Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Editorial
Învăţământ
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3694
De la 07 Ianuarie 2003
123147689
pnl
Editorial

E imoral, e indecent, dar votaţi-mă!

  • Ioan Rotundu
  • 17 April 2016, 23:00
Pentru a obţine voturi, candidaţii la funcţia de primar, indiferent de localitate, fac promisiuni care încalcă morala şi etica socială, care devin indecente prin a jigni bunul simţ al alegătorilor, prin a le jigni puterea de judecată. Dacă privim seara la Tele’M, când au loc emisiunile de talk-show, vedem perindându-se fel de fel de candidaţi, din Botoşani sau de prin judeţ, care fac promisiuni ce te lasă cu gura căscată.
Când astfel de promisiuni vin din partea unor candidaţi cu educaţie puţină dar cu bani mulţi şi tupeu pe măsură, îţi faci cruce, te minunezi, şi îi compătimeşti, poate chiar îl rogi pe Dumnezeu să le mai dea un dram de minte. Dar când propuneri trăsnite, ca să le numesc altfel, vin din partea unor candidaţi cu pretenţie, atunci te revolţi şi te întrebi care poate fi limita imoralităţii şi indecenţei până la care se poate merge de către candidaţi ca să rămână toţi în anumite limite ale respectului pentru alegătorul de rând aflat pe post de privitor la televizor., ascultător la radio sau cititor pe Internet.
L-am văzut pe un candidat de la comuna Mihai Eminescu, Onofrei dacă nu mă înşel, plângându-se că i s-a furat iapa şi alte bunuri şi dacă va fi ales primar nu vor mai fi furturi în comună. Un candidat ALDE de la Păltiniş, Stelică Cheptroşu, vrea să ajungă primar ca să cumpere un autocar cu care să transporte elevii de la Horodiştea - Crăiniceni la liceul din Darabani.
Alţi candidaţi promit pietruiri şi asfaltări de drumuri fără să ştie de unde vor procura fondurile necesare şi fără să ştie a face diferenţă între drumurile judeţene, comunale, săteşti şu uliţele satului.
Sâmbătă seară, în reluare la Tele’M, mi-a fost dat să ascult aberaţiile unei doamne cu pretenţie, cu ştaif politic, care vrea să fie primarul municipiului Botoşani. Tereza Nica este consilier local de mai multe mandate din partea PSD. Brusc, ea a descoperit că ticăloşia politică a generalului Gabriel Oprea frumos ambalată sub numele de UNPR este mai pe calapodul ei decât ideologia roşie a socialismului pe care l-a servit până de curând.
Prezentată în studio drept candidat la Primăria Botoşani din partea UNPR, biata Tereza Nica n-a fost în stare să dea nicio soluţie la problemele municipiului pe care i le-a pus în faţă moderatorul. N-a demonstrat nici măcar că ar şti câte ceva despre problemele municipiului aflate din şedinţele de consiliu local. Pur şi simplu era aeriană. Femeii acesteia i-a băgat cineva în cap că poate fi primarul Botoşaniului iar ea în putinţica sa raţiune şi înţelepciune a crezut. Dacă este măritată, ar trebui ca bărbatu-său s-o ţină în casă pe perioada campaniei electorale să nu-i mai facă familia de râs.
Însă cel mai ofensator act la adresa moralei şi decenţei mi s-a părut a fi din partea actualului primar Ovidiu Portariuc. Primarul a descoperit că marea campioană olimpică şi mondială la canoe, Sanda Toma, nu este cetăţean de onoare a municipiului Botoşani şi a decis s-o facă. Vreme de patru ani n-a găsit de cuviinţă să-i recompenseze meritele de mare campioană şi o face acum. O face în scop electoral, leagă meritele marii campioane de ticăloşiile sale politice numai să dea bine la botoşăneni.
Nu ştiu dacă marea campioană a acceptat oferta dar eu i-aş fi cerut primarului să amâne acest gest de binemeritată recompensă după alegerile locale tocmai pentru ca actul să nu îmbrace conotaţie politică.
Poate că din respect pentru botoşăneni Sandală Toma să accepte această propunere dar ea rămâne din partea primarului un act imoral şi indecent, o jignire adusă valorilor umane ale judeţului în scop de avantaj personal de ordin mediatic menit să-i aducă voturi. Nu-i va aduce!
Rămâne totuşi întrebarea până unde se poate merge cu imoralitatea şi indecenţa în astfel de campanii electorale şi cine ar trebui să le sancţioneze şi cum. Un răspuns ar fi că noii ar trebui să luăm atitudine Iar sancţiunea s-o aplicăm prin vot. Dar câţi dintre noi au puterea de a discerne valoarea de nonvaloare şi tăria de a aplica sancţiune. Puţini, foarte puţini! Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reţeta zilei: Musaca de miel
Bancul zilei: C e-a văzut şi spus Gigel mamei
Portariuc, dacă tot îl muţi pe Sf. Gheorghe, mută şi Paştele!
Ioan Rotundu
Presa-m gura lu' Rotundu: Emisiunea din 15.04.2016
Lumea lu' Rotundu: Revoluţia la Botoşani
Dezvăluirile prof.dr. Petrea Curcă despre ofiţerii de securitate botoşăneni. 12 încercări de eliminare fizică a sa. Rolul jucat de miliţianul colonel Nicolae Cheptanaru
Papa Francisc a parasit insula Lesbos, insotit de 12 refugiati sirieni pe care ii va gazdui la Vatican
TVR: Romania ar putea sa nu participe la Eurovision; Televiziunea publica datoreaza EBU peste 10 milioane euro
Marian Munteanu, despre acuzatia ca ar fi facut comert cu arme: Eu in viata mea nu am facut comert cu nimic
Cu exceptia unor discutii politice, nu am avut niciun fel de alta colaborare cu Virgil Magureanu
Tribunalul Bucuresti a trimis la Curtea Constitutionala o sesizare in privinta alegerilor locale intr-un singur tur.
Autorul sesizarii este ziaristul Liviu Avram care si-a depus candidatura pentru Primaria Capitalei
Ministrul Educatiei, Adrian Curaj: As vrea ca elevii sa stea mai mult la scoala, dar sa nu aiba teme excesive acasa
Horoscopul zilei de 18.04.2016
Botoşani: Cum au fabricat procurorii DNA noi probe împotriva comisarului şef Cucoreanu
Poliţia darabani a anchetat la Lişna dreptul la asociere
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog