Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Economic
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Comentarii
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15081
De la 07 Ianuarie 2003
122900730

Dinamica PIB la noua luni din 2016 revizuita in scadere

  • 13 January 2017, 23:00
Vineri, Institutul National de Statistica (INS) a publicat a doua estimare provizorie privind dinamica PIB si componentelor pe trimestrul al treilea si perioada ianuarie-septembrie 2016. Raportat la primele estimari provizorii comunicate pe 6 decembrie, INS a revizuit in scadere datele privind ritmul PIB din T3 2016, pe fondul unei evolutii mai slabe a investitiilor si exportului net, se arata intr-o analiza a Bancii Transilvania, transmisa vineri.
■ Astfel, economia interna a crescut cu un ritm trimestrial de 0.6% in T3 2016, in temperare comparativ cu dinamica de 1.5% inregistrata in trimestrul II.
■ In dinamica an/an PIB-ul a decelerat de la 6% in T2 la 4.3% in T3, ritm similar cu cel consemnat in primul trimestru al anului trecut. Aceasta evolutie a fost determinata de contributia cererii interne cu 4.6 puncte procentuale.
■ Se noteaza decelerarea investitiilor productive, de la 10.7% an/an in T2 la 0.5% an/an in T3 (cea mai slaba dinamica din T4 2013, ritm revizuit in scadere de la 2.8% an/an), evolutie determinata de intensificarea provocarilor de politica economica (externe si interne) (inclusiv rezultatul referendumului britanic, dar si incertitudinea privind deciziile post-electorale din Statele Unite si Romania). Totodata, cresterea gradului de prudenta in sfera companiilor a fost determinata si de asteptarea intrarii in vigoare a masurilor din Noul Cod Fiscal (eliminarea taxei pe constructii speciale si a accizei suplimentare la carburanti de la 1 ianuarie 2017).
■ De asemenea, consumul privat (principala componenta a PIB) a decelerat de la 10.8% an/an in T2 la 7% an/an in T3 (cel mai redus ritm din ultimele patru trimestre, dinamica revizuita in sus de la 6.7% an/an), evolutie determinata de gradul ridicat de prudenta la nivelul populatiei, dar si de disiparea impactului reducerii cotelor TVA.
■ Pe de alta parte, contributia consumului public la dinamica anuala a PIB din T3 2016 a fost revizuita in sus, de la 0 puncte procentuale la 0.3 puncte procentuale.
■ Nu in ultimul rand, cererea externa neta a avut o contributie de -0.3 puncte procentuale la ritmul anual al economiei din T3 2016, dat fiind ca exporturile au crescut cu 6.9% an/an (ritm revizuit in sus de la 6.3% an/an), iar importurile s-au majorat cu 7.7% an/an (dinamica revizuita in urcare de la 6.7% an/an).
■ Astfel, in perioada ianuarie-septembrie 2016 economia interna a consemnat un avans de 4.8% an/an (ritm revizuit in scadere de la 4.9% an/an).
■ Cresterea economica la noua luni din 2016 a fost determinata de dinamica cererii interne, sustinuta de mix-ul relaxat de politici economice.
■ Investitiile productive (motorul economiei) au consemnat un avans de 4.2% an/an, ritm in temperare fata de 2015, pe fondul preocuparilor privind mix-ul de politici economice pe termen scurt si mediu din SUA, Zona Euro si Romania.
■ Pe de alta parte, consumul privat a accelerat la 9% an/an in T1 – T3 2016, evolutie determinata de majorarea salariilor (publice si private), reducerea cotelor TVA, nivelul minim istoric al costurilor de finantare (si relansarea creditarii) si reducerea economiei informale.
■ Nu in ultimul rand, consumul public a avut o contributie pozitiva la dinamica anuala a economiei la noua luni din anul electoral 2016, pe fondul majorarii consumului final colectiv al administratiilor publice cu 8.3% an/an.
■ Cererea externa neta a contribuit negativ la ritmul anual al economiei in perioada ianuarie-septembrie 2016, dat fiind ca exporturile au crescut cu 7% an/an, dinamica inferioara celei consemnate de importuri (10.2% an/an).
■ Din perspectiva ofertei agregate IT&C si-a consolidat statutul de stea a economiei interne, cu un avans de 13.8% an/an in intervalul T1 – T3 2016.
■ De asemenea, ramura comert, reparare auto-moto, transport si depozitare si HORECA a consemnat un avans de 11.3% an/an.
■ Pe de alta parte, sectorul primar, industria si constructiile au inregistrat ritmuri de crestere an/an mai lente: 4.1%, 1.8%, respectiv 3.9%.
Conform scenariului macroeconomic central BT economia ar putea decelera pe termen mediu (in convergenta catre potential), dupa ce in 2016 a atins varful ciclului economic post-criza. Scenariul este sustinut de perspectiva modificarii mix-ului de politici economice, cu impact asupra costurilor de finantare in economie. Vom revizui acest scenariu in perioada urmatoare, prin incorporarea evolutiilor macro-financiare recente (externe si interne).
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 14.01.2017
Bancul zilei: Fidelitate conjugală reciprocă
Curtea Constitutionala: Legea privind darea in plata nu se poate aplica in cazul in care debitorii au fost deja executati silit
Firmele NU vor mai fi sanctionate de ANAF si alte organe de control fara sa fi fost prevenite si indrumate.
LISTA legilor supuse viitoarei Legi a preventiei
Strania poveste a unei Hotarari aprobate de Guvernul Grindeanu,
fara nicio ora de dezbatere publica. Cum ar putea fi interzise exporturile de energie, invocandu-se o iminenta criza energetica
Politia a anulat licitatia pentru realizarea unui sistem IT
de recunoastere faciala la nivel national
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 13.01,2016
Politia a anulat licitatia pentru realizarea unui sistem IT
de recunoastere faciala la nivel national
Lumea lu' Rotundu: Chemarea străbunilor III
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog