Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
2472
De la 07 Ianuarie 2003
122888121
Editorial

Acum ne trebuie un dram de minte!

  • Ioan Rotundu
  • 15 May 2008, 23:00
Suntem în plină campanie electorală iar ofertele electorale curg zilnic, împuind capul alegătorului, sucindu-i mintea, ameţindu-l. Candidaţi la funcţia de consilier local sau primar, se prezintă fără nici o jenă în faţa auditoriului strâns cu arcanul în sala căminului cultural sau vreo sală de clasă, dând citire unor programe electorale pline de promisiuni irealizabile, ca să nu le numesc minciuni sfruntate. Cei adunaţi, în majoritate oameni în vârstă, ţărani sau pensionari, bat instinctiv din palme şi aprobă clătinând capul. Spun că bat instinctiv, pentru că sunt cam aceleaşi personaje care, în tinereţe sau în plină putere de muncă, prin aceleaşi săli, aplaudau cuvântările preşedintelui de CAP, ale secretarului comunal PCR sau ale activistului venit de la judeţ. Dacă în acele vremuri comuniste li se oferea prilejul să ia cuvântul, unii chiar îndrăznind să critice, acum stau cuminciori pe scaun, ascultă tâmpeniile debitate de candidat, le aprobă cu aplauze, fără a avea posibilitatea să-şi spună un punct de vedere.
O astfel de scenă am trăit-o miercuri, în sala căminului din Ibăneşti. Aş puntea spune că am retrăit-o, pentru că în aceeaşi sală, în vremurile comuniste, am fost nevoit să ascult o cuvântare a unui secretar judeţean PCR, un anume Georgescu, care m-a luat de pe stradă şi m-a băgat în sală fără ca măcar să mă întrebe cu ce treburi mă aflu în Ibăneşti.
Patru partide şi-au unit forţele politice pentru a-l învinge pe actualul primar, un tânăr dublu licenţiat şi cu experienţă în administraţia publică locală, care şi-a pus amprenta şi şi-a impus personalitatea asupra destinelor comunei, înscriind-o pe calea cea bună a progresului. Mă aşteptam să asist la o dezbatere aprigă, un duel între programele electorale, care să convingă audienţa că oricare dintre cei patru va fi ales primar, va fi mai bun decât actualul Romică Magopeţ.
Numai că aşteptările mele au fost deşarte. Mai întâi că sala s-a umplut cu greu. Apoi a fost adus şi un grup de elevi de la şcoală. Nu le-am dat de rost, până când nu i-am văzut împodobiţi cu eşarfe galbene şi am aflat că învăţătoarea Lucica Alboiu este candidata PNL la funcţia de primar. Primul candidat aspirant la funcţia de primar a fost. prof. ing. Octav Vitcu, din partea Partidului Conservator. El a dat citirii unui program scris pe nişte hârtiuţe. Când l-am auzit că va ridica o şcoală mare în Ibăneşti şi că va instala o eoliană pe Măgura Ibăneştilor, fără a avea habar cum se pot realiza astfel de investiţii, m-am şi întrebat ce fel de inginer este. Aflând că-i agricol, m-am simţit uşurat şi i-am dat crezare că a putut lansa astfel de promisiuni irealizabile.
Însă cel mai comic, dacă nu dramatic, a fost candidatul PSD, un întreprinzător local pe numele de Petru Maniga. Omul ştie să are şi să colecteze laptele pentru procesatori, pricepere pe care nu i-o contest. Dar când l-am auzit cu gogomănii de genul că, împreună cu doi fraţi, va ridica la Ibăneşti trei fabrici pentru producerea de piese auto, fiecare urmând a angaja câte 700 de muncitori, m-a strâns în spate. Aşteptam ca preşedintele Constantin Conţac să-l tragă de mânecă şi să-l aducă cu picioarele pe pământ. N-a făcut-o, probabil şi din jenă.
O singură fabrică de acest gen costă câteva sute de milioane de euro. De unde atâţia bani?! De unde ingineri, tehnicieni şi muncitori specialişti în domeniu la Ibăneşti, că nu se pot fabrica piese auto cu forţă de muncă recrutată din rândul ţăranilor. Nu mai spun că cineva trebuie să comande acele piese. Industria automobilistică este una de vârf tehnologic. Nici un producător n-ar accepta să asambleze autoturisme cu piese auto produse la Ibăneşti. M-a uimit şi faptul că cei din sală, oameni bătrâni, deci un grad ridicat de înţelepciune, au luat de bune aceste afirmaţii, răsplătindu-le cu aplauze furtunoase.
Doamne, ce-ai făcut din români? De ce le-ai luat minţile?! Suntem de mai mulţi ani, în materie politică, sclavii unei ignoranţe de care nu putem scăpa. Acceptăm tot ce ne bagă pe gât candidaţii, după care patru ani de zile ne vom blestema zilele că i-am ales. Cred că acum ne va fi de folos un dram de minte, de raţiune, de clarviziune şi să votăm, nu promisiuni, ci oameni capabili să ne poarte destinele pe drumul cel bun. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ţurcanu a împărţit amenzi şi l-a ameninţat pe primarul Flutur
Spitalul „Mavromati” a primit un aparat medical unic pe Moldova
Şeful comunitarilor şi-a suflecat mânecile şi s-a pus pe treabă
Guvernul a operat modificări privind actele de stare civilă
Diplomaţii de la Chişinău apără tratatul Ribbentrop-Molotov
Continuă reacţiile la inscripţiile antiromâneşti din Spania
Pedepse mai mari pentru firmele care păcălesc emigranţii trimişi la muncă
Gabi Jugaru, farse cu termopane şi permise auto
Comentariul comentariilor (CXIV)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Vrerea nevestei
Vinde în regim de urgenţă
CARTEL AFLA - Campanie de sindicalizare
Program Tele'M Botoşani vineri, 16 mai
Sorescu este comparat cu un virus liberal gen „Ţurcanu”
Sugerează că judecătoarea BEC Botoşani este aeriană
Asistenţii comunitari botoşăneni stau în stres dacă îşi iau sau nu banii
Tinerii însurăţei vor fi premiaţi şi felicitaţi
Caravană medicală în judeţ
Asfaltul vălurit taie elanul şoferilor din Dorohoi
Ofertă comercială
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog