Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22190
De la 07 Ianuarie 2003
122907839

Dumitru Iov, prezent în ultima enciclopedie a personalităţilor din Târgul Iaşului

  • 9 March 2010, 23:00
Născut la 9 martie 1888, în satul Uricani, în familia comercianţilor Ecaterina şi Toader Iov, Dumitru (Dimitrie) Iov este, cu siguranţă, cel mai important exponent al culturii şi politicii locale din localitatea Flămânzi. Om de cultură, scriitor şi gazetar cu o impresionantă activitate politică şi socială, fost director al Teatrului Naţional din Iaşi între 1942 şi 1944, Dumitru Iov şi-a sfârşit viaţa ca martir al neamului românesc, la 20 august 1959, în puşcăria de la Gherla, condamnat ca deţinut politic, agitator şi opozant al regimului comunist instaurat cu ajutorul ruşilor în România.
Pe plan local, personalitatea remarcabilului fiu al satului a fost evocată, în ultimii ani, de mai multe ori. Profesorul Petru Murariu a realizat un pliant tematic, despre personalitatea cărturarului, distribuit gratuit printre elevii Grupul Şcolar "Nicolae Bălcescu" Flămânzi, iar jurnalistul Gabi Gomboş i-a dedicat un capitol întreg în cartea „Arhivele urbei, volumul I – Flămânzi, personaje, drame, întâmplări”, lansată în luna august a anului 2009, la cea dintâi ediţie a „Zilelor Oraşului Flămânzi”, manifestare la care viaţa lui Dumitru Iov a fost, de asemenea evocată, într-un amplu simpozion.
Recent, am redescoperit numele scriitorului într-un alt document extrem de important. Este vorba de un dicţionar în două volume, intitulat „Trăitori sau trecători prin Târgul Ieşului", apărut în 2008 la Editura Vasiliana, sub semnătura autorilor Constantin Ostap, Ionel Maftei şi Ion Mitican, cei care formează faimoasa echipă de "trecutologi" ai Iaşului. Cartea, reprezentând o completare a remarcabilei lucrări în 10 volume „Personalităţi ieşene", scrisă de Ionel Maftei şi apărută între anii 1972 şi 2004, include „nume de oameni valoroşi, dar nu ieşeni în adevăratul sens al cuvântului, adică legaţi de Iaşi fie prin naştere, fie printr-o activitate îndelungată pe aceste meleaguri”.
Într-un prim volum ceva mai încărcat de istorie, pentru ca readuce în memorie zilele teribile de dinaintea Marii Unirii de la 1 Decembrie 1918, când Bucureştii fiind ocupaţi de armatele germane, Guvernul şi instituţiile statale s-au refugiat la Iaşi, acesta devenind centrul politic si militar al tarii, îşi găseşte loc şi numele flămânzeanului Dumitru Iov. Aspectul este confirmat în recenzia apărută în publicaţia „Flacăra Iaşului”, din 24 noiembrie 2008, sub semnătura criticului Constantin Lupu, din care am detaşat următorul pasaj: „Dincolo de anecdotica literară, polemicile cordiale şi nu prea dintre corifeii literelor româneşti, găsim în paginile cărţii acte de reparaţie istorica faţă de unele personalităţi pe nedrept date uitării, ca de pilda farmacistul Dumitru Beceanu, cu a sa celebră farmacie din zona Halei Centrale, sau scriitorul basarabean Dimitrie Iov, fost director al Teatrului Naţional în anii de război 1942-1944”.
Dincolo de greşeala legată de naţionalitatea scriitorului (flămânzean şi nu basarabean), rămâne aspectul, evident meritoriu, de a se ataşa galeriei de personalităţi ieşene şi numele flămânzeanului Dimitrie Iov. (B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Consolată… romantic
Bucătăria Jurnalul: Ciorbă de miel din Transilvania
Drumul blestemat rânjeşte a corupţie şi crasă indiferenţă
Comentariul comentariilor (XLI)
Ioan Rotundu
Până în 2012 vor fi electrificate toate gospodăriile din România
Lucian Bolcaş a fost exclus din PRM
şi botoşăneanul Dumitru Codreanu n-a scăpat de furia lui Vadim Tudor
Guvernul Boc si isteria epurărilor
Imaginea lui Ion Iliescu ar putea fi afectată de ultimele dosare ale Revoluţiei
declasificate de Armată
Preparatele din carne de câine sau de pisică
specialităţi în restaurantele din China, ar putea fi interzise
PNL îl va susţine pe Teodor Meleşcanu la Curtea Constituţională
„Credinţa şi mărturisire ortodoxă în context minoritar”
7 aprilie, un coşmar continuu
Românii din Ucraina vor Universitate în limba română la Cernăuţi
Chemarea Comisiei de la Veneţia la Chişinău, o sugestie rusească?
Chemarea Comisiei de la Veneţia la Chişinău, o sugestie rusească?
Un agent de poliţie implicat în accident cu victime
Jandarmii au reţinut un bărbat care încerca să fure din supermarket
Angajaţii Rodipet s-au plâns prefectului
de luni de zile nu-şi mai primesc leafa
Ghilotina de partid a PRM a decapitat Filiala Judeţeană
Dumitru Codreanu a fost scos pe „uşa” din dos
Un incendiu ce/ar fi putut avea urmări grave
In mediul rural intelectualii se bat pentru casele lui Boc
deşi nu s-a turnat încă nici o temelie
APIA primeşte cerile pentru subvenţiile agricole
„Portofoliul educaţional al elevului” îi împarte pe profesori în două tabere
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog