Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Economic
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22064
De la 07 Ianuarie 2003
122907713

Dragnea la învestirea lui Trump: cum descrie New York Times

  • o schemă prin care accesul la președintele SUA ar fi fost folosit ca ”premiu pentru potențialii clienți” ai unui om de afaceri
  • 26 March 2018, 23:00
Liderul PSD Liviu Dragnea, președintele congolez și un politician angolez sunt dați drept exemplu, într-un articol New York Times, ca oficiali străini pe care un influent om de afaceri implicat în campania lui Donald Trump, Elliott Broidy, i-a invitat la evenimentele de la învestirea președintelui SUA, la începutul lui 2017, acesta oferind "acces la Trump ca premiu pentru potențiali clienți".
Liviu Dragnea, întrebat de ziariști despre acest subiect: „Nu are nicio legatură deplasarea mea în SUA cu acele contracte„
Potrivit New York Times, "dl. Broidy a oferit bilete la evenimente VIP de la ceremonia de învestire (...) unui om de stat congolez acuzat că-și susține cu resurse publice un stil de viață îmbelșugat. A ajutat să stabilească o întâlnire cu senatori republicani și a oferit unui politician din Angola o călătorie la Mar-a-Lago, stațiunea privată din Florida a președintelui. Și a aranjat o invitație la o petrecere de la hotelul dlui Trump din Washington pentru un parlamentar român care se confruntă cu acuzații de corupție, care a postat pe Facebook o fotografie cu președintele".
Sursa citată arată că "acest tip de acces e valoros pe scena internațională, unde percepția unui sprijin din partea unui președinte american-sau chiar o fotografie cu unul-poate fi benefică liderilor străini, în țările lor".
Potrivit ziarului american, "dl. Broidy era deschis în ceea ce privește interesele lui de afaceri, dar administrația nu a făcut niciun efort să-i limiteze ofertele de acces transmise clienților sau potențialilor clienți". NY Times citează "asociați" care "l-au avertizat să își atenueze abordarea, de teamă că ar putea să aibă probleme cu președintele, cu clienții sau cu legislația americană anticorupție și cea referitoare la lobbying".
Exemplele date de NY Times:
președintele Republicii Congo, Denis Sassou-Nguesso, a fost invitat la mai multe evenimente din săptămâna învestirii președintelui (...) "La o zi după data înscrisă pe scrisoare, dl. Broidy a cerut echipei sale de la Circinus să pregătească o factură de 2 milioane de dolari către biroul dlui Sassou-Nguesso, pentru "evaluarea și revizuirea capacităților militare/servicii", potrivit unor e-mailuri și documente. Oameni apropiați dlui Broidy au spus că nu a fost trimisă nicio factură și Circinus nu a lucrat niciodată pentru guvernul congolez. Dl. Sassou-Nguesso a refuzat invitația la festivitățile de învestire, au spus ei"
"doi oficiali din România, alt potențial client Circinus, s-au întâlnit cu dl. Trump la o petrecere privată la care dl. Broidy i-a invitat, în timpul săptămânii învestirii, la Trump Internațional Hotel de lângă Casa Albă. (...) În acel moment, dl. Dragnea se confrunta cu acuzații de corupție, pe care continuă să le combată. Dar, luni de zile după învestire, Circinus a continuat să tatoneze guvernul său, parțial pe baza accesului pe care l-ar putea oferi la dl.
Trump, potrivit unei persoane care lucrează cu guvernul român și care a fost informată" pe această temă. "Circinus încă nu a primit contracte din România, au spus persoane apropiate dlui Broidy. Compania a încheiat un acord, luna trecută, cu o companie de apărare deținută de guvernul român, ce pare să deschidă calea către contracte evaluate la peste 200 de milioane de dolari, potrivit presei de știri din România și unor persoane la curent cu procedurile de contractare".
"Într-o scrisoare datată 3 ianuarie 2017 și transmisă prin email unor oficialități guvernamentale angoleze de prim rang, dl. Broidy a indicat că le transmitea atât o invitație la festivitățile de învestire, cât și o propunere ca Circinus să ofere servicii de securitate Angolei. (...)
Cu trei zile înainte de învestire, angolezii au transmis o plată de 6 milioane de dolari către Circinus". NY Times oferă multe detalii despre contactele cu oficialii angolezi, precizând "dl. Laurenco (președintele Angolei-n.trad.) nu a venit la Mar-a-Lago și nu a răspuns vreodată la scrisori, potrivit unor persoane apropiate dlui Broidy. Circinus nu a primit alte fonduri din Angola, dincolo de plata inițială de 6 milioane de dolari, au spus ele."
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Muzeul Judeţean Botoşani în întâmpinarea Centenarului
Bancul zilei: Becaliană
Horoscopul zilei de 27.03.2018
Vicepremierul Paul Stănescu: În această lună vom veni cu o lege a achizițiilor publice.
Robert Negoiță, președinte al Asociațiilor Municipiilor, ar vrea o unitate centralizată de achiziţii publice
Regimul fiscal al microîntreprinderilor sub semnul incertitudinii
Din 1 aprilie 2018, plafonul pentru scutirea de TVA va fi de 300.000 lei.
Vezi ce se schimbă în cazul cesiunilor de creanță vândute în pierdere dar și alte modificări fiscale recente
Schweighofer vinde pădurile pe care le deține în România către grupul suedez GreenGold
Probleme în lanț la Nuclearelectrica.
Dupa oprirea controlata a Unității 1 de la Cernavodă, și puterea Unității 2 a fost redusă la 55%
Transgaz- un nou record negativ în privința investițiilor:
Dosarul Skripal, val de expulzări de diplomați rusi:
Un diplomat rus la București a fost declarat persona non-grata
100 de ani de puţine bucurii şi multă durere
Ioan Rotundu
Declaraţia de Unire a Basarabiei cu România
de la 27 martie 1918
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog