Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
26370
De la 07 Ianuarie 2003
122912019
Dosarul reţetelor false:

Farmaciile Dona ar fi implicate în fraudarea CNAS

  • şefi de farmacii, un medic psihiatru, administratori de firme - printre cei retinuţi în acest caz
  • 10 October 2012, 23:00
Procurorii cer, miercuri, Tribunalului Bucuresti arestarea preventiva a 12 persoane retinute in dosarul retetelor false, surse judiciare declarand pentru Mediafax ca printre acestea sunt mai multi sefi de farmacii din lantul Dona, un medic psihiatru si administratori ai unor firme. In dosarul eliberarii de retete false, in care medici si farmacisti din cadrul aceleiasi retele farmaceutice sunt acuzati ca au fraudat bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate prin compensarea frauduloasa a contravalorii unor retete false, producand un prejudiciu de aproximativ 1,6 milioane de lei, procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au emis, marti, ordonante de retinere pentru 24 de ore fata de 13 inculpati.
Surse judiciare au declarat pentru Mediafaxca ar fi vorba despre lantul farmaceutic Dona.>
Procurorii au propus, miercuri, arestarea preventiva a 12 dintre cei 13 retinuti, respectiv a lui Wychy-Nessy Prioteasa-Constantinescu, Adriana Liliana Craina, Geta Vecserdi, Mihaela Munteanu, Cristina Daniela Sescu, Gabriel Sescu, Laurentiu-Aurelian Sescu, Maria Mirabela Sescu, Sorin Gelu Patrascu, Mirela Gabriela Mihai, Anca Mihaela Solomon si Claudia Elena Serban, se arata intr-un comunicat de presa al Parchetului Tribunalului Bucuresti.
Wychy-Nessy Prioteasa-Constantinescu, farmacist diriginte in perioada 16 aprilie - iunie 2011 si ulterior coordonator a zece farmacii din cadrul aceluiasi lant farmaceutic, este acuzat de inselaciune in forma continuata, respectiv de 3.602 acte materiale, prin care ar fi produs un prejudiciu total de 1.370.305,13 de lei. Acesta mai este acuzat de complicitate la spalarea banilor in forma continuata si dare de mita in forma continuata (5.513 acte materiale), a precizat Parchetul Capitalei.
Adriana Liliana Craina, director de zona al aceluiasi lantului farmaceutic in perioada 1 ianuarie -1 martie 2012, avand in coordonare atat farmaciile aflate in zona de care raspundea Prioteasa Constantinescu, cat si cele din zona de care raspundea Claudia Serban, este acuzata de complicitate la inselaciune in forma continuata, respectiv 842 de acte materiale, prin care ar fi produs un prejudiciu total de 376.085,5 de lei, precum si de favorizarea infractorului.
Geta Vecserdi, farmacist diriginte in perioada 1 martie 2011 - 31 martie 2012, a fost retinuta pentru inselaciune in forma continuata, respectiv 3.671 de acte materiale, prin care ar fi produs un prejudiciu total de 1.360.425,65 de lei, complicitate la spalarea banilor in forma continuata, cate o infractiune de dare de mita in forma continuata (3.788 de acte materiale) si de delapidare in forma continuata.
Mihaela Munteanu, farmacist diriginte in perioada 1 mai 2011 - 31 martie 2012, este acuzata de inselaciune in forma continuata (943 de acte materiale) si complicitate la spalarea banilor in forma continuata, precum si de dare de mita in forma continuata (66 de acte materiale).
Cristina Daniela Sescu, medic psihiatru, a fost retinuta pentru inselaciune in forma continuata si fals intelectual in forma continuata, respectiv 3.543 de acte materiale, prin care ar fi produs un prejudiciu de 1.314.917,85 de lei, precum si luare de mita in forma continuata (3.543 de acte materiale.
Procurorii cer arestarea lui Gabriel Sescu, administrator C. M., pentru complicitate la inselaciune in forma continuata si complicitate la fals intelectual in forma continuata, respectiv de 3.543 de acte materiale, prin care a produs un prejudiciu de 1.314.917,85 de lei, complicitate la inselaciune in forma continuata - 128 de acte materiale si un prejudiciu total de 45507,8 de lei, precum si complicitate la luare de mita in forma continuata - 3.543 de acte material.
Laurentiu Aurelian Sescu este acuzat de complicitate la inselaciune in forma continuata (3.671 de acte materiale), iar Maria Mirabela Sescu, director adjunct la C. M., a fost retinuta pentru complicitate la inselaciune in forma continuata si la fals intelectual in forma continuata, respectiv de 3.543 de acte materiale, prin care ar fi produs un prejudiciu total de 1.314.917,85 de lei, dar si de complicitate la inselaciune in forma continuata (128 de acte materiale).
Sorin Gelu Patrascu, asociat si administrator al SC S.S.C. SRL, societate care in perioada martie - decembrie 2011 a avut incheiat un contract de prestari servicii cu SC S. SA, in baza caruia a exercitat functia de "Director Zona SUD", este acuzat de complicitate la dare de mita in forma continuata, iar Mirela Gabriela Mihai, reprezentant R. in perioada 1 ianuarie - 31 martie 2012, a fost retinuta pentru complicitate la inselaciune in forma continuata, respectiv 310 acte materiale, prin care ar fi produs un prejudiciu de 199.625,52 lei, precum si pentru o infractiune de complicitate la dare de mita in forma continuata (683 de acte materiale).
Anca Mihaela Solomon, farmacist diriginte in perioada 1 martie 2011 - 31 martie 2012, a fost retinuta pentru inselaciune in forma continuata, respectiv 333 acte materiale, prin care ar fi produs un prejudiciu de 203.819,51 lei, o infractiune de complicitate la spalarea banilor in forma continuata precum si o infractiune de dare de mita in forma continuata (827 de acte materiale).
Procurorii mai cer arestarea preventiva a Claudiei Elena Serban, farmacist coordonator zona pentru zece farmacii din cadrul aceluiasi lant farmaceutic, in perioada 1 iulie 2011 - 1 aprilie 2012, pentru complicitate la inselaciune in forma continuata, respectiv 395 de acte materiale, prin care ar fi produs un prejudiciu de 230.894,43 lei, pentru o infractiune de complicitate la spalarea banilor in forma continuata (407 acte materiale) si o infractiune de dare de mita in forma continuata (855 de acte materiale).
Instanta Tribunalului Bucuresti urmeaza sa sa decida daca cei 12 vor fi arestati preventiv pentru 29 de zile. Parchetul Capitalei a precizat ca in perioada imediat urmatoare vor fi efectuate si alte acte de urmarire penala.
Care sunt acuzatiile aduse de procurori
Procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti au dispus, in cursul lunii octombrie, inceperea urmaririi penale fata de 22 de persoane, medici si farmacisti, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals intelectual si uz de fals, luare de mita, dare mita si spalare de bani.
Potrivit procurorilor, medicii si farmacistii din cadrul aceleiasi retele farmaceutice au fraudat bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) prin compensarea frauduloasa a contravalorii unor retete false, producand un prejudiciu de aproximativ 1,6 milioane de lei. Medicii acuzati ca falsificau retete prescriau tratamente pe numele unor pacienti care nu fusesera consultati, apoi le trimiteau unor farmacisti din cadrul aceleiasi retele farmaceutice, in baza unor intelegeri, care falsificau semnaturile beneficiarilor si le decontau la CNAS, banii fiind spalati prin introducerea intr-un circuit comercial licit.
Farmacia realiza astfel un profit, intrucat primea de la Casa de Asigurari de Sanatate valoarea decontata a medicamentelor, fara ca acestea sa iasa fizic din stoc. Totodata, farmacistii implicati obtineau un profit personal deoarece, crescand in mod artificial vanzarile, obtineau prime in plus fata de salariu, sustin procurorii. La randul lor, medicii primeau, de regula la sfarsitul fiecarei luni, sume de bani sau bunuri in valoare de 3%, uneori pana la 5%, din valoarea totala a retetelor false eliberate.
Un alt mod de operare consta in aceea ca medicul prescria retete cu acoperire intr-o situatie reala, in urma consultarii reale a pacientilor: "Ulterior, in baza unei intelegeri prealabile cu farmacistul si prin incalcarea normelor deontologice privind exercitarea atributiilor de medic, fie determina pacientul sa prezinte reteta la o anumita farmacie, directionandu-l acolo in vederea ridicarii medicamentelor numai din aceasta farmacie, si nu dintr-o farmacie concurenta, fie nu inmana reteta pacientului, ci direct farmacistului, pentru a se asigura ca reteta nu este prezentata in alta parte, iar ulterior dadea medicamentele ridicate din farmacie pacientului", au precizat procurorii.
Si in aceste cazuri, medicii primeau lunar bani sau bunuri in valoare de 3-5% din valoarea totala a retetelor false eliberate.
Peste 4.000 de retete false au fost eliberate de medicii acuzati de coruptie si inselaciune pe numele unor pacienti care nu au fost consultati si nici un au solicitat vreun tratament, unii dintre "beneficiarii" tratamentelor administrate de acestia fiind persoane decedate. Procurorii care instrumenteaza ancheta in cazul eliberarii retetelor false au descoperit ca medicii cercetati in acest caz au intocmit peste 4.000 de astfel de retete, au declarat, marti, oficiali din Parchetul Capitalei.
In acest dosar, din luna martie 2012 pana in prezent au fost audiate peste 700 de persoane in numele carora au fost emise retete, au precizat procurorii. Marti, in urma unor perchezitii, au fost duse la audieri 26 de persoane.
Surse judiciare au declarat, miercuri, pentru Mediafax, ca anchetorii au facut vertificari la sapte centre din Capitala ale lantului de farmacii Dona.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Calm englezesc
Scumpirea produselor alimentare a urcat rata inflaţiei la 5,33% în septembrie
mult deasupra ţintei BNR
Deficit comercial de 6,3 miliarde euro pe primele 8 luni
exporturile au fost de 29,6 miliarde de euro
Proşti, dar mulţi!
Ioan Rotundu
Inga măi, fudulu, măi!
Ioan Rotundu
Creditarea va scădea sau va rămâne îngheţată în Bulgaria, Ungaria şi România
Nemulţumiţii din PSD şi PNL vor candida pe listele PP-DD
cu înţelegerea discretă ca vor reveni după alegeri în USL
Tirania majorităţii trebuie controlată de raţiune şi justiţie"
Ofertă istorică! Basarabia în arendă la doar 4,2 tone de aur pe an!
Guvernul permite autorităţilor locale să elibereze paşaport simplu
inclusiv în comune şi oraşe mici
Mişcare surpriză a guvernului Monti
TVA creşte cu un punct procentual, dar scad impozitele pentru veniturile cele mai mici
Merkel a plecat, Grecia trebuie să revină la muncă
presa germană, sceptică în ceea ce priveşte impactul vizitei
Guvernul ia in calcul creşterea plafonului de subvenţii pentru încălzirea populaţiei
Listele pentru parlamentare, finalizate
Mihail Neamţu va candida din partea ARD
23 de situaţii de urgenţă în ultimele 24 de ore
Comunicat de presă APIA Botoşani
Botoşani: Deschiderea vămii Stâna-Costeşti pentru trecerea produselor alimentare
un mare avantaj economic pentru judeţ
Juristul Marius Cristescu promovează minciuna la rang de adevăr
el speră că o astfel de reţetă îl va ajuta în politică
Trei OTV-iştii pe un loc la alegerile parlamentare la Botoşani
Bătălie pentru conducerea Organizaţiei municipale a PSD Botoşani
Botoşani: Peste 5.000 de liceeni aspiră la ajutorul social „bani de liceu”
UPU controlat tot mai des
Reorganizare la Protecţia Consumatorilor cu acelaşi şef
IŞJ: Zece inspectori şcolari se vor deplasa la Barcelona
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog