colegiul Director iar liderii locali sa decida daca se impune plecare acesteia sau nu.
In urma negocierilor, liderii PDL au stabilit ca Anca Boagiu, Daniel Funeriu si Sulfina Barbu sa-si mentina portofoliile. Potrivit surselor citate Emil Boc i-a informat pe democrat liberali ca Mihai Razvan Ungureanu a cerut ca la Justitie si Afaceri Externe sa ramana in continuare Catalin Predoiu respectiv Leonard Orban.
Potrivit surselor Hotnews.ro, lista ministrilor la finalul negocierilor era completata cu senatorul Gabriel Berca (sustinut de Vasile Blaga), Cristian Boureanu la Comunicatii, Bogdan Dragoi la Finante, Cristian Radulescu la Agricultura, Anca Boagiu-Transporturi, Daniel Funeriu-Educatie si Sulfina Barbu la Munca.
Cu varianta asta au intrat liderii PDL in sedinta Colegiului Director insa situatia s-a schimbat radical dupa ce la primele ore ale diminetii Emil Boc s-a consultat cu Traian Basescu.
Presedintele PDL, Emil Boc, a intarziat la sedinta Colegiului Director insa, i-a luat prin surprindere pe democrat liberali pledand pentru inlocuirea tuturor ministrilor PDL si impunerea unor nume noi. Presedintele PDL a pledat pentru reinnoirea totala a Guvernului argumentand ca este singura sansa a partidului de refacere a imaginii.
Sursele citate sustin ca, pentru a evita un nou conflict in interiorul PDL din cauza refuzului Elenei Udrea de a face un pas in spate, Emil Boc si Traian Basescu au decis sa schimbe intreaga garnitura de ministrii. Emil Boc a venit cu lista gata facuta: Cristian Petrescu (membru in organizata PDL Bucresti condusa de Udrea) la ministerul Dezvoltarii, Gabriel Berca (sustinut de Blaga) la Interne, Alexandru Nazare( mana dreapta a Ancai Boagiu) la Transporturi, Catalin Baba(fost consilier al lui Emil Boc) la Educatie, Stelian Fuia (a lucrat la strategia pe agricultura in cadrul comisiei prezidentiale) Agricultura, Razvan Mustea (liderul tinerilor democrat liberali, apropiat de Elena Basescu) la Comunicatii, Claudia Boghicevici (apropiata de Gheorghe Falca), Andreea Paul Vass (consiliera lui Boc) la Economie, Bogdan Dragoi la Finante(apropiat de Adriean Videanu).
"Planul a functionat foarte bine pentru ca functiile au fost impartite pe sferele de influenta din partid. Mai mult, am ramas blocati si fara prea multe comentari cand, chiar Elena Udrea a luat cuvantul pledand pentru varianta propusa de Emil Boc", au explicat sursele Hotnews.ro. Cu Udrea exclusa din Guvern, reprezentantii garzii vechi nu au putut contesta prea mult lista propusa de Boc si au votat intr-un final componenta viitorului Cabinet.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Iţic de la FMI
Caricatura zilei
Polonia suspendă ratificarea controversatului acord ACTA
Cercetătorii ruşi au ajuns la misteriosul lac Vostok
Preşedintele Băsescu nu poate fi suspendat cu actualul parlament
Boc, a şaptea victimă a crizei din Europa.
Spania: criza se agravează, iar îngrijorările cresc
va recurge Madridul la un plan de salvare?
Judeţele în care s-au închis toate şcolile
Nu există nicio legătură între rezultatele evaluării CE/FMI şi demisia guvernului Boc
Incendiu cu victimă la Horlăceni
Viscolul a pus mari probleme în judeţ
Botoşani: Memorialul Ipoteşti confiscat de suceveni
Prefectul Cristian Roman a luat drumarii la verificat
Papagalii
Ioan Rotundu
Pensionarea unor profesori nu acoperă numărul de catedre reduse
ITM i-a încălzit pe patroni cu avertismente şi amenzi
Protecţia Copilului iar n-are suficienţi bani
Învăţământul botoşănean îngheţat la propriu
Naşii şi finii din politica noastră neaoşă
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog